Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα και τα ποτά με συνθετικές χρωστικές ουσίες περιείχαν κατά μέσο όρο 141% περισσότερη ζάχαρη σε σύγκριση με τα προϊόντα χωρίς συνθετικές χρωστικές ουσίες. Το νάτριο και τα κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο, ήταν χαμηλότερα στα τρόφιμα με χρωστικές ουσίες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συνθετικές χρωστικές ουσίες τροφίμων μπορούν να θεωρηθούν σημαντικό μειονέκτημα για ένα προϊόν που είναι πιθανότατα λιγότερο υγιεινό συνολικά», δηλώνει ο δρ Ντέιβιντ Άντριους, επικεφαλής επιστημονικού στελέχους στην Environmental Working Group.
Τα προβλήματα που προκαλούνται από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως χαμηλά σε φυτικές ίνες και υψηλά σε θερμίδες, πρόσθετη ζάχαρη, εξευγενισμένα δημητριακά και λίπη, νάτριο και πρόσθετα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν να γίνει το φαγητό πιο ελκυστικό.
Τα πρόσθετα συχνά περιλαμβάνουν συντηρητικά για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της υφής ή για την αντίσταση στη μούχλα και τα βακτήρια, καθώς και γαλακτωματοποιητές για την αποτροπή του φυσικού διαχωρισμού των συστατικών. Άλλα κοινά πρόσθετα περιλαμβάνουν ενισχυτές αρώματος και γεύσης για την καταπολέμηση του αφρισμού, τη λεύκανση, τη διόγκωση, την πηκτωματοποίηση και το γλάσο.
Πολυάριθμες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συνδέσει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ασθένειες ή προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, πρόωρο θάνατο, καρκίνο, κατάθλιψη, γνωστική εξασθένηση, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαταραχές ύπνου. Μάλιστα, οι κίνδυνοι για ορισμένα από αυτά τα προβλήματα ξεκινούν από μία μόνο ημερήσια μερίδα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες.
Γι′ αυτό και οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της κατανάλωσης τέτοιου είδους τροφίμων ακόμη και αν είναι χρωματισμένα με φυσικές χρωστικές.
Η επικράτηση των τροφίμων με τεχνητό χρώμα
Το κύριο αντικείμενο της νέας μελέτης ήταν η μέτρηση της χρήσης συνθετικών χρωστικών ουσιών σε 39.763 προϊόντα τροφίμων και ποτών.
Έως και το 19%, ή 1 στα 5 των προϊόντων περιείχαν από μία έως επτά συνθετικές χρωστικές ουσίες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι κατηγορίες τροφίμων με τη μεγαλύτερη χρήση χρωστικών ουσιών ήταν τα ποτά για αθλητές (79%), τα συμπυκνωμένα ποτά (71%) και τα γλυκίσματα (54%). «Τα ανθρακούχα ποτά αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών πωλήσεων των προϊόντων που περιείχαν συνθετικές χρωστικές (30%), λόγω του ότι ήταν η κατηγορία με τις υψηλότερες πωλήσεις», γράφουν οι συγγραφείς.
Πως να περιορίσουμε τις χρωστικές ουσίες στην διατροφή μας
Όσοι ανησυχούμε για τις χρωστικές ουσίες τροφίμων και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να στραφούμε προς τα πλήρη τρόφιμα και τα μη ζαχαρούχα ποτά.
Μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη ολόκληρων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ξηρών καρπών και οσπρίων. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πόσο νάτριο καταναλώνουμε και πώς μας κάνουν να αισθανόμαστε ορισμένα τρόφιμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.
Επίσης, μπορούμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των συστατικών όταν ψωνίζουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Ένα πράγμα που με εξέπληξε ήταν η παρουσία συνθετικών χρωστικών ουσιών σε προϊόντα που δεν τις περίμενα – όπως απλά ψωμάκια, κουλούρια, βάφλες κ.λπ», δήλωσε η Ντάνφορντ, αναπληρώτρια επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.
Με πληροφορίες από CNN Health.