Γλυκό του κουταλιού σταφύλι φράουλα. Για όλες τις ώρες...

Χρυσαφένιο, με απαλή υφή, φίνο άρωμα, τραγανά αμύγδαλα, αριστούργημα γεύση!
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Γλυκό του κουταλιού, γλυκό της νηστείας, γλυκό της δίαιτας!

Τα κυριακάτικα τραπέζια, τα απογευματινά καφεδάκια, το τρατάρισμα στους απρόσμενους επισκέπτες και οι βραδινές λιγούρες, θα έχουν ξεχωριστή γλύκα!

Όσα βάζα και να φτιάξετε ποτέ δεν θα είναι αρκετά.

,
Μαρία Καλογεροπούλου
,

Στο βίντεο δείχνω τη συνταγή αναλυτικά αλλά, για άλλη μια φορά παρασύρομαι και μιλάω πολύ!

Παθιάζομαι με τα υλικά, τα ασβεστοκάμινα, τη δουλειά του καμινιέρη, τις χρήσεις της ασβεστόπετρας (γνωστή και ως “χορίδι”) στην ελληνική παραδοσιακή κουλτούρα. Και αφού επιτέλους γίνει το γλυκό, η υπέροχη Διατροφολόγος - Διαιτολόγος Μαρισόφη Πελαγίδου μας εξηγεί γιατί οι διαιτολόγοι το συστήνουν ως την πιο αθώα γλυκιά αμαρτία!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά (για 2 βάζα των 720 ml)

2 ½ -3 κιλά σταφύλια ποικιλίας φράουλα

ένα πολύ μικρό κομμάτι άσβεστο ασβέστη

1 κιλό ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

1 κλωνάρι φρέσκου βασιλικού

100 γρ. αμύγδαλα

Επιλέγουμε σταφύλια με μεγάλες ρόγες, χοντρόφλουδα και να ξεφλουδίζονται εύκολα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε το γλυκό και με άλλη ποικιλία σταφυλιών αρκεί να είναι μεγάλες οι ρώγες και να ξεφλουδίζονται. Μα η γεύση αυτού του γλυκού με σταφύλι ποικιλίας φράουλα είναι αξεπέραστη!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 1ο: Ξεφλουδίστε μία μία τις ρώγες από τα σταφύλια, αφαιρέστε τα κουκούτσια με ένα τσιμπιδάκι για τα μαλλιά και ρίξτε τες σε μπολ με νερό.

(Δείτε την διαδικασία αναλυτικά στο βίντεο στο τέλος του κειμένου.)

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 2ο: Στραγγίξτε τις ρώγες σε ένα σουρωτήρι και ρίξτε τες σε ένα άλλο μπολ με νερό στο οποίο έχετε προηγουμένως εμβαπτίσει για μερικά δευτερόλεπτα ένα πουγκί με άσβεστο ασβέστη (ίσα – ίσα να ασπρίσει ελάχιστα το νερό). Αφήστε τις ρώγες μερικά δευτερόλεπτα στο νερό με τον ασβέστη (περίπου 5 δευτερόλεπτα). Προσοχή, αν τις αφήσετε περισσότερη ώρα οι ρώγες θα σουφρώσουν.

Στραγγίστε και ξεπλύντε τις ρώγες με καθαρό νερό αλλάζοντας το νερό στο μπολ 3 φορές. Στραγγίστε καλά και ζυγίστε τις καθαρισμένες ρώγες.

Βήμα 3ο: Τοποθετήστε τις ρώγες του σταφυλιού σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και προσθέστε τη ζάχαρη. Η αναλογία είναι 2 μέρη σταφύλι, 1 μέρος ζάχαρη. Υπολογίστε λοιπόν ακριβώς την ποσότητα της ζάχαρης με βάση το βάρος από τις καθαρισμένες ρώγες σταφυλιού.

Σιγοβράστε το γλυκό μέχρι να πιει τα νερά του, δηλαδή, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δεν ανακατεύετε καθόλου, μονάχα αφαιρέστε τον αφρό στην αρχή του βρασμού χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι του τσαγιού ή ένα κουτάλι. Σταματάτε το βρασμό όταν αρχίσει να κάνει όλο το γλυκό πολύ ψιλές διάφανες φουσκάλες και το σιρόπι ρέει από το κουτάλι σε κομπάκια. Υπολογίστε το χρόνο βρασμού περίπου 1 ώρα.

Σβήστε την εστία και ρίξτε στο καυτό γλυκό ένα κλωνάρι βασιλικού. Αναδεύστε λίγο να απλωθεί το φίνο άρωμα του βασιλικού σε όλο το γλυκό και αφαιρέστε το κλωνάρι σχεδόν αμέσως μόλις μαραθεί.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 4ο: Προετοιμάστε τα αμύγδαλα. Βράστε τα για μερικά λεπτά σε νερό έως ότου αρχίσουν να ξεφλουδίζονται. Στραγγίστε τα και πριν κρυώσουν αφαιρέστε τις φλούδες πιέζοντάς τα με το χέρι σας. Χωρίστε κάθε αμύγδαλο στα δύο μέρη του χρησιμοποιώντας λεπτό μαχαίρι. Στη συνέχεια ψήστε τα στο φούρνο (150 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα) μέχρι να φύγει η υγρασία. Προσοχή, δεν θέλουμε να καβουρδιστούν, απλώς να γίνουν τραγανά.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 5ο: Όταν το γλυκό κρυώσει καλά προσθέστε τα αμύγδαλα και αποθηκεύστε το σε γυάλινα βάζα. Διατηρείται εντός και εκτός ψυγείου. Δεν υπάρχει κίνδυνος να σας χαλάσει εκτός ψυγείου, εφόσον βέβαια το σιρόπι έχει δέσει καλά. Για σιγουριά θα σας συμβούλευα να το βάλετε στην συντήρηση του ψυγείου. Άλλωστε τρώγεται πιο ευχάριστα όταν είναι δροσερό.

Η επιτυχία είναι σίγουρη.

Καλή σας απόλαυση !

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Άσβεστος ασβέστης, ασβέστης σε σκόνη, χορίδι.

Παράγεται με πύρωση της ασβεστόπετρας (φυσικό πέτρωμα) σε θερμοκρασία πάνω από 1.000 βαθμούς Κελσίου σε ειδικά καμίνια, τα ασβεστοκάμινα. Τα παλιότερα χρόνια υπήρχαν ασβεστοκάμινα σε κάθε περιοχή της Ελλάδος. Πλέον έχουν μείνει ανενεργά και ερειπωμένα. Το επάγγελμα του καμινιέρη ήταν πολύ δύσκολο ενώ για την κατασκευή του ασβεστοκάμινου απαιτούνταν γνώσεις και δεξιοτεχνία.

φωτό από το Λαογραφικό Μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων στην Καστάνιτσα
Μαρία Καλογεροπούλου
φωτό από το Λαογραφικό Μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων στην Καστάνιτσα

Ο ασβέστης χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό (σκοτώνοντας μύκητες και μικροοργανισμούς), οικοδομικό υλικό καθώς και για τον καλλωπισμό των σπιτιών - άσπρισμα. Εκτός των άλλων πολλών χρήσεών του έχει θέση και στην κουζίνα για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού!

Η συνταγή βήμα-βήμα :

Αναδημοσίευση από magiacook.gr