Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κύπρο. Ένας νεκρός πυροσβέστης. Ενισχύσεις από Ελλάδα, ΕΕ και Ισραήλ

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κύπρο. Ένας νεκρός πυροσβέστης. Ενισχύσεις από Ελλάδα, ΕΕ και Ισραήλ
|
Open Image Modal
Youtube

Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στη μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται από το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Ευρύχου στην Κύπρο. Στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, με τη συνδρομή δύο αεροπλάνων «καναντέρ», που έφθασαν το πρωί της Κυριακής από την Ελλάδα, και τριών από το Ισραήλ. Επίσης Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα θετικά στο αίτημα της Κύπρου για βοήθεια, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

«Με συγκλονισμό πληροφορήθηκα απόψε την τραγική είδηση για το θάνατο του δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη εν ώρα καθήκοντος, κατά την ηρωική προσπάθεια του ιδίου και των συναδέλφων του να νικήσουν την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην περιοχή Σολέας. Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για τον 49χρονο πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην περιοχή Άγιος Θεόδωρος. Ο πυροσβέστης σκοτώθηκε από την ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος σε δύσβατη περιοχή. Άλλοι δύο πυροσβέστες είναι σοβαρά τραυματισμένοι από τη φωτιά στο χωριό Άγιος Θεόδωρος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Νωρίτερα στην περιοχή της πυρκαγιάς πήγε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σε σύσκεψη για μελέτη της κατάστασης με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Η φωτιά έκαψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και πλησίασε κατοικημένες περιοχές, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά τέσσερα χωριά.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους .Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Για την πυρκαγιά φαίνεται να ευθύνεται ένας δωδεκάχρονος, ο ποίος ανέφερε στην Αστυνομία ότι προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα με τη χρήση αναπτήρα στην αυλή του παππού του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» το κεντρικό μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται στα Σπήλια και το Κούρδαλι. Οι κοινότητες έχουν εκκενωθεί προληπτικά όπως επίσης έχουν εκκενωθεί η Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια. Σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις και φαίνεται ότι δεν αρκεί ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων στην πυρόσβεση, αλλά και των οχημάτων και των πτητικών μέσων.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στην επιχείρηση της κατάσβεσης επιχειρούν συνολικά 314 πυροσβέστες με 56 οχήματα Η πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλη που δημιουργεί η ίδια ρεύματα αέρος και δυσχεραίνει τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

«Είναι εθνικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα» τόνισε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στη βοήθεια που έχει στείλει η Ελλάδα στην Κύπρο για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο όρος Τρόοδος.

Ο κ. Τόσκας σημειώνει ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχουν σταλεί στην Κύπρο από τη Ρόδο δύο υπερσύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL- 415 τα οποία παίρνουν ήδη μέρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών. «Τα αεροσκάφη αυτά είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει καθώς μπορούν και πετούν σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών που πετούν τα συνηθισμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα» υπογραμμίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε και πρόσθετη βοήθεια και ήδη με εντολή πρωθυπουργού μεταβαίνουν στην Κύπρο και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Super Puma με κάδο και εκπαιδευμένο πλήρωμα στην κατάσβεση πυρκαγιών.

«Στέλνουμε την καρδιά μας, από το υστέρημά μας, βοήθεια στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι και στην Ελλάδα ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μεγάλος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πυρκαγιών, αλλά αυτό επιτάσσει το εθνικό μας καθήκον» σημειώνει ο κ. Τόσκας.

Την στήριξή του στην Κύπρο αυτές τις δύσκολες ώρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με δύο αναρτήσεις του στο Twitter.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)