Για χιλιάδες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα κάνει λόγο το Spiegel, επικαλούμενο τουρκικά έγγραφα

Ιδιαίτερα υψηλοί οι αριθμοί που παρουσιάζονται στο σχετικό δημοσίευμα.
ASSOCIATED PRESS

Για μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών και βίαιες απωθήσεις (push-back) από πλευράς της Ελλάδας, από τον Έβρο προς την Τουρκία, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης, συνεντεύξεις με φερόμενα θύματα, φωτογραφίες και εσωτερική αλληλογραφία.

Οι αριθμοί που παρατίθενται από το γερμανικό περιοδικό είναι ιδιαίτερα υψηλοί: Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, το Spiegel αναφέρει πως, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το δωδεκάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και 2019 επαναπροωθήθηκαν παρανόμως από την Ελλάδα προς την Τουρκία συνολικά 58.283 μετανάστες. Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών ήταν Πακιστανοί (16.435), Αφγανοί, Σομαλοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Αλγερινοί αλλά και περίπου 4.500 Σύριοι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνον τον Οκτώβριο έγιναν περισσότερες από 6.500 push-back.Σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, το πιο πρόσφατο περιστατικό που έχει καταγραφεί από τις τουρκικές αρχές αφορά στη βίαιη απέλαση 252 μεταναστών οι οποίοι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στις 3 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές παρά τη θέλησή τους και χωρίς να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα, ωστόσο το Spiegel συμπληρώνει πως, αν και οι καταγγελίες είναι αδύνατον να διασταυρωθούν, σε συνδυασμό με καταγγελίες από ΜΚΟ, «το εύρος των μαρτυριών εντείνει τις αμφιβολίες».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα