CNN: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είδαν ρωσικά πλοία κοντά στις διαρροές των αγωγών Nord Stream

Συνεχίζεται το «θρίλερ».
Open Image Modal
via Associated Press

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στις διαρροές των αγωγών Nord Stream, οι οποίες πιθανότατα προκλήθηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο δύο πηγές υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης και μια ακόμα πηγή ενημερωμένη για το θέμα.

Είναι ασαφές εάν τα πλοία είχαν κάποια σχέση με αυτές τις εκρήξεις, είπαν αυτές οι πηγές και άλλες, ωστόσο είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα διερευνηθούν. Ακόμη, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι ρωσικά υποβρύχια παρατηρήθηκαν επίσης όχι μακριά από τις εν λόγω περιοχές την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμα κάποια αναλυτική εξήγηση ως προς το τι συνέβη, λίγες ημέρες αφού εκρήξεις φαίνονται να προκάλεσαν ταυτόχρονα διαρροές στους δύο αγωγούς τη Δευτέρα.

Ρωσικά πλοία επιχειρούν τακτικά στην περιοχή, είπε στρατιωτικός αξιωματούχος της Δανίας, που τόνισε ότι η παρουσία σκαφών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν η Ρωσία που προκάλεσε τις ζημιές. «Τους βλέπουμε κάθε εβδομάδα» είπε, προσθέτοντας πως «οι ρωσικές δραστηριότητες στη Βαλτική έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Συχνά δοκιμάζουν την επαγρύπνησή μας- τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα».

Οι θεάσεις αυτές ωστόσο προκαλούν ακόμα πιο έντονες υποψίες πως η Ρωσία, την οποία Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι «βλέπουν» ως τον μόνο δρώντα στην περιοχή που έχει τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο για μια τέτοια ενέργεια.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία πραγματοποιούν έρευνες, μα δεν έχει γίνει ακόμα επιθεώρηση επί τόπου και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομερείς πληροφορίες ως προς το τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι σε εξέλιξη είναι μια αξιολόγηση της κυβέρνησης της Δανίας και θα χρειάζονταν μέχρι και δύο εβδομάδες για να αρχίσει κανονικά μια έρευνα, επειδή η πίεση στους αγωγούς κάνει δύσκολο να τους πλησιάσει κανείς.

Οι πρωθυπουργοί τόσο της Δανίας όσο και της Σουηδίας είπαν δημόσια την Τρίτη ότι οι διαρροές ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα σκόπιμων ενεργειών και όχι ατυχημάτων, ενώ η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι από πίσω μια ξένη δύναμη. Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας έκανε επίσης λόγο για σαμποτάζ, ωστόσο ανώτεροι Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν ως τώρα αποφύγει να αποδώσουν ευθέως την επίθεση στη Ρωσία ή σε κάποια άλλη χώρα.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει δημόσια τους ισχυρισμούς περί ρωσικού πλήγματος στους αγωγούς, με τον εκπρόσωπό του να τους χαρακτηρίζει «προβλέψιμα ανόητους».