Eίναι γεγονός: Οι βάφλες και τα πανκέικ μας δεν θα ήταν τόσο νόστιμα δίχως μια κουταλιά σιρόπι σφενδάμου. Το ίδιο και η κρέμα βρώμης και τα διάφορα πρωινά τα οποία μας αρέσει να συμπληρώνουμε με αυτό το γλυκό συστατικό.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/teyanites-poe-mas-adenatizoen-ki-omos-yinetai-diatrofoloyos-apokaleptei-deo-mayikes-sentayes_gr_650c7c26e4b01f47d4fdfd24

Advertisement
Advertisement

«Το σιρόπι σφενδάμου έχει μια πλούσια γεύση καραμέλας με λεπτές νότες βανίλιας και βουτύρου», περιγράφει η Τζεν Μέσερ, σύμβουλος διατροφής και εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Jen Messer Nutrition.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/proino-deo-edatanthrakes-poe-mas-adenatizoen-kai-rethmizoen-kai-to-sakcharo-sto-aima_gr_6570d2b3e4b0f96b99d9d971

Παρά την υπέροχη χαρακτηριστική του γεύση, αρκετοί αναρωτιόμαστε εάν το σιρόπι σφενδάμου μας προσφέρει θρεπτικά οφέλη που να το καθιστούν μια καλή εναλλακτική γλυκαντική ουσία αντί για τη ζάχαρη.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/zachare-pente-mestika-me-ta-opoia-krataei-omero-ton-eykefalo-mas_gr_6425aa82e4b01284198bd971

Τι είναι το σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου παράγεται συνήθως από τον χυμό των δέντρων ζαχαροσφένδαμος, κόκκινος σφένδαμος ή μαύρος σφένδαμος. Σε ψυχρά κλίματα, πριν το χειμώνα, αυτά τα δέντρα αποθηκεύουν άμυλο στους κορμούς και τις ρίζες τους.

Το άμυλο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ζάχαρη, που αυξάνεται στον χυμό στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Τα δέντρα σφενδάμου αναρροφούνται τρυπώντας τους κορμούς τους και συλλέγοντας τον χυμό, ο οποίος επεξεργάζεται με θέρμανση, για να εξατμιστεί μεγάλο μέρος του νερού και στο τέλος να μείνει το συμπυκνωμένο σιρόπι.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/telika-leyei-to-meli-e-ochi_gr_64ad812fe4b0e87d655712bc

Ωστόσο, εκτός από το «αυθεντικό» σιρόπι σφενδάμου, που συλλέγεται και επεξεργάζεται με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν επίσης μια σειρά από επωνυμίες σιροπιού σφενδάμου, που παρασκευάζονται από τεχνητά αρώματα.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-olethries-senepeies-tes-zachares-kai-ton-ylekantikon-me-chameles-thermides-ste-mneme-mas_gr_635a8ee4e4b07c6cedc034fe

Advertisement

Επομένως, όταν επιλέγουμε σιρόπι σφενδάμου, έχει σημασία να δίνουμε προτεραιότητα στην υψηλή ποιότητα. Να επενδύουμε σε ένα προϊόν ελάχιστα επεξεργασμένο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στον οργανισμό μας όλα τα πιθανά οφέλη για την υγεία και να αποφύγουμε τα σιρόπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τεχνητό άρωμα σφενδάμου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ena-einai-to-pio-eyieino-yala-yia-ton-kafe-mas-kai-poe-den-mas-fortonei-me-perittes-thermides_gr_65563e8de4b0998d699f40c0

Είναι το σιρόπι σφενδάμου καλό για εμάς;

Το σιρόπι σφενδάμου με τεχνητά αρώματα δεν έχει οφέλη για την υγεία. Aκόμη όμως και το γνήσιο σιρόπι σφενδάμου, είναι γεμάτο ζάχαρη, με μόνο μια κουταλιά της σούπας να περιέχει περίπου δώδεκα γραμμάρια ζάχαρης.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/zachare-treis-periptoseis-poe-mas-kanei-kalo-kai-pose-epitrepetai-na-trome-emeresios_gr_6560d507e4b0827ae61453cb

Επειδή η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά να καταναλώνουμε κάτω από πενήντα γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων την ημέρα.

Αν όμως σε μια μικρή στοίβα πανκέικ ρίξουμε τρεις-τέσσερις κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου, σίγουρα θα υπερβούμε το ημερήσιο όριο από το πρώτο κιόλας γεύμα της ημέρας.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-proina-poe-mas-fortonoen-tis-thermides-oles-tes-emeras_gr_648347c2e4b0756ff85d561e

Advertisement

Ωστόσο, τα νέα για τους λάτρεις του σιροπιού σφενδάμου δεν είναι τόσο άσχημα, καθώς το εν λόγω γλυκαντικό αποτελεί μια καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο είναι πολύτιμο για την υγεία των οστών και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/tria-ena-chtepeta-semadia-oti-o-metavolismos-mas-doeleeei-roloi_gr_6501a989e4b04b2d928840fa

Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες από άλλα μέταλλα, όπως o σίδηρος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος. Ακόμη, ο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά χυμός των δέντρων σφενδάμου διατηρεί ορισμένες φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Advertisement

Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, ορισμένοι διατροφολόγοι θεωρούν ότι το σιρόπι σφενδάμου είναι καλύτερο από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, αν και λίγοι θα θεωρούσαν το σιρόπι σφενδάμου ως την απόλυτα υγιεινή επιλογή. Επομένως, όπως ισχύει με όλα τα γλυκαντικά, έτσι και το σιρόπι σφενδάμου θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

(Mε πληροφορίες από usatoday).