ΗΠΑ: Φτάνει στη Νέα Υόρκη ο Τραμπ, εν όψει της ιστορικής παράδοσής του στις αρχές

Ο Τραμπ, ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, πρόκειται να οδηγηθεί στο δικαστήριο του Μανχάταν την Τρίτη.
Open Image Modal
Μια αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείπει το θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα αφού του απαγγέλθηκαν από δικαστήριο του Μανχάταν, 3 Απριλίου
RICARDO ARDUENGO via Reuters

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ ταξιδεύει από τη Φλόριντα προς τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, εν όψει της προγραμματισμένης αγωγής του σχετικά με τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016, καθώς αυστηροποιούνται τα μέτρα ασφαλείας στο Μανχάταν.

Ο Τραμπ, ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, πρόκειται να οδηγηθεί, να δώσει τα δακτυλικά αποτυπώματά του και να φωτογραφηθεί στο δικαστήριο του Μανχάταν την Τρίτη. Οι δικηγόροι του είπαν ότι θα δηλώσει αθώος.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο δεν έχουν αποκαλυφθεί. Η δίκη της Τρίτης σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο και ενώπιον δικαστή.

 

 

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά την Κυριακή, ο Τραμπ είπε ότι σχεδίαζε να αναχωρήσει από την έπαυλή του Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα το μεσημέρι για τον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν προτού κατευθυνθεί προς το δικαστήριο το πρωί της Τρίτης.

Ένας δικαστικός αξιωματούχος είπε ότι η δίκη είχε προγραμματιστεί για τις 2:15 μ.μ. (9:15 μ.μ ώρα Ελλάδας) της Τρίτης. Στη συνέχεια, ο Τραμπ θα επιστρέψει στη Φλόριντα και θα μιλήσει από το Μαρ-α-Λάγκο στις 8:15 μ.μ. της Τρίτης (03:15 π.μ ώρα Ελλάδος την Τετάρτη), ανακοίνωσε το γραφείο του.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης το Σαββατοκύριακο άρχισε να υψώνει οδοφράγματα κατά μήκος της άκρης των πεζοδρομίων γύρω από τον Πύργο Τραμπ και το κτίριο του Ποινικού Δικαστηρίου του Μανχάταν στο κέντρο της πόλης.

 

Open Image Modal
Αστυνομικοί της Νέας Υόρκης (NYPD) φρουρούν έξω από τον Πύργο Τραμπ, 3 Απριλίου, 2023
EDUARDO MUNOZ via REUTERS

 

Αναμένονται διαδηλώσεις σε αυτά τα σημεία και η αστυνομία δεσμεύτηκε να είναι προετοιμασμένη. «Οι αξιωματικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή και το τμήμα παραμένει έτοιμο να ανταποκριθεί όπως χρειάζεται και θα διασφαλίσει ότι όλοι μπορούν να ασκήσουν ειρηνικά τα δικαιώματά τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης.

Άλλες αίθουσες δικαστηρίων στους ψηλότερους ορόφους του δικαστηρίου θα κλείσουν πριν από τη δίκη ως μέρος των προληπτικών μέτρων ασφαλείας, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι όποιος διαμαρτυρηθεί βίαια στην πόλη κατά τη διάρκεια της ιστορικής απαγγελίας κατηγοριών του Ντόναλντ Τραμπ θα “συλληφθεί και θα λογοδοτήσει, όποιος και αν είναι”.

“Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιοι ταραξίες που σκέφτονται να έρθουν στην πόλη μας αύριο, το μήνυμά μας είναι σαφές, είναι απλό: “ελέγξτε τον εαυτό σας””, δήλωσε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου πριν από την εμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο την Τρίτη.

Η βουλευτής της Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν έστειλε στο Twitter μια πρόσκληση την Κυριακή για μια διαδήλωση κοντά στο δικαστήριο την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας την καρφιτσωμένη ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social: «Δεν κυνηγούν τον Πρόεδρο Τραμπ, έρχονται για εμάς, ο Πρόεδρος στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τους». 

Η ποινική δίωξη κατά του Τραμπ πιθανώς να ενισχύσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Τώρα σίγουρα θα ψηφίσω τον Τραμπ», είπε ο Λάρι Γουάιτ, 75 ετών, μουσικός από τη Νεβάδα που είχε σκεφτεί προηγουμένως να στηρίξει τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία. «Το κατηγορητήριο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μένα, γιατί ο Τραμπ έχει υποστεί τόσες πολιτικές κακοποιήσεις».