Κακοκαιρία Gaia: Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα- Μηνύματα του 112 σε Σάμο, Δωδεκάνησα και Κρήτη

Κατολίσθηση στην Αρτα. Προβλήματα από τις σχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους σφοδρούς ανέμους στην Ηπειρο. Το φαινόμενο υποχωρεί σταδιακά προς τα ανατολικά.
|
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου.
Wong Yu Liang via Getty Images

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και σφοδροί άνεμοι πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν από το βράδυ.

Μήνυμα του 112 εστάλη σε Σάμο, Δωδεκάνησα, νότια Κρήτη.  Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία Gaia από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής αρχίζει να εξασθενεί. Τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα μέχρι το απόγευμα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το βράδυ και στα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το βράδυ. Σημειώνεται ότι, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και τη νότια Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Σάμο και νοτιότερα) και στα Δωδεκάνησα

 Τα πιο σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα.

 

 

Πυροσβεστική: 158 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το Σάββατο μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής

Συνολικά 158 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες, Σάββατο, μέχρι και σήμερα τις 17:30 το απόγευμα, λόγω εκδήλωσης ισχυρών ανέμων συνοδεία βροχοπτώσεων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΣ.

Οι κλήσεις αφορούσαν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων, στις ακόλουθες περιοχές της χώρας:

-Στην Περιφέρεια Αττικής, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και 5 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 5 κοπές δέντρων και 1 άντληση υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και 2 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 7 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 5 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και 1 άντληση υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 39 κοπές δέντρων, 5 αντλήσεις υδάτων και 4 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα), 18 κοπές δέντρων και 2 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

-Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 6 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

-Στην Περιφέρεια Κρήτης, 5 κοπές δέντρων.

-Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 11 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

-Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 4 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και 5 αντλήσεις υδάτων.

-Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 5 κοπές δέντρων και 1 άντληση υδάτων.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

 

Μήνυμα από το 112 στα Δωδεκάνησα με προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Σάμο, Ρόδο και Δωδεκάνησα εξέδωσε πριν από λίγη ώρα η Πολιτική Προστασία. Η ανακοίνωση του 112 που στάλθηκε στα κινητά τηλέφωνα όλων των κατοίκων της περιοχής αναφέρει:

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- θυελλώδεις άνεμοι) από τις απογευματινές ώρες της 11-12-2022 έως τις πρωινές ώρες της 12-12-2022 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Κρήτη: Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Μήνυμα από το 112 έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα πολίτες σε περιοχές των Χανίων για την κακοκαιρία GAIA, που πλήτει από το πρωί και την Κρήτη.

Το προειδοποιητικό μήνυμα εστάλη λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι από την Πολιτική Προστασία και έκανε λόγο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι έως και το βράδυ της Κυριακής. Μέσω του μηνύματος καλούνται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις ενώ στο σχετικό σύνδεσμο υπάρχουν οδηγίες αυτοπροστασίας.

Άρτα: Κατολίσθηση στους Μελισσουργούς, παρασύρθηκαν δύο σπίτια

Μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στους Μελισσουργούς στην Άρτα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν παρασυρθεί δύο σπίτια κοντά στην πάνω πλατεία του χωριού. Ο δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων ενημέρωσε την Πολιτική Προστασία και το ΙΓΜΕ.

Προβλήματα στην Ηπειρο

Πτώσεις δέντρων, μικρές ζημιές σε πρόχειρες σταυλικές εγκαταστάσεις, καταπτώσεις πετρών και φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο και διακοπές σε διάφορες περιοχές είναι τα προβλήματα που δημιούργησε μέχρι στιγμής στην Ήπειρο η κακοκαιρία. Τα προβλήματα εκδηλώθηκαν στο σύνολό τους αργά το βράδυ εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν. Προσωρινά έκλεισαν η παλιά εθνική οδός Ιωαννίνων – Άρτας και η παλιά εθνική Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας

Σοβαρές ζημιές στο κεντρικό βάθρο πεζογέφυρας στα Τζουμέρκα, κοντά στο γεφύρι της Πλάκας, δημιούργησε το φουσκωμένο Ραφτανίτικο ποτάμι.

Σύμφωνα με τον δήμο Β. Τζουμέρκων, κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ηπείρου με την Πολιτική Προστασία τού δήμου, επισκέφτηκαν το σημείο. Η γέφυρα για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης.

 

Ωστόσο σε όλο το οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από πτώσεις βράχων, δένδρων και φερτών υλικών. Με 15 μηχανήματα η Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρεί να ανοίξει τους δρόμους για την ασφάλεια των οδηγών. Να σημειωθεί επίσης ότι πολλές περιοχές έχουν διακοπές ηλεκτροδότησης.

Τα φαινόμενα έχουν περάσει πλέον στα κεντρικά και νότια της χώρας όπως και στα νησιά του Αιγαίου ανέφερε η μετεωρολόγος Ερμιόνη Κατιρτζόγλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ισχυρές βροχές σε περιοχές των Κυκλάδων, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και σε κάποια νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Το φαινόμενο καθώς κινείται προς τα ανατολικά αρχίζει και εξασθενεί.

Πηγή: ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ