Eάν και φέτος τα Χριστούγεννα έχουμε την τύχη να είμαστε καλεσμένοι σε ένα φιλόξενο γιορτινό τραπέζι, είναι πραγματικά πολύ ευγενικό εκ μέρους μας να βάλουμε και εμείς ένα χεράκι, πηγαίνοντας στους φίλους ή την οικογένεια τη σπεσιαλιτέ μας. Όμως δεν είναι κρίμα αυτή η τόσο ευγενική μας πρόθεση να προκαλέσει σε κάποιον από τους καλεσμένους δηλητηρίαση ή αλλεργικό σοκ;

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yalopoela-to-mayiko-edesma-as-men-perimenoeme-ta-christoeyenna-yia-na-ten-apolaesoeme_gr_6560b416e4b0c0333bef6771

Advertisement
Advertisement

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι κάποιος να αρρωστήσει από το φαγητό που ετοιμάσαμε. Και για κακή μας τύχη κυκλοφορύν διάφοροι τύποι τροφιμογενών ασθενειών, με κυριότερους τον νοροϊό, τη σαλμονέλα, το clostridium perfringens και τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκοο, εξηγεί ο Ρέι Κάμπελ, διευθυντής υγείας και ασφάλειας στην Tulane Dining Services. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-trofimo-epseloteroe-kindenoe-poe-sendeetai-me-ta-perissotera-peristatika-deleteriases_gr_642f1d51e4b0c2da1505d045&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει εφόσον υπάρχουν παθογόνα στα τρόφιμα που κατανάλωσε. Ιδίως οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των παιδιών κάτω των πέντε ετών, των εγκύων και των ανοσοκατεσταλμένων. Αυτοί είναι πιθανό να νοσήσουν σε βαθμό που να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/epta-moiraia-lathe-sten-proetoimasia-toe-fayetoe-poe-odeyoen-se-trofimoyene-deleteriase_gr_6511b38ae4b00b70c63ab698

Επομένως προτού ετοιμάσουμε μια συνταγή θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν το ενδεχόμενο αλλεργιών και να ρωτήσουμε τον οικοδεσπότη αν υπάρχουν «απαγορευμένα» τρόφιμα. Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικό σοκ, το οποίο είναι απειλητικό για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Και πέρα από τις αλλεργίες θα πρέπει να αναρωτηθούμε και κατά πόσο το πιάτο μας μπορεί να διατηρηθεί σωστά σε ασφαλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η «επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας» σύμφωνα με τους ειδικούς αφορά τις θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Kελσίου. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να κρατάμε τα τρόφιμα μακριά από την επικίνδυνη ζώνη.

Advertisement

Τρόφιμα που διατηρούνται στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας για περισσότερες από δύο ώρες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Συνεπώς, ακόμα κι αν ακούγεται προφανές, όλοι οι ειδικοί τροφίμων επισημαίνουν ότι τα κρύα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται κρύα και τα ζεστά πιάτα πρέπει να διατηρούνται ζεστά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/tessera-akros-toxika-sestatika-poe-periechontai-sechna-sta-trofima-as-ta-apofeyoeme-pase-thesia_gr_647f5361e4b091b09c352f9a

Όταν πρόκειται για την επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας, έχει σημασία να λάβουμε υπόψη τόσο τον χρόνο που αφιερώνουμε στην παρασκευή του φαγητού, όσο και τον χρόνο που θα μας πάρει η διαδρομή μέχρι το σπίτι στο οποίο μας έχουν καλέσει.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-tha-antimetopisoeme-apsoya-toes-ayeneis-episkeptes-sta-yiortina-trapezia_gr_63a2145ae4b0a13a950afd5a&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Όταν χρειάζεται να διανύσουμε μεγάλη απόσταση με το φαγητό στο αυτοκίνητο, μας συμφέρει να το τοποθετήσουμε σε μια ισοθερμική σακούλα, μαζί με μια παγοθήκη. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, ορισμένα φαγητά δεν είναι κατάλληλα για μεταφορά από σπίτι σε σπίτι. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-salates-tes-yiortes_gr_61b75485e4b04ae31a024f07

Advertisement

Φαγητά επικίνδυνα για να τα πάρουμε μαζί μας σε ένα τραπέζι 

Οι ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο

Όταν οι πατάτες που έχουμε τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο κρυώσουν, αυτό αμέσως δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη του βακτηρίου clostridium botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσο.

Έτσι, ενώ ναι μεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο για να ψήσουμε τις πατάτες μας, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο προτού οι πατάτες μας αγγίξουν τα όρια της επικίνδυνης ζώνης θερμοκρασίας.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-den-prepei-na-fame-xana-patata-poe-echei-prasinisei_gr_65426fcfe4b00f9ca31e1d4c

Advertisement

Σαλάτες με βάση τη μαγιονέζα

Αλλά όχι λόγω της μαγιονέζας. Η πατατοσαλάτα, η αυγοσαλάτα και η μακαρονοσαλάτα θεωρούνται συνήθως σοβαρός κίνδυνος, αφού συνδέονται με διάφορα περιστατικά δηλητηρίασης. Κι αν νομίζουμε ότι η μαγιονέζα είναι το πρόβλημα, θα εκπλαγούμε.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/makaronosalata-tesseris-threptikes-ekdoches-poe-kanoen-ta-zemarika-semmacho-mas-sto-adenatisma_gr_6512e87fe4b0e83cc0db489b

Advertisement

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν αρρωσταίνουμε εξαιτίας μιας σαλάτας με βάση τη μαγιονέζα, ο ένοχος είναι στην πραγματικότητα η πρωτεΐνη ή ο μαγειρεμένος υδατάνθρακας, δηλαδή οι πατάτες, τα μακαρόνια ή τα αυγά. Αν μας αρέσει και φτιάχνουμε αυτούς τους τύπους σαλατών, θα πρέπει να διατηρούμε το μπολ κρύο, ακριβώς στη θερμοκρασία που επικρατεί και στο ψυγείο. Μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού βακτηρίων.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/vrasta-aeya-akrivos-toses-meres-diateroentai-sto-pseyeio_gr_6565896ae4b0f35896f721f8

Τα ωμά θαλασσινά και οστρακοειδή

Αν φτιάχνουμε σούσι με ωμό ψάρι ή διάφορα μαλάκια και οστρακοειδή, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε έναν τρόπο να τα κρατήσουμε κρύο. Τα ωμά οστρακοειδή, τα ψάρια και τα στρείδια υπάγονται και αυτά στα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται παγωμένα. Τουλάχιστον αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού τυχόν βακτηρίων. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/antheyieina-ntresinyk-poe-den-prepei-se-kamia-periptose-na-sempleronoen-tis-salates-mas_gr_63b71f68e4b0d6f0b9f9671c&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

 Οι πράσινες φυλλώδεις σαλάτες

Ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζουμε και ψιλοκόβουμε τα υλικά για τη σαλάτα μας είναι το κλειδί για την αποφυγή τυχόν μόλυνσης. Τα ξύλα κοπής και τα σκεύη μας θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών.

Ακόμη, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μα ποτέ το ίδιο ξύλο κοπής για να προετοιμάσουμε το κρέας μας και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε χωρίς να το πλύνουμε, για να κόψουμε συστατικά με τα οποία θα φτιάξουμε τη σαλάτα μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/chresimopoioeme-xelo-kopes-sten-koezina-mas-as-diavasoeme-o-ti-akoloethei_gr_64a2c080e4b0035bc5c81804

Πιάτα και σαλάτες πασπαλισμένα με ξηρούς καρπούς

Εάν σε ένα πιάτο χρειάζεται να προσθέσουμε πασπαλισμένα αμύγδαλα ή φιστίκια, καλύτερα να τα πάρουμε μαζί μας σε ένα ξεχωριστό δοχείο.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιο άτομο να έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Γιατί να του στερήσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη σπεσιαλιτέ μας;

(Με πληροφορίες από yahoo).