Οι Γάλλοι τιμούν το νεαρό μουσουλμάνο ήρωα του εβραϊκού παντοπωλείου

Οι Γάλλοι τιμούν το νεαρό μουσουλμάνο ήρωα του εβραϊκού παντοπωλείου
Open Image Modal
Malian Lassana Bathily, a Muslim employee who helped Jewish shoppers hide in a cold storage room from an islamist gunman during the January 9, 2015 attack, poses on January 15 in Paris. Four people were killed by jihadist Amedy Coulibaly in a hostage-taking drama at a kosher supermarket in Paris. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT (Photo credit should read FRANCOIS GUILLOT/AFP/Getty Images)
FRANCOIS GUILLOT via Getty Images

Ό Λασάνα Μπατίλι είναι 24 ετων και ζει στη Γαλλία από το 2006. Είναι μουσουλμάνος από το Μάλι. Και είναι επίσης, ο υπάλληλος που βοήθησε τους πελάτες του εβραϊκού παντοπωλείου να κρυφτούν σε ένα δωμάτιο-ψυγείο κατά την επίθεση του Αμεντί Κουλιμπαλί. Είναι ο νεαρός που πήρε το ρίσκο να βγει έξω για να ζητήσει βοήθεια και έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στις αρχές. Και που αρχικά είχε αντιμετωπισθεί ως τρομοκράτης από τη γαλλική αστυνομία.

Είναι ο ήρωας του παντοπωλείου και το παράδειγμα από το οποίο η Γαλλία προσπαθεί να πιαστεί για να απαντήσει σε κρούσματα ισλαμοφοβίας που κυρίευσαν πολλούς Γάλλους, μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo.

Την Τρίτη θα πάρει τη γαλλική υπηκοότητα για την οποία ο 24 χρονος είχε κάνει αίτηση το καλοκαίρι. Την απόφαση την πήρε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος μίλησε με πολύ επαινετικά λόγια για το νεαρό μουσουλμάνο.

Είχε προηγηθεί ψήφισμα, με το οποίο 220.000 Γάλλοι, καλούσαν το κράτος να κάνει τον Λασάνα Μπατίλι, μέλος της Λεγεώνας της Τιμής (προκειται για τη μεγαλύτερη τιμιτική διάκριση) και να του δώσει τη γαλλική υπηκοότητα.