«Επιστημονική φαντασία» οι ισχυρισμοί για βαριές ουκρανικές απώλειες, λέει ο αρχηγός της Wagner

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του Γεβγκένι Πριγκόζιν και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Open Image Modal
PRESS SERVICE OF "CONCORD\ via Reuters

Νέα αντιπαράθεση φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner Group και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, με τον επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να λέει πως οι ισχυρισμοί για βαριές ουκρανικές απώλειες στο Ντονμπάς μετά από απόπειρα επιθετικής ενέργειας από πλευράς του Κιέβου είναι «απλά εξωφρενικές και παράλογη επιστημονική φαντασία».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιμένει στους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας την Τρίτη πως η Ουκρανία υπέστη πάνω από 3.700 απώλειες. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η επίθεση εντασσόταν στο πλαίσιο της ουκρανικής που είχε «υποσχεθεί» το Κίεβο στο Ντονέτσκ, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είπαν τη Δευτέρα πως δεν είχαν πληροφορίες για μεγάλη επίθεση στην περιοχή, και ότι δεν θα σχολίαζαν ισχυρισμούς που χαρακτήρισαν ως ψευδείς (fake).

Μιλώντας σε κρατικά ΜΜΕ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επέμεινε πως οι δυνάμεις του προκάλεσαν πάνω από 3.715 απώλειες στην Ουκρανία κατά την επίθεση και κατέστρεψαν δεκάδες τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού. «Οι προσπάθειες για επίθεση απέτυχαν. Ο εχθρός σταματήθηκε. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί έδειξαν θάρρος και ηρωισμό στις μάχες» είπε ο Σόιγκου, προσθέτοντας πως 71 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Ο Πριγκόζιν καταφέρθηκε εναντίον των ισχυρισμών του υπουργείο, λέγοντας πως οι ισχυρισμοί μιας μεγάλης επιτυχίας θα αντιστοιχούσαν σε «σφαγή».

«Ως εκ τούτου πιστεύω ότι αυτές είναι απλά κάποιες ξέφρενες φαντασιώσεις» έγραψε στο Telegram. Κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις πως αποσύρθηκαν «αργά» από το χωριό Μπερχίφκα στα περίχωρα του Μπαχμούτ, κάνοντας λόγο για «ντροπή».

Η Μόσχα απέρριψε τους ισχυρισμούς του Πριγκόζιν. Λέγοντας πως ισχυρισμοί «δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα» και επιμένοντας πως η περιοχή παρέμενε υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

 Με πληροφορίες από BBC