ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/06/2018 17:51 EEST

Γιατί δεν «τρομάζει» τις ελληνικές Αρχές η «βόμβα» Τσαβούσογλου. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ralph Orlowski / Reuters

Για ανενεργή συμφωνία που ούτως ή άλλως δεν εφαρμοζόταν από την πλευρά της Τουρκίας κάνουν λόγο αρμόδιοι Έλληνες αξιωματούχοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «πάγωμα» της συμφωνίας επανεισδοχής στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύει η HuffPost Greece, με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής επέστρεψαν το 2018 από την Ελλάδα στην Τουρκία μόλις 17 μετανάστες, ενώ με βάση το Προτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας επέστρεψαν το 2018 από την Ελλάδα στην Τουρκία μόλις πέντε μετανάστες.

Το αποτέλεσμα είναι οι Έλληνες αξιωματούχοι να θεωρούν τη δήλωση Τσαβούσογλου ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι και όχι ένα ζήτημα ουσίας που θα μπορούσε να πλήξει την Ελλάδα.

«Ούτως ή άλλως πρόκειται για μία συμφωνία που δεν εφαρμοζόταν. Απλά τώρα από επίσημα χείλη ακούσαμε ότι παγώνει», σχολιάζει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

Κανονικά πάντως εξακολουθεί να ισχύει η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Πληροφορίες της HuffPost Greeceαναφέρουν, μάλιστα, ότι την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η επιστροφή στην Τουρκία ακόμα 19 μεταναστών. Στις επιστροφές αυτές συμμετέχει και η Frontex, η οποία μάλιστα δαπανά πολλά χρήματα για τη διαδικασία. Το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., έχουν επιστρέψει στην Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση 146 μετανάστες από τα ελληνικά νησιά.

Sponsored Box