Τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα μικρού/βολικού μεγέθους βιβλία, (εκδόσεις ΑΡΜΟΣ) έγραψε ο ξεχωριστός δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, παρέα με τον φιλόσοφο/εκπαιδευτικό φίλο του Σταμάτη Κωνσταντινίδη. Και εξηγεί το γιατί, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα βίντεο συζήτηση που κάναμε μέσω Teams.
«Άκουγα πολύ συχνά, πολλούς ανθρώπους, να αναφέρονται στο Σωκράτη, τον Περικλή, τον Αριστοτέλη, το Θουκυδίδη, για να καταλαβαίνεις στο τέλος της συζήτησης ότι ξέραμε το ονόματα τους, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να εμβαθύνουν σε ένα έργο το οποίο ξεπερνά τις 1000 – 1500 σελίδες. Έτσι σκέφτηκα πίνοντας καφέ με τους τέσσερις συγκεκριμένους, με μια φανταστική συνέντευξη μαζί τους, να τους φέρω στο σήμερα, να μιλήσω μαζί τους για σημερινά πράγματα, αποδεικνύοντας ότι αυτά που λέγανε ήταν ένας λόγος που άντεξε. Ο λόγος τους πάντα επίκαιρος.
Διαβάζοντας τον Πλάτωνα καταλαβαίνεις ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Δημοκρατία. Είναι ένα άλλο πράγμα. Ας το ονομάσει ο καθένας όπως θέλει
Θανάσης Λάλας
Αυτά που συμβαίνουν τούτη τη στιγμή στο Ισραήλ με την Παλαιστίνη και που συμβαίνουν στην Ουκρανία, πιστεύω ότι είναι πολύ κοντά στα σημερινά γεγονότα. Και τα περιγράφει ο Θουκυδίδης με πλήρης απαντήσεις για ποιο λόγο γίνεται ο πόλεμος. Γιατί συμβαίνουν οι πόλεμοι. Ποια είναι τα πάθη των θεών των ανθρώπων και της εξουσίας. Τα πάθη τα οποία οδηγούν στους πολέμους. Αυτά που περιγράφει ο Θουκυδίδης στον πελοποννησιακό πόλεμο νομίζεις ότι τα περιγράφει για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Όταν το διαβάζεις και μάλιστα δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά».

Η επόμενη αναφορά του Θανάση Λάλα, αναφερόμενος στον Πλάτωνα, είναι ακόμα πιό τσουχτερή.
«Διαβάζοντας τον Πλάτωνα καταλαβαίνεις ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Δημοκρατία. Είναι ένα άλλο πράγμα. Ας το ονομάσει ο καθένας όπως θέλει».
Σε σχετική ερώτηση για την εκπαίδευση στα σχολεία που χωρίστηκε σε κλασική και θετική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα ο θετικός πυλώνας να μην εντρυφεί όσο πρέπει σε όλο τον ιστορικό πλούτο της Ελλάδας, ο Θανάσης Λάλας απάντησε:
«Πιστεύω ότι είναι λάθος που αποφασίσαμε ξαφνικά, ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι μορφωμένος, ένας άνθρωπος οποίος είναι κατάλληλος για να μπει στο σύστημα, το παραγωγικό σύστημα, τώρα πια μπορεί να είναι απλά ένας άνθρωπος μόνο με ειδικές γνώσεις. Δεν μπορεί να είσαι ένας άνεργος άνθρωπος και ένας πολύ καλός μάνατζερ».
Εμείς μάθαμε τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να αφορούν την φωνή του ανθρώπου που δεν έχει φωνή. Δηλαδή να αφορούν τον ακροατή, αφορούν την άγνωστη. Σήμερα δεν πιστεύω ότι αυτά τα Μέσα γίνονται για τον ακροατή και τον αναγνώστη
Θανάσης Λάλας
Και συνεχίζει:
«Προγραμματιστές καλοί μαθηματικοί, καλοί αρχιτέκτονες και αγνοούμε το κυριότερο απ’ όλα. Ότι για να είμαστε καλοί, πρέπει να συμμετέχουμε σαν καλλιεργημένοι άνθρωποι σε μία κοινωνία και να ικανοποιούμε ανάγκες τις οποίες έχουν και οι γύρω μας. Δεν είναι το πως απλώς και μόνο θα βάλω ένα τούβλο πάνω στο άλλο για αρχιτεκτονική».
Η τηλεόραση λείπει στον Θανάση Λάλα; Απαντά χωρίς να μασάει τα λόγια του:
« Για εμένα δε με ενδιαφέρει πια αυτό το πράγμα», όπως χαρακτήρισε την τηλεόραση. «Ειλικρινά σου μιλάω. Νομίζω ότι ούτε αυτό που είναι πια η τηλεόραση, ούτε αυτό που λέγεται εφημερίδα. ούτε αυτό που λέγεται περιοδικά, με αφορά πια. Εμείς μάθαμε τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να αφορούν την φωνή του ανθρώπου που δεν έχει φωνή. Δηλαδή να αφορούν τον ακροατή, αφορούν την άγνωστη. Σήμερα δεν πιστεύω ότι αυτά τα Μέσα γίνονται για τον ακροατή και τον αναγνώστη». Και η συνέχεια του είναι καταλυτική για τον ρόλο και της τηλεόρασης και των ΜΜΕ γενικότερα.