Ζούσε με ξεχασμένο χειρουργικό ψαλίδι στην κοιλιά της για 20 χρόνια

Σοβαρή περίπτωση ιατρικής αμέλειας στην Ινδία. Γιατροί είχαν ξεχάσει στην κοιλιά γυναίκας χειρουργικό ψαλίδι.
Φωτο αρχείου
Φωτο αρχείου
shapecharge via Getty Images

Μια γυναίκα από το Μπαγκλαντές που ζούσε με συνεχείς πόνους στην κοιλιά της για 20 χρόνια, σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι αυτό που την ενοχλούσε τόσα χρόνια ήταν ένα χειρουργικό ψαλίδι που είχαν ξεχάσει μέσα στο σώμα της χειρουργοί μετά από μια εγχείρηση.

Ο λόγος για την 55 ετών Βαζένα Χατούν, που πονούσε στην κοιλιά από το 2002 όταν και υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφαίρεσης χολόλιθου σε κλινική στην πόλη Χουαντάγκα.

Αφού ξόδεψε τις οικονομίες της για την επέμβαση, η γυναίκα πήρε εξιτήριο από την κλινική, αλλά μέσα σε λίγες μέρες άρχισε να νιώθει πόνο στο στομάχι της. Επέστρεψε στην κλινική, αλλά ο χειρουργός της - ο οποίος είχε την επίβλεψη άλλων δύο γιατρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης - της είπε να μην τρομάζει, εξηγώντας της ότι ο πόνος ήταν φυσιολογικός και ότι δεν έπρεπε να ανησυχεί.

Επειδή ο κοιλιακός πόνος επέμενε, η Βαζένα ζήτησε την γνώμη και άλλων γιατρών, εξηγώντας ότι μετά τη χειρουργική επέμβαση είχε συνεχή πόνο, αλλά το μόνο που έλαβε απ′ όσους γιατρούς επισκέφτηκε ήταν συνταγογραφούμενα φάρμακα για να μετριάσει τα συμπτώματα. Με τα χρόνια, η γυναίκα από το Μπαγκλαντές αναγκάστηκε να πουλήσει δύο αγελάδες, τα τελευταία της περιουσιακά στοιχεία, για να πληρώσει για τη θεραπεία και τα φάρμακα ελπίζοντας ότι ο πόνος θα υποχωρεί.

Δυστυχώς, όλες οι προσπάθειες της Βαζένα ήταν μάταιες και ο κοιλιακός πόνος της έγινε αφόρητος. Αυτή τη φορά, μετά από συμβουλή γιατρού, υποβλήθηκε τελικά σε ακτινογραφία στην κοιλιακή χώρα, η οποία αποκάλυψε ένα χειρουργικό ψαλίδι. Αυτό πιθανότατα είχε ξεχαστεί εκεί από την επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης της, πριν από 20 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βαζένα Χατούν εισήχθη στο νοσοκομείο Χουάνγκα Σαντάρ, όπου οι γιατροί προσπάθησαν να κρατήσουν υπό έλεγχο τον ζάχαρό της, προκειμένου να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια την επέμβαση αφαίρεσης του ψαλιδιού. Η 55 ετών γυναίκα, έκανε την επέμβαση τη Δευτέρα και τώρα αναρρώνει.

Ο Χειρουργός Δρ Τζαβαλεχούρ Ισλάμ είπε ότι έχει σχηματιστεί μια τριμελής επιτροπή για να διερευνήσει πώς το χειρουργικό ψαλίδι παρέμεινε στην κοιλιά της Βαζένα για τόσο καιρό.

Τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι πολύ συχνές, αλλά ούτε και πρωτόγνωρες. Το 2019 στην κοιλιά μιας Ρωσίδας είχε ξεχαστεί ένας χειρουργικό σφιγκτήρα για 23 χρόνια.

Πηγή: Odditycentral