Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα

Αυτές θα είναι από τις πρώτες διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν.
|
Open Image Modal
Μαχητές των Ταλιμπάν κρατούν σημαίες των Ταλιμπάν ενώ φρουρούν κατά μήκος ενός δρόμου στην Καμπούλ
WAKIL KOHSAR via Getty Images

Ένα αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνουν 200 Αμερικανοί και άλλοι αλλοδαποί απογειώθηκε από την Καμπουλ, στην πρώτη επιβατική πτήση προς το εξωτερικό από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού, στα τέλη Αυγούστου.

Το αεροσκάφος έχει προορισμό την Ντόχα. Η πτήση αυτή είναι η πρώτη που οργανώνεται για την απομάκρυνση ξένων από το Αφγανιστάν μετά τη γιγαντιαία αερογέφυρα που στήθηκε από τους Αμερικανούς και επέτρεψε να φύγουν από τη χώρα περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Αφού πέρασαν από τον τυπικό έλεγχο στο αεροδρόμιο, οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία, υπό την επίβλεψη φρουρών από το Κατάρ, το οποίο έχει εμπλακεί ενεργά σε αυτήν την επιχείρηση. Τα λεωφορεία τους μετέφεραν μέχρι το αεροσκάφος της Qatar Airways που τους περίμενε και αναχώρησε μετά την επιβίβασή τους.

Η απόφαση αυτή ήρθε δύο ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν μια προσωρινή κυβέρνηση αποτελούμενη κυρίως από άνδρες Παστούν, συμπεριλαμβανομένων υπόπτων για τρομοκρατία και ισλαμιστές σκληροπυρηνικούς, εξανεμίζοντας τις διεθνείς ελπίδες για μια πιο μετριοπαθή κυβέρνηση.

Οι Ταλιμπάν πιέστηκαν να επιτρέψουν την απομάκρυνση αλλοδαπών από τον Ειδικό Εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ανακοίνωση των Ταλιμπάν για νέα κυβέρνηση την Τρίτη θεωρήθηκε ως ένα σήμα ότι δεν επιδιώκουν να διευρύνουν τη βάση τους και να παρουσιάσουν ένα πιο ανεκτικό πρόσωπο στον κόσμο, όπως είχαν προτείνει ότι θα έκαναν πριν από την στρατιωτική κατάληψη.

Οι ξένες χώρες χαιρέτησαν την προσωρινή κυβέρνηση διστακτικά την Τετάρτη. Στην Καμπούλ, δεκάδες γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Open Image Modal
Γυναίκες σε διαμαρτυρία στο Αφγανιστάν
Marcus Yam via Getty Images

Πολλοί επικριτές κάλεσαν την ηγεσία να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να σκεφτεί την οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει κατάρρευση εν μέσω του απότομου πληθωρισμού, των ελλείψεων τροφίμων και της προοπτικής μείωσης της ξένης βοήθειας καθώς οι χώρες επιδιώκουν να απομονώσουν τους Ταλιμπάν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι κανείς στη διοίκηση του Μπάιντεν «δεν θα έλεγε ότι οι Ταλιμπάν είναι σεβαστά και πολύτιμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την αποδοκιμασία της, αλλά είπε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει την ανθρωπιστική βοήθεια. Η μακροπρόθεσμη βοήθεια θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των βασικών ανθρώπινων ελευθεριών από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αναγνωρίστηκε από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει πρώην κρατούμενους της αμερικανικής στρατιωτικής φυλακής στο Γκουαντάναμο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Σιρατζουντίν Χακάνι, αναζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τρομοκρατία και επιβραβεύεται με 10 εκατομμύρια δολάρια.

Αυστηρές γραμμές

Την τελευταία φορά που οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν, από το 1996 έως το 2001, απαγορεύτηκε στις γυναίκες η εργασία και η είσοδος των κοριτσιών στο σχολείο. Η ομάδα πραγματοποίησε δημόσιες εκτελέσεις και η θρησκευτική αστυνομία της επέβαλε μια ριζοσπαστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της σαρίας, αλλά εκείνοι που έχουν κερδίσει μεγαλύτερες ελευθερίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες ανησυχούν ότι θα τις χάσουν.

Σε συνέντευξή του στην αυστραλιανή SBS News, ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν είπε ότι δεν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ - ένα δημοφιλές άθλημα στο Αφγανιστάν - ή πιθανώς οποιοδήποτε άλλο άθλημα επειδή «δεν είναι απαραίτητο» και τα σώματά τους μπορεί να εκτεθούν.

Open Image Modal
Ένας άντρας κάνει χειρονομίες καθώς περνάει από τοιχογραφία που απεικονίζει μια φοιτήτρια έξω από το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης του Αφγανιστάν στην Καμπούλ
WAKIL KOHSAR via Getty Images

Στην Καμπούλ, μια ομάδα γυναικών με πλακάτ που έγραφαν: «Ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς γυναίκες είναι αποτυχία», πραγματοποίησε άλλη μια διαμαρτυρία στην περιοχή Πουλ ε Σουρ της πόλης. Μεγαλύτερες διαδηλώσεις την Τρίτη διαλύθηκαν όταν ένοπλοι Ταλιμπάν έριξαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στον αέρα.

Σε ανακοίνωση του νέου υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν αναφέρεται ότι για να αποφευχθούν ταραχές και προβλήματα ασφάλειας, όποιος πραγματοποιεί διαδήλωση θα πρέπει να έχει ζητήσει άδεια 24 ώρες πριν την εκδήλωση.