ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2020 08:11 EEST

Γιατί το ντιμπέιτ στη Νέα Ζηλανδία ήταν πολύ διαφορετικό από εκείνο των ΗΠΑ

Από τις συγκρούσεις στα γέλια και από τα εύσημα στην παραδοχή της Άρντερν ότι έχει καπνίσει κάνναβη.

Fiona Goodall via Getty Images

Το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ δεν ενθουσίασε και χαρακτηρίστηκε «χαοτικό». Λίγες ώρες μετά από την πραγματοποίησή του, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στη Νέα Ζηλανδία, δίδαξαν πως γίνεται μια σοβαρή πολιτική συζήτηση. 

Δύο γυναίκες, αρθροιστικά πενήντα χρόναι νεότερες από τους άνωθεν, είχαν μια σοβαρότερη συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική ηγεσία της Νέας Ζηλανδίας (που δεν συγκρίνεται καν με την δύναμη των ΗΠΑ). 

Μπροστά σε ένα ακροατήριο πολύ μικρότερο από τα εκατομμύρια που συντονίστηκαν παγκοσμίως για την αμερικανική συζήτηση την Τρίτη, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Άρντερν και η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζούντιθ Κόλις,  συγκρούστηκαν και διαφώνησαν, αλλά ταυτόχρονα γέλασαν και έδωσαν συγχαρητήρια η μία στην άλλη. Και χωρίς να διακόψει κανένας τον λόγο του άλλου. 

Fiona Goodall via Getty Images

Η Νέα Ζηλανδία θα κατευθυνθεί στις κάλπες στις 17 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

Η Άρνερν αγωνίζεται να κερδίσει δεύτερη τετραετία, ανώ αντίπαλός της είναι η πρώην υπουργός Προστασία Πολίτη, κατακτώντας πολλά εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις της. 

Η Άρνερν είναι ξεκάθαρα φαβορί για την κούρσα τόσο για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για την επιτυχή διαχείριση της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης της χώρας, το 2019 στο Κράιστστερτς. 

Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αγωνίστηκε για να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, με περισσότερους από 200.000 θανάτους από το Covid-19 από τον Σεπτέμβριο, η Νέα Ζηλανδία έχει «διώξει» τον ιό από τα σύνορά της. 

Fiona Goodall via Getty Images

H παραδοχή της Άρντερν για την κάνναβη 

Σε μια σημαντική στιγμή της συζήτησης, η οποία έγινε πρωτοσέλιδα στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, η Άρντερν παραδέχτηκε ότι είχε καπνίσει κάνναβη στο παρελθόν, αν και δεν εξήγησε πότε ή πόσο συχνά.

 Όταν η χώρα προχωρήσει στις δημοσκοπήσεις αργότερα αυτό το μήνα, η Νέα Ζηλανδία θα ψηφίσει εάν θα νομιμοποιήσει ή όχι την προσωπική χρήση κάνναβης και την ευθανασία. Η Άρντερν δεν είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης εάν υποστηρίζει ή όχι τη νομιμοποίηση της κάνναβης, ενώ η Κόλινς τάχθηκε σθεναρά εναντίον της. 

Phil Walter via Getty Images

Η νομιμοποίηση της κάνναβης ήταν ένα από τα πολλά σημαντικά θέματα πολιτικής που συζητήθηκαν στο ντιμπέιτ της Τετάρτης, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για την εξόφληση του χρέους της Νέας Ζηλανδίας, τρόπους αντιμετώπισης των υψηλών ποσοστών κακοποίησης παιδιών και εάν πρέπει να είναι υποχρεωτική η διδασκαλία της γλώσσας των αυτόχθονων Μαορί στα σχολεία.

Αλλά σε αντίθεση με τη συζήτηση των ΗΠΑ, οι πολιτικοί της Νέας Ζηλανδίας δεν φοβόταν να υιοθετήσουν ελαφρύτερα θέματα.

Phil Walter via Getty Images

Σε έναν γρήγορο γύρο ψυχολογικών ερωτήσεων, και οι δύο ρωτήθηκαν για το ποιο δέντρο τους αντιπροσωπεύει. Η Κόλινς διάλεξε το Kowhai, ένα δέντρο με κίτρινα λουλούδια, ενώ η Άρντερν πήγε για το Pohutukawa, γνωστό για τα φωτεινά κόκκινα άνθη του.

 

Πηγή: CNN 

Sponsored Post