CULTURE
06/03/2019 16:53 EET

«Ζητείται ψεύτης»: Η πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά στο Παλλάς

Το ιστορικό του έργου, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η ασημένια ταμπακιέρα της Κοτοπούλη και η αποκάλυψη της Μελίνας για το φινάλε.

Η κορυφαία πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης», που αναφέρεται στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους ανεβαίνει -μετά πολλών επεισοδίων και ανατροπών- από τις 15 Μαρτίου στο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Ως γνωστόν, στην κλασική κωμωδία που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, ο Ψαθάς περιγράφει τα ευτράπελα που εκτυλίσσονται στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Φερέκη, παραμονές των εκλογών εξαιτίας των ψεύτικων υποσχέσεων προς τους κάθε λογής ψηφοφόρους προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ψήφος.

Όταν μετά τις εκλογές όλοι, εξαπατημένοι και εξαγριωμένοι, καταφθάνουν στο πολιτικό γραφείο, τότε επιστρατεύεται το δεξί χέρι του βουλευτή, ο γραμματέας, για να τους καθησυχάσει με μια νέα ψεύτικη υπόσχεση. 

Ο Θόδωρος Πάρλας ή «Ψευτοθόδωρος» (τον ερμηνεύει ο Αλέξης Γεωργούλης) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά ζητώντας να αξιοποιήσει το ταλέντο του αυτό. Μια τυχαία συμπλοκή και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη μέσα στο λεωφορείο, στο κατόπιν αφεντικό του τον βουλευτή Φερέκη (τον ερμηνεύει ο Γιώργος Παρτσαλάκης), θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερου γραμματέα του βουλευτή. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις του βουλευτή προς τους οργισμένους ψηφοφόρους του.

Ο «Ψευτοθόδωρος» αναλαμβάνει να διευθετήσει σε χρόνο ρεκόρ όλες τις υποθέσεις που προκύπτουν με τα υπουργεία, τις φυλακές, τις …καλλιτέχνιδες, τα  καμπαρέ, τα σωματεία.

Όμως στην επιτυχημένη καριέρα του ως ιδιαίτερος βρίσκει αντίπαλο τη σύζυγο του βουλευτή, τη γοητευτική Τζένη (Ναταλία Δραγούμη). Θα τα καταφέρει άραγε να κερδίσει έχοντας απέναντί του μια τόσο σθεναρή αντίπαλο; Καταλυτικός θα είναι ο ρόλος του Άγη (Αργύρης Αγγέλου) στην πλοκή της υπόθεσης αλλά και της εκρηκτικής τραγουδίστριας Πίτσας Κίτσας (σε πρώτη θεατρική εμφάνιση η Αποστολία Ζώη) που σαγηνεύει τον ανδρικό πληθυσμό. 

Καλοκαίρι του 1953, Ντίνος Ηλιόπουλος και Άννα Συνοδινού 

Το «Ζητείται Ψεύτης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο θερινό θέατρο «Σαμαρτζή» το 1953, και ευθύς αμέσως στο χειμερινό θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ» την θεατρική περίοδο 1953-54, με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο ως «Ψευτοθόδωρο», την πρωτοεμφανιζόμενη τότε ηθοποιό Άννα Συνοδινού ως «Τζένη» και τον Παντελή Ζερβό ως «βουλευτή Φερέκη». Το θίασο συμπλήρωναν οι μεγάλες κυρίες της σκηνής Μαρίκα Νέζερ, Βούλα Ζουμπουλάκη και Ζωή Φυτούση (στο ρόλο της χορεύτριας καμπαρέ «Πίτσας-Κίτσας»).

Αννα Συνοδινού, Ντίνος Ηλιόπουλος

Για τη μεγάλη επιτυχία του στο ρόλο του «Ψευτοθόδωρου», η Μαρίκα Κοτοπούλη χάρισε στον Ντίνο Ηλιόπουλο, όπως ο ίδιος διηγείται στην αυτοβιογραφία του «Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Ντίνος», μια ασημένια ταμπακέρα. Το έργο ξεπέρασε τις 200 παραστάσεις και παίχτηκε επί δύο και πλέον συνεχή χρόνια (σημειώνοντας ρεκόρ για την εποχή).

Μεγάλες οι περγαμηνές της κωμωδίας αυτής του Δημήτρη Ψαθά που μεταφράστηκε και παίχτηκε κάνοντας τον γύρο του κόσμου από την εποχή ακόμη που ο συγγραφέας της βρισκόταν εν ζωή.

Το «Ζητείται Ψεύτης» μεταφράστηκε στα Ρωσικά, στα Καυκασιανά στα Ρουμανικά, στα Αγγλικά, στα Τουρκικά και παίχτηκε από το 1964-66 με τεράστια επιτυχία σε μία περιοδεία-μαμούθ στις περισσότερες πόλεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης (Μόσχα, Κίεβο, Τασκένδη, Λένιγκραντ), στην Ουκρανία και στις περιοχές του Καυκάσου (μέχρι Αζερμπαϊτζάν) όπου παίζεται κατά καιρούς μέχρι τις μέρες μας. 

Το 1966 το έργο μεταφράστηκε στα Ρουμανικά και παίχτηκε στην Ρουμανία και το 1967 μεταφράστηκε στα Αγγλικά και παίχτηκε από το Λάγκος της Νιγηρίας …μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το 1974 ο Ντίνος Ηλιόπουλος με τον Αδαμάντιο Λεμό περιόδευσαν με το έργο σε Αμερική και Καναδά παρουσιάζοντάς το σε όλα τα κέντρα του απόδημου ελληνισμού σε μία περιοδεία που κράτησε …δύο ολόκληρα χρόνια. Το 1997 το «Ζητείται Ψεύτης» μεταφράστηκε στα Τουρκικά από τον Παναγιόντ Αμπατζί και παίχτηκε από το Εθνικό Θέατρο Τουρκίας στις περισσότερες Τουρκικές πόλεις με τεράστια επιτυχία (1997-99 και 2017-18).

Η παράσταση αυτή μάλιστα παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο Τουρκίας και στην Αθήνα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου στα Τουρκικά με ελληνικούς υπότιτλους για δύο παραστάσεις που δόθηκαν στις 21 και 22 Ιανουαρίου 1998 στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Νίκου Κούρκουλου.

Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρης Ψαθάς, Βούλα Ζουμπουλάκη, Μελίνα Μερκούρη. 

Το «Ζητείται Ψεύτης» μεταφέρθηκε επίσης και στον κινηματογράφο το 1961 από την Φίνος Φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.

Πρωταγωνιστές οι Ντίνος Ηλιόπουλος (Ψευτοθόδωρος), Παντελής Ζερβός (Βουλευτής Φερέκης), Άννα Κυριακού (Τζένη Φερέκη), Θανάσης Βέγγος (κλητήρας Βρασίδας) καθώς και η Μάρθα Καραγιάννη στον ρόλο της εκρηκτικής χορεύτριας καμπαρέ, Πίτσας-Κίτσας.

Το 2010 η Odeon γύρισε νέο κινηματογραφικό ριμέικ του «Ζητείται Ψεύτης» με σκηνοθέτη-πρωταγωνιστή τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη (Βουλευτή Φερέκη) και τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο (Ψευτοθόδωρο) και Ζέτα Μακρυπούλια (Τζένη Φερέκη).

Άννα Συνοδινού, Ντίνος Ηλιόπουλος, Παντελής Ζερβός. 

Η αποκάλυψη της Μελίνας για το «Ζητείται ψεύτης»

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία για το ιστορικού του έργου -που ήταν το αγαπημένο του συγγραφέα- είναι και ένας χαιρετισμός της Μελίνας Μερκούρη, υπό την ιδιότητα της υπουργού Πολιτισμού, με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1994, το οποίο αναφέρει: 

«Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε ένα μυστικό. Το φινάλε του έργου του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης» δεν είναι δικό του, αλλά δικό μου. 

Ήταν, θυμάμαι, στη γενική δοκιμή στο «Ρεξ» κι όλοι ψάχναμε μια λακωνική, ζουμερή, χιουμοριστική ατάκα για το φινάλε. Και ξαφνικά, μου ήρθε εκείνο το «Πριτς». Μια τόση δα λεξούλα, που ενθουσίασε τον Ψαθά, ο οποίος την υιοθέτησε αμέσως....» 

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου

Μουσική Επιμέλεια: Άκης Δείξιμος

Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Πρωταγωνιστούν:

Γιώργος Παρτσαλάκης

Ναταλία Δραγούμη

Αργύρης Αγγέλου

Αποστολία Ζώη

και στον ρόλο του Ψεύτη ο Αλέξης Γεωργούλης

Παίζουν ακόμη (με αλφαβητική σειρά):

Κορίνα Αλεξανδρίδου

Παναγιώτα Βιτετζάκη

Γιώργος Δεπάστας

Στεφανία Δράκου

Γεωργία Καλλέργη

Χρύσα Κλούβα

Βαγγέλης Κρανιώτης

Ιωάννης Κοντέλλης

Πατρίκιος Κωστής

Βασίλης Λέμπερος

Δημήτρης Μακρής

Δημήτρης Μαχαίρας

Μάκης Πατέλης

Γιώργος Τσουρουνάκης

Info

Η προπώληση έχει ξεκινήσει από την www.viva.gr

Θέατρο Παλλάς, Αμερικής 9, τηλ. 210 3639343

Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210-3639343 (εσωτ. 2)