«Κατηγορήστε την κυβέρνηση»: Ρωσίδα δημοσιογράφος αυτοπυρπολήθηκε έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Τι συνέβη και προέβη σε αυτή την ενέργεια που της στέρησε την ζωή.
|
Open Image Modal
Facebook

Μια ρωσίδα δημοσιογράφος αυτοπυρπολήθηκε έξω από παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ. Την προηγούμενη ημέρα οι αρχές πραγματοποίησαν έλεγχο- για άγνωστο λόγο -  στο διαμέρισμά της, σύμφωνα με το μέσο που εργαζόταν. 

Η Ιρίνα Σλάβινα είχε γράψει νωρίτερα στο Facebook: «Σας ζητώ να κατηγορήσετε τη κυβέρνηση της Ρωσίας για τον θάνατό μου». 

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι το σώμα της βρέθηκε με σοβαρά εγκαύματα.

Η Σλάβινα δήλωσε την Πέμπτη ότι η αστυνομία έψαξε το διαμέρισμά της αναζητώντας υλικό που σχετίζεται με την φιλοδημοκρατική οργάνωση Open Russia. Οι υπολογιστές και τα δεδομένα της κατασχέθηκαν.

Ένα βίντεο φαίνεται να καταγράφει τη στιγμή που έβαλε φωτιά σε ένα παγκάκι στην οδό Γκόρκυ, όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Ένας άντρας προσπαθεί να την βοηθήσει, αλλά εκείνη αντιστέκεται. 

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι η Ιρίνα Σλαβίνα, η οποία αφήνει πίσω της έναν άντρα και μια κόρη, πέθανε, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την έρευνα του διαμερίσματος της δημοσιογράφου.

Ποιά ήταν η Σλάβινα; 

Η Ιρίνα Σλάβινα ήταν αρχισυντάκτρια του μικρού ιστότοπου ειδήσεων Koza Press. Το σύνθημά του είναι ”ειδήσεις και αναλυτικά στοιχεία” και ”χωρίς λογοκρισία”. Ο ιστότοπός του έπεσε την Παρασκευή, καθώς επιβεβαιώθηκαν νέα για το θάνατό της

Ήταν ένα από τα επτά άτομα στο Νίζνι Νόβγκοροντ των οποίων τα σπίτια ερευνήθηκαν την Πέμπτη, προφανώς ως μέρος μιας έρευνας για την οργάνωση Open Russia. 

Πέρυσι, της επιβλήθηκε πρόστιμο για «ασέβεια κατά των αρθρών» σε ένα από τα άρθρα της.

«Τα τελευταία χρόνια οι Αρχές την είχαν υποβάλει σε ατέλειωτες διώξεις εξαιτίας των αντιπολιτευτικών της ενεργειών», έγραψε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Dmitry Gudkov στο Instagram.

 

 

Γιατί έγινε έρευνα στο σπίτι της;

Η έρευνα φαίνεται να επικεντρώνεται σε έναν τοπικό επιχειρηματία ο οποίος επέτρεψε σε διάφορες ομάδες αντιπολίτευσης να χρησιμοποιούν την πλαστογραφημένη εκκλησία του για φόρουμ και άλλες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης εκλογικών εποπτών. Ο Mikhail Iosilevich δημιούργησε το λεγόμενο Flying Spaghetti Monster Church το 2016 του οποίου οι οπαδοί ονομάστηκαν Pastafarians.

Η κα Gryaznevich είπε στο BBC ότι η Open Russia συμμετείχε σε ένα φόρουμ «Free People» τον Απρίλιο του 2019 στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στο οποίο είχε παρευρεθεί η Ιρίνα Σλαβίνια ως δημοσιογράφος. Ούτε ο άνδρας που ερευνήθηκε ούτε η ίδια η Σλαβίνα ήταν μέρος της οργάνωσης, τόνισε.

Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ μια σειρά από αυστηρότερους νόμους για τα μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο εν μέσω ανησυχίας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να σιωπήσει τους επικριτές της.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που αναρρώνει στο Βερολίνο μετά τη δηλητηρίαση του στη Ρωσία, χαρακτήρισε «φρικτό» τον θάνατο της Ιρίνα Σλαβίνα υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές αρχές «την οδήγησαν στην αυτοκτονία».

 

Πηγή: BBC