Σιγκαπούρη: Aποκλείστηκε για μήνες στη θάλασσα χωρίς τροφή λόγω κορονοϊού

Ξεκίνησε από τη Σιγκαπούρη τον Φεβρουάριο, αλλά η πανδημία του κοροναϊού δεν τον άφησε να μπαρκάρει πουθενά.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ένας άντρας από την Σιγκαπούρη βγήκε από τη θάλασσα μετά από τρεις μήνες, καθώς κανένα λιμάνι δεν του επέτρεψε να μπαρκάρει λόγω κορονοϊού. 

Ο άντρας, που ταυτοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης των Φίτζι ως Γουόνγκ Τέκονγκ, 59 ετών, ξεκίνησε από τη Σιγκαπούρη για μια περιπέτεια ιστιοπλοΐας στις 2 Φεβρουαρίου, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει τρία χρόνια.

Καθώς οι ειδήσεις για το ξέσπασμα Covid-19 άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, ο Wong προσπάθησε να ελλιμενίσει σε διάφορες χώρες, αλλά απέρριψε τα διεθνή σύνορα και τα λιμάνια έκλεισαν.

 

«Έπλευσα στην Παπούα Νέα Γουινέα από την Ινδονησία επειδή ο καιρός ήταν εντάξει, αλλά όταν έφτασα στα σύνορα, έκλεισαν ξαφνικά και έτσι συνέχισα με κατεύθυνση τα Νησιά του Σολομώντα. Ήταν επίσης κλειστά τα σύνορα. Μετά πήγα στο Τουβαλού (κράτος του Κεντρικού Ειρηνικού) και δεν μου επέτρεψαν να περάσω, αλλά τουλάχιστον μου έδωσαν φαγητό », είπε ο Γουονγκ στο Φίτζι Σαν .

Μετά από έξι μέρες περιπλάνησης, το σκάφος του υπέστη ζημιές και ισχυροί άνεμοι τον εμπόδισαν να ταξιδέψει στο λιμάνι, οπότε διασώθηκε από ένα περιπολικό πλοίο του Ναυτικού των Φίτζι, το οποίο έφερε το σκάφος του με ασφάλεια στην ακτή. 

Μετά από συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών στη Σιγκαπούρη και τα Φίτζι, ο Γουόνγκ έλαβε άδεια να αγκυροβολήσει στα Φίτζι, παρά τους αυστηρούς συνοριακούς περιορισμούς που έχει θέσει η χώρα ως απάντηση στο Covid-19. Εκλεισε σχεδόν τρεις μήνες στη θάλασσα. 

Όταν το σκάφος έδεσε στη μαρίνα Βούντα , στη δυτική ακτή της χώρας, έσπευσαν στο σημείο υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας με τις κατάλληλες στολές, για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις στον 50χρονο, πριν τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο.

«Ήταν στη θάλασσα αρκετό καιρό, οπότε ο κίνδυνος να έχει μολυνθεί με κορονοϊό ήταν  μικρός. Ωστόσο τηρήθηκε το πρωτόκολλο» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού.

Ο Γουόνγκ ήταν σε καλή υγεία αλλά εξαντλημένος από το ταξίδι του. Βρίσκεται σε συζητήσεις με την οικογένειά του και τις αρχές της Σιγκαπούρης για τον επαναπατρισμό του.

 

Πηγή: Guardian