Ο Μπάιντεν κέρδισε και την Αριζόνα - Ρεπουμπλικάνοι εκλογικοί αξιωματούχοι "αδειάζουν" τον Τραμπ

Η Αριζόνα δεν είχε ψηφίσει Δημοκρατικό υποψήφιο από το 1996.
|
Open Image Modal
.
Photo by Demetrius Freeman/The Washington Post via Getty Images

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κέρδισε και την πολιτεία της Αριζόνα, εξασφαλίζοντας τους 11 εκλέκτορές της και ενισχύοντας την διαφορά του από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει τις αβάσιμες επιθέσεις του εναντίον των αποτελεσμάτων που ευνοούν τον αντίπαλό του.

Τους ισχυρισμούς Τραμπ ισοπέδωσε μία ομάδα ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι συνεργάζονται με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και ανακοίνωσαν ότι οι εκλογές ήταν οι ασφαλέστερες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Με διαφορά περίπου 11.000 ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία που κερδίζει την Αριζόνα από το 1996, όταν είχε επικρατήσει εκεί ο Μπιλ Κλίντον. Το 2016, ο Τραμπ είχε κερδίσει την πολιτεία με διαφορά 3,5 μονάδων. Πριν τον Κλίντον, ο τελευταίος Δημοκρατικός υποψήφιος που τα είχε καταφέρει στην Αριζόνα, ήταν ο Χάρι Σ. Τρούμαν το 1948.

Επίσημη διάψευση των ισχυρισμών Τραμπ

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ περί ”διαγραφής 2,7 εκατ. ψήφων” υπέρ του από ένα εκλογικό μηχανικό σύστημα, ομάδα ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών εκλογικών αξιωματούχων εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι οι εκλογές ”ήταν οι πιο ασφαλείς στην Αμερικανική ιστορία” και ότι ”δεν υπάρχουν αποδείξεις” ότι κάποιο εκλογικό σύστημα αλλοιώθηκε.

Ο Τραμπ δεν κατονομάζεται στην ανακοίνωση των αξιωματούχων, που αποτελούν το συμβούλιο που επιβλέπει τα εκλογικά συστήματα των ΗΠΑ, αλλά το περιεχόμενό της διαψεύδει κατηγορηματικά το κύμα της παραπληροφόρησης το οποίο υποστηρίζει και διακινεί ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε από το τμήμα Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το οποίο επιβλέπει και εξασφαλίζει την ομαλή εκλογική διαδικασία σε όλες τις πολιτείες της χώρας. Δεδομένου ότι πρόκειται για υπηρεσία της κυβέρνησης Τραμπ, η ανακοίνωση απομονώνει ακόμα περισσότερο τον πρόεδρο, ο οποίος επιμένει να ισχυρίζεται ψευδώς ότι έγινε εκλογική απάτη.

Μεγάλο προβάδισμα Μπάιντεν

Σύμφωνα με εκλογικούς αξιωματούχους σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, η εκλογική διαδικασία ήταν ομαλή, χωρίς κανένα σημάδι ξένης ανάμειξης ή δυσλειτουργιών πέραν των συνηθισμένων μικροπροβλημάτων που συμβαίνουν σε όλες τις εκλογές. Το προβάδισμα του Μπάιντεν στην λαϊκή ψήφο έχει πλέον ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια και η διαφορά του από τον Τραμπ στις ψήφους των εκλεκτόρων αναμένεται ξεκάθαρη.

Η ομάδα των αξιωματούχων που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι το Συμβούλιο Κυβερνητικού Συντονισμού της Εκλογικής Υποδομής, το οποίο αποτελείται από ανώτερους αξιωματούχους της υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας, την Επιτροπή Εκλογικής Υποστήριξης και πολιτειακούς εκλογικούς αξιωματούχους από όλη την χώρα.

″Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές αβάσιμες θεωρίες και ευκαιρίες για παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές μας, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε τη μέγιστη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και τη νομιμότητα των εκλογών - και το ίδιο πρέπει να έχετε κι εσείς” τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.