Αυστραλία: Υπογράφηκε η συμφωνία για την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

Για πρώτη φορά.
Open Image Modal
Stephane Mahe via Reuters

Η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν επίσημα τη Συμφωνία Ανταλλαγής Ναυτικών Πληροφοριών για την Πυρηνική Προώθηση τη Δευτέρα στην Καμπέρα, δίνοντας στην Αυστραλία πρόσβαση στην τεχνολογία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον, η Βρετανίδα Ύπατη Αρμοστής Βικτόρια Τρίντελ και ο Επιτετραμμένος των ΗΠΑ Μάικλ Γκόλντμαν υπέγραψαν τα έγγραφα στη Βουλή της Καμπέρας.

″Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με μια τρίτη χώρα. Είναι κάτι που η Αυστραλία επιζητούσε από καιρό και η κυβέρνησή μας το κατάφερε να εξασφαλίσει”, είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Η Αυστραλία τον Σεπτέμβριο ακύρωσε μια συμφωνία με τη γαλλική Naval Group, επιλέγοντας αντ′ αυτού να κατασκευάσει τουλάχιστον 12 πυρηνικά υποβρύχια σε μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Η νέα συμμαχία, που ονομάζεται AUKUS, έχει σχεδιαστεί για να δώσει στην Αυστραλία πρόσβαση σε πυρηνικά υποβρύχια για πρώτη φορά.

Η απόφαση έχει προκαλέσει μεγάλο διμερές ρήγμα, με τη Γαλλία να ανακαλεί τους πρεσβευτές της από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.