ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/03/2019 10:35 EET | Updated 12/03/2019 10:36 EET

Και νυν υπουργοί στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ - Ανακοινώνονται τα πρώτα ονόματα

Η κυβέρνηση επαναφέρει το παλαιότερο καθεστώς για όσους βουλευτές θέλουν να διεκδικήσουν έδρα στην ευρωβουλή.

Omar Havana via Getty Images

Τα πρώτα ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος μετά την συνεδρίασή της.

Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν οι «αναμενόμενοι» υποψήφιοι, όπως οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Επίσης θα ανακοινωθεί και επίσημα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς η ανακοίνωση έχει γίνει από τον τελευταίο ανασχηματισμό.
Ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χαρακτήρας που θα έχει το ψηφοδέλτιο – απόφαση η οποία κατά πολύ εξαρτάται από τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι προφανές ότι πρέπει να δοθεί μία αίσθηση πανστρατιάς. Γι’ αυτό τελικά δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές πρωτοκλασάτοι υπουργοί. Η ιδέα αυτή έχει αρκετούς υποστηρικτές, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, που έχει και γνώση της κομματικής κατάστασης.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό θα είναι το άνοιγμα προς την αριστερά αλλά και το προοδευτικό κέντρο. Υπολογίζεται ότι περίπου 15 υποψήφιοι θα προέρχονται από τους όμορους πολιτικούς χώρους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να σηματοδοτήσει την διεύρυνσή του, με στόχο να μετεξελιχθεί σε ηγεμονική πολιτική δύναμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πενταμελής επιτροπή που έχει συσταθεί (Σκουρλέτης, Βούτσης, Βερναρδάκης, Σκορίνης, Λάμπρου, Καλαμαρά) έχει καταλήξει ήδη στα πρώτα ονόματα της σχετικής λίστας.

Michalis Karagiannis / Reuters

 Θεωρείται ασφαλές ότι σε λίγες ημέρες – πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα – θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια η τροπολογία με την οποία θα επαναφέρεται η ρύθμιση για την υποψηφιότητα των νυν βουλευτών στις ευρωεκλογές.

Έως το 2014 η υποψηφιότητα δεν είχε κωλύματα, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά είχε περάσει νομοθετική ρύθμιση που υποχρεώνει σε παραίτηση τους βουλευτές, εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές για να εκλεγούν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να άρει το κώλυμα, διευκολύνοντας την υποψηφιότητα σειράς βουλευτών (π.χ. Έλενα Κουντουρά, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Σπύρος Δανέλλης).