Γιατί ο Έλον Μασκ «κήρυξε πόλεμο» εναντίον της Apple: Ποιοι είναι οι σύμμαχοί του

Τι συμβαίνει με τις χρεώσεις στο App Store.
SOPA Images via Getty Images

H «κήρυξη πολέμου» από τον Έλον Μασκ εναντίον της Apple σε μια σειρά από tweets τη Δευτέρα έδωσε στο Spotify και την Epic Games, δημιουργό του Fortnite, έναν νέο, ισχυρό σύμμαχο απέναντι στον τεχνολογικό κολοσσό σχετικά με το θέμα των χρεώσεων 30% στο App Store.

Ο Μασκ αποδοκίμασε τη χρέωση με την οποία η Apple επιβαρύνει τους δημιουργούς λογισμικού για αγορές εντός εφαρμογών (in-app) και ανέβασε ένα meme όπου υποδείκνυε πως ήταν έτοιμος να «πάει σε πόλεμο» αντί να πληρώσει. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως η Apple είχε απειλήσει να βγάλει το Twitter από το κατάστημα εφαρμογών της, αν και ο ίδιος δεν εξήγησε γιατί.

Το Spotify είχε προηγουμένως προβεί σε καταγγελίες antitrust (για αθέμιτο ανταγωνισμό) σε βάρος του κολοσσού στην Ευρώπη, ενώ η Epic Games μήνυσε την Apple στις ΗΠΑ το 2020.

Από τότε που ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Twitter, τον προηγούμενο μήνα, ο Μασκ αποκάλυψε σχέδια για χρεώσεις 8 δολαρίων τον μήνα σε χρήστες για να έχουν «επιβεβαιωμένο» λογαριασμό στην πλατφόρμα προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία και να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Ένα «χαράτσι» 30% σε αυτό θα ήταν σοβαρό πλήγμα για αυτά τα σχέδια.

Η Κομισιόν διερευνά κατά πόσον οι κανόνες της Apple για τους app developers παραβιάζουν τους δικούς της κανόνες, αφού το Spotify κατήγγειλε την Apple το 2019.

Η Apple κινδυνεύει με πολύ μεγάλο πρόστιμο (μέχρι και 10% των παγκοσμίων εσόδων της) εάν διαπιστωθεί πως παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο Λουκ Σούνταρντς, αναλυτής της Finimize, είπε πως η Apple «έπαιζε ένα επικίνδυνο παιχνίδι» απειλώντας να αποσύρει το Twitter από το App Store.

Αν το Twitter εκδιωχθεί, θα μπορούσε να έρθει άλλη μήνυση. Είδαμε τον Έλον Μασκ να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα δικαστήρια κατά την εξαγορά του Twitter και δεν θα ήταν έκπληξη αν ακολουθούσε την ίδια στρατηγική και τώρα».

Με πληροφορίες από Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα