The Blog

Η Νωαίνα «ξεβράκωσε» την πανελλήνια σοβαροφάνεια

Ας το παραδεχθούμε ότι ζούμε σε μια πατριαρχικά δομημένη και καρακλειστή κοινωνία με δήθεν καθωσπρεπισμούς. Άλλωστε η τραγική ειρωνεία της αντίδρασης σε ό,τι έγινε αναφορικά με τη Νωαίνα αποτελεί άλλη μια απόδειξη για τις μικρότητες μιας συμπλεγματικής κοινωνίας που είναι γεμάτη με προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία έχουν ως απόρροια τη δημιουργία φοβισμένων ανθρώπων. Που αρνούνται να αποδεχθούν το νέο, το άλλο, το διαφορετικό. Που συγχέουν την παρουσία με την υπεροψία, καθώς και τη διαφοροποίηση με την ανισότητα.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
youtube

Η παίκτρια του φετινού ελληνικού X-Factor με καταγωγή από τη Λεμεσό, το περίεργο όνομα και το μουστάκι μπορεί να μη κατάφερε να περάσει σε ημιτελικό και τελικό, εντούτοις κατάφερε κάτι μεγαλύτερο κατά τη δική μου και παντοτινά ταπεινή (λέμε τώρα) άποψη. Κατάφερε να ξεβρακώσει την πανελλήνια δήθεν σεμνότητα και σοβαροφάνεια.

Προφανώς και αναφέρομαι για την κίνηση που έκανε η Νωαίνα, εντελώς αυθόρμητα, στο green room του σόου, που είχε ως συνέπεια την έκρηξη στα σόσιαλ μίντια ανά το πανελλήνιο. Κάτι σαν Eurovision 2005 που κέρδιζε η Παπαρίζου κι όλοι -αργόσχολοι και μη- μιλούσαν για το βρακί (sic). Όσοι δεν το 'χετε δει, λόγω αποχής σας από τον ψηφιακό σοσιαλμίντια κοσμοχώρο, μη φανταστείτε και τίποτα εξωπραγματικά τραγικό. Είμαι σίγουρη ότι θα το 'χετε συναντήσει ουκ ολίγες φορές στη καθημερινότητα σας. Μια χαραμάδα - literally του κώλου. Σαν αυτές που θα έχετε αντικρίσει είτε μέσα στα καταστήματα παπουτσιών όταν οι πελάτες κάθονται για να δοκιμάσουν παπούτσια, είτε στο σπίτι όταν έρχεται ο υδραυλικός, είτε ακόμα βολτάροντας σε πάρκα που δίπλα υπάρχουν οικοδομές.

Βέβαια, πάντα το μικρό γίνεται μεγάλο, κι αμέσως έρχεται ο κακός χαμός - ή μάλλον δικός τους καημός; Άλλοι που μπορεί και να μην ενοχλήθηκαν αλλά για τους δικούς τους λόγους σπεύδουν να προλάβουν το λαβράκι προτού το πιρουνιάσει ο παραδίπλα και χάσουν τον μεζέ - μαζί τα clicks και τα views. Σε εσάς αναφέρομαι συνάδελφοι. Σε εσάς που κάνετε ειδησεογραφία με κάτι χαρακτηρισμούς τύπου «ξινή», «ξινίλα», «κοίτα τι είπε», «απίστευτο», «προκλητικό», «σοκ και δέος». Αυτά μάλλον θα παρέχουν μια σαφώς καλύτερη παιδεία στους αναγνώστες. Έτσι δεν είναι; Θου κύριε... Βέβαια, όταν έρχεται η παγκόσμια ημέρα κατά του bullying το παίζετε όλοι εναντίον. Κατακρίνετε αυτούς που το αρχίζουν και δεν το σταματάνε. Και πολύ καλά κάνετε. Έλα όμως που το bullying δεν ξεκινά και δεν τελειώνει στα σχολεία.

Ας το παραδεχθούμε ότι ζούμε σε μια πατριαρχικά δομημένη και καρακλειστή κοινωνία με δήθεν καθωσπρεπισμούς.

Υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί οι ακόμα πιο σοβαροφανείς, συντηρητικοί χωρίς αιτία. Ενοχλήθηκαν, λέει, οι άνθρωποι που είχαν μπροστά τα παιδιά τους. Λες κι αν δουν τα παιδιά ένα κωλαράκι (χαραμάδα ήταν) θα χαλάσει η εξαίρετη παιδεία που έχουν - παρεμπιπτόντως μια ώρα να καθίσουν (που σίγουρα κάθονται) μπροστά στη τηλεόραση για να απολαύσουν MAD και MTV, θα αντικρίσουν σίγουρα πολλά παραπάνω από μια χαραμάδα. Κι αν με ρωτάς, δε θα πάθουν και τίποτα! Ίσα, ίσα θα εξοικειωθούν με τα απολύτως φυσιολογικά του ανθρώπινου σώματος και θα γλιτώσουν με τα κάθε λογής ταμπού που τα φορτώνει η κάθε προηγούμενη γενιά.

Και άλλοι που ενοχλήθηκαν καθότι τους χάλασε την αισθητική, κατ' αυτούς. Όταν όμως έλεγαν στη Νωαίνα οι κριτές να γίνει λίγο πιο σέξι-παιχνιδιάρα on stage τότε τους ήταν καλαίσθητο αυτό. Τι σας τα λέω όμως τώρα κι εγώ; Ας το παραδεχθούμε ότι ζούμε σε μια πατριαρχικά δομημένη και καρακλειστή κοινωνία με δήθεν καθωσπρεπισμούς. Άλλωστε η τραγική ειρωνεία της αντίδρασης σε ό,τι έγινε αναφορικά με τη Νωαίνα αποτελεί άλλη μια απόδειξη για τις μικρότητες μιας συμπλεγματικής κοινωνίας που είναι γεμάτη με προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία έχουν ως απόρροια τη δημιουργία φοβισμένων ανθρώπων. Που αρνούνται να αποδεχθούν το νέο, το άλλο, το διαφορετικό. Που συγχέουν την παρουσία με την υπεροψία, καθώς και τη διαφοροποίηση με την ανισότητα.

Μια κοινωνία εφευρέτη του όπλου που σκοτώνει κάθε ευγενική και ειλικρινή φιλοδοξία και θεωρεί δεδομένο πως όποιος κινείται σημαίνει ότι «προβάλλεται». Που θεωρεί, επίσης, ότι όλα γίνονται για την προβολή. Κι όταν κάποιοι τολμήσουν επώνυμα να δημιουργήσουν, τότε τους αποκαλεί επιδειξίες. Όχι βέβαια πως δεν γίνεται και πολλή προσπάθεια για επίδειξη. Ακριβώς για αυτό όμως. Τόσο έχουν στερηθεί τον έπαινο οι δημιουργοί, που κάνουν τα πάντα για να τον αποκτήσουν. Και φτηνή επίδειξη γίνεται και κακή προβολή. Αλλά δεν είναι κάθε δραστηριότητα προβολή, ούτε κάθε δημιουργία διαφημιστικό κόλπο. Πρέπει κάποτε να μάθουμε να ψάχνουμε και να αξιολογούμε! Δε σημαίνει πως όποιος δεν ακολουθεί τη φτιαχτή κολεκτίβα είναι ψεύτικος, ψωνισμένος ή σνομπ. Τουναντίον, θα έλεγα!

Έτσι και για τη Νωαίνα που έχει κατηγορηθεί για το μουστάκι, το οποίο ήταν μια εξαιρετικά ευρηματική ιδέα-δημιουργία της ίδιας, για όποιο λόγο κι αν το έκανε. Όπως επίσης και για την καθ' όλα αυθεντική απάντηση που έδωσε στα τόσα παράλογα που της είχαν ζητηθεί μετά από εμφάνισή της στο σόου. Σέξι ήθελαν, σέξι πήραν. Αμ, δε τους άρεσε τότε. Τους ήρθε η ντροπή και θίχτηκαν οι όποιες «αρχές» τους. Μεταξύ μας, αν θεωρείς τη γυναίκα πράγμα και της ζητάς τα τετριμμένα που ενίοτε μοιάζουν σαν soft porn, τότε μη σοκάρεσαι όταν παίρνεις και αντίστοιχες hard core απαντήσεις. Το ίδιο ισχύει και για αντίστοιχα μοτίβα του ανδρικού γένους, που ναι υπάρχουν.

Απορώ πραγματικά! Και πίστεψε με, θα απορείς κι εσύ. Όχι για όλους αυτούς που κατακρίνουν συνεχώς, αλλά για αυτούς που δημιουργούν. Είναι πραγματικά περίεργο πως ακόμη έχουν το θάρρος, το σθένος και την αντοχή να χτίζουν, όταν οι κατεδαφιστές που τους περιβάλλουν γύρω τους είναι μυριάδες. Εγώ τους πάω πολύ αυτούς τους ανθρώπους. Για τους άλλους πάλι, είναι καλό να τους επαναλαμβάνουμε ότι το ήθος δεν εξαντλείται ούτε στη σεμνοτυφία αλλά ούτε στον πουριτανισμό. Όπως και η αντισυμβατική συμπεριφορά και ενίοτε προκλητική ενός καλλιτέχνη, εφόσον δε θίγει ουσιαστικά τον άλλο, δεν είναι ποτέ μα ποτέ κακή. Μάλλον είναι άξια χειροκροτήματος.

So, the show for Noaina must and will go on...

PS: Cheers peeps!