Όλοι έχουμε προσέξει αυτά τα μικρά κίτρινα στίγματα στο εξωτερικό των φραουλών. Ενώ για πολύ καιρό πιστεύαμε πως είναι οι σπόροι της φράουλας, στην πραγματικότητα, κανένας από εμάς δεν έχει δει από κοντά κάποιο σπόρο φράουλας, γιατί αυτός κανονικά βρίσκεται μέσα στα κουκούτσια. 

Αυτό σημαίνει ότι η φράουλα δεν είναι στην πραγματικότητα μούρο, αλλά τεχνικά καταλογίζεται ως «διογκωμένος ιστός υποδοχέα» και σχετίζεται με το πώς αναπτύσσεται και ωριμάζει το φρούτο. Γι′ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στο πώς τις πλένουμε σωστά

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ftiachnoeme-kataplektiko-siropi-fraoelas-me-tria-elika-se-17-lepta_gr_62a1c5ade4b0cdccbe4bf3b0

Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, ο Μπάρτοσζ Πίνκοσζ, διευθυντής επιχειρήσεων της Summer Berry Company, επισημαίνει ότι τα φρούτα είναι περίπου 10-20% μεγαλύτερα από το κανονικό τους μέγεθος τη φετινή σεζόν

«Ορισμένα είναι υπερμεγέθη, καθώς μεγαλώνουν στο μέγεθος δαμάσκηνων ή ακόμη και ακτινιδίων», εξηγεί. 

Γιατί λοιπόν η φετινή σοδειά είναι τόσο μεγάλη και τι πρέπει να κάνουμε με τα «τερατώδη» φρούτα;

Η απάντηση για ακόμη μια φορά είναι η κλιματική αλλαγή

Αν και οι τεράστιες, γλυκές και ζουμερές φράουλες, φαντάζουν πολύ απολαυστικές, η ανάπτυξή τους συνδέεται με τη φετινή ασυνήθιστα ξηρή και ζεστή άνοιξη η οποία είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής

Αυτό από την άλλη, οδήγησε επίσης και σε μια εξαιρετική σοδειά φράουλας. Η Πολίν Γκούνταλ, η οποία καλλιεργεί φράουλες από το Limington στο Somerset, δηλώνει στο BBC ότι ο ήλιος οδήγησε τα μούρα «να ωριμάσουν με πρωτοφανή ρυθμό».

Advertisement

Οι φράουλες φέτος είναι επίσης αξιοσημείωτα γλυκές, γεγονός που μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικό από την αλλαγή στο μέγεθός τους. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/eekole-kai-yreyore-spitike-sentaye-yia-yranita-fraoela_gr_5f1ed05bc5b638cfec47aea2

Τι να κάνουμε με τις φράουλες που διαθέτουμε

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που τα καλλιεργούν, αυτές οι νέες τεράστιες φράουλες δεν πρόκειται για άνοστα, υδαρή μούρα. Γι′ αυτό και δεν υπάρχει λόγος να τις καλύψουμε με ζάχαρη, ώστε να τους προσδώσουμε έξτρα γεύση. 

Advertisement

Μπορούμε ακόμη, να τις κρατήσουμε για μία δροσιστική επικάλυψη στις καλοκαιρινές πάβλοβες ή στην κορυφή μίας απολαυστικές τούρτας φράουλας. Οπωσδήποτε αξίζουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο πάνω από ένα φρέσκο τσισκέικ. Αλλά και για τους όχι και τόσο κλασικούς, μία δροσιστική σαλάτα με καρύδια και φέτα, θα κάνει σίγουρα τη διαφορά. 

Απολαμβάνοντας την «Πανσέληνο της Φράουλας» στις 11 Ιουνίου – ένα φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί πριν από το 2043 – ας θυμηθούμε πως η φύση σπάνια κάνει κάτι τυχαία. Η πανσέληνος αυτή πήρε το όνομά της επειδή παραδοσιακά συνέπιπτε με την κορύφωση της περιόδου ωρίμανσης και συγκομιδής του αγαπημένου καλοκαιρινού φρούτου.

Advertisement