Όλη η προσπάθεια που γίνεται για να χάσουμε βάρος κατά τα χρόνια της μεσήλικης ζωής, μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε μία μακροβιότερη ζωή αργότερα χωρίς πολλές έγνοιες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ereena-huffpost-sextortion-to-meyalo-eyklema-tes-psefiakes-epoches-me-themata-efevoes_gr_682da7d0e4b09b7e501367dd

Advertisement
Advertisement

«Μια συνεχής απώλεια βάρους περίπου 6,5% του σωματικού βάρους χωρίς φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση σε άτομα μέσης ηλικίας συνδέεται με σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Τίμο Σταντμπεργκ, καθηγητής γηριατρικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Τα οφέλη αυτά έχουν να κάνουν με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης χρόνιων ασθενειών ή και απρόοπτου θανάτου. 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 27 Μαίου στο περιοδικό JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα περίπου 23.000 ατόμων από τρεις διαφορετικές ομάδες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: μια ομάδα από το 1985 έως το 1988, μια άλλη από το 1964 έως το 1973 και μια τρίτη μεταξύ 2000 και 2013.

Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τα άτομα στις μελέτες με βάση τον αρχικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το αν πήραν, έχασαν ή διατήρησαν το βάρος τους και συνέκριναν τα μοτίβα με τα αρχεία νοσηλειών και θανάτων.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-teleetaia-ora-tes-emeras-poe-mporoeme-na-yemnastoeme-yia-na-men-katastrepsoeme-ton-epno-mas_gr_6836e67fe4b09d67a28cd98d

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που έχασαν βάρος στη μέση ηλικία είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε μεγαλύτερη ηλικία.

Advertisement

Όσοι έχασαν βάρος είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα 35 χρόνια.

Ιδιαίτερη προσοχή στο δείκτη μάζα σώματος (ΔΜΣ)

Μπορεί το δείγμα της μελέτης να είναι ευρύ, ωστόσο είναι αρκετά περιοριστικό

Η μελέτη διεξήχθη σε λευκούς Ευρωπαίους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να γενικευτούν τα αποτελέσματα σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Advertisement

Παράλληλα, ο ΔΜΣ είναι διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στις διάφορες φυλετικές ομάδες.

Επίσης, ο ΔΜΣ, ο οποίος εξετάζει το βάρος σε αναλογία με το ύψος, δεν είναι πάντα ο πιο ακριβής τρόπος για τη μέτρηση της σύστασης του σώματος. Ο ΔΜΣ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως επειδή είναι εύκολο να υπολογιστεί, αλλά δεν διαφοροποιεί με βάση την αναλογία οστών ή μυών ενός ατόμου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-athoa-senetheia-toe-5-lepta-akoma-isos-na-echei-semantikes-epiptoseis-ston-epno-mas_gr_6835ad64e4b078c719821b6f

Advertisement

Η υπεροχή ενός υγιεινού τρόπου ζωής έναντι της απώλειας βάρους 

Τα δεδομένα της μελέτης αναδεικνύουν μια σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και της μείωσης του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και θνησιμότητας, αλλά οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η απώλεια βάρους ήταν ο παράγοντας που μείωσε τον κίνδυνο.

Αν και οι ερευνητές προσάρμοσαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο, όπως η ηλικία, δεν προσάρμοσαν συμπεριφορές του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, πρόσθεσε.

Τόσο η απώλεια βάρους όσο και οι αλλαγές στη συμπεριφορά που την προκαλούν συνδέονται συχνά μεταξύ τους για τη βελτίωση της υγείας.

Advertisement

Η απώλεια βάρους ανακουφίζει από παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η αποφρακτική άπνοια ύπνου και το λιπώδες ήπαρ, ενώ οι αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Advertisement

Πώς να κάνουμε σωστές αλλαγές 

Ο τρόπος ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη καλή υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια υγιεινή διατροφή και καλή σωματική δραστηριότητα.

Η μεσογειακή διατροφή -η οποία δίνει προτεραιότητα στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς και σπόρους – έχει εδραιωθεί ως η καλύτερη διατροφή για ευεξία και πρόληψη ασθενειών.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα σε μεγαλύτερη ηλικία, να προλάβει ορισμένους καρκίνους και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Advertisement

Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να ασκούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης έντασης αερόβια δραστηριότητα, μαζί με δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από CNN Health.