Κιμ Γιονγκ Ουν: Θα ενισχύσουμε το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας

«Πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο τη δύναμή μας με όσο πιο ταχύ ρυθμό είναι δυνατόν», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης
Open Image Modal
Σε αυτή τη φωτογραφία που παρέχεται από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο κέντρο, παρακολουθεί μια στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 90ης επετείου του στρατού της Βόρειας Κορέας στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας Δευτέρα, 25 Απριλίου 2022.
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε να ενισχύσει τις πυρηνικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας με «μέγιστη ταχύτητα» και απείλησε να τις χρησιμοποιήσει εάν προκληθεί, σε μια ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ για την επέτειο των 90 χρόνων του στρατού της Βόρειας Κορέας. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης μάλιστα, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, παρουσιάστηκαν  ισχυρά οπλικά συστήματα που στόχευαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. 

Οι παρατηρήσεις του υποδηλώνουν ότι θα συνεχίσει τις προκλητικές δοκιμές όπλων σε μια εκστρατεία πίεσης για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες. 

«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση και ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας μας με τη μέγιστη ταχύτητα», είπε ο Κιμ στους στρατιώτες του και στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για την παρέλαση στην πλατεία της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η θεμελιώδης αποστολή των πυρηνικών μας δυνάμεων είναι να αποτρέψουν τον πόλεμο, αλλά εάν προκύψει μια ανεπιθύμητη κατάσταση στη γη μας, οι πυρηνικές μας δυνάμεις δεν μπορούν να περιοριστούν σε μία μόνο αποστολή αποτροπής πολέμου», είπε ο Κιμ. «Εάν οποιεσδήποτε δυνάμεις, ανεξάρτητα από το ποιες είναι, προσπαθήσουν να παραβιάσουν τα θεμελιώδη συμφέροντά μας, οι πυρηνικές μας δυνάμεις δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εκτελέσουν απολύτως την απροσδόκητη δεύτερη αποστολή τους».

Η παρέλαση περιελάμβανε στρατεύματα που φώναζαν «Ούρα!» και μια σειρά από σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων δυνητικά ικανών να φτάσουν στις Η.Π.Α. καθώς και πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς που μπορούν να εκτοξευθούν από χερσαία οχήματα ή υποβρύχια και απειλούν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ένα από τα όπλα που παρουσιάστηκαν στην λαμπρά φωτισμένη πλατεία Kιμ ΙΙ Σουνγκ, που πήρε το όνομά του από τον εκλιπόντα παππού και ιδρυτή του κράτους του Kιμ, ήταν ο μεγαλύτερος, πρόσφατα κατασκευασμένος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας, ο Hwasong-17.

Open Image Modal
Αυτή η φωτογραφία που παρέχεται από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας απεικονίζει τον νεότευκτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, Hwasong-17 κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της 90ης επετείου του στρατού της Βόρειας Κορέας στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας Δευτέρα, Απρίλιος 25, 2022
via Associated Press

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι δοκίμασε τον πύραυλο τον περασμένο μήνα στην πρώτη εκτόξευση ICBM πλήρους εμβέλειας σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Η Νότια Κορέα το αμφισβήτησε, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα μικρότερο, υπάρχον ICBM Hwasong-15 μετά από μια αποτυχημένη εκτόξευση του Hwasong-17. Παρά τις εξωτερικές αμφιβολίες, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε στις 24 Μαρτίου πέταξε περισσότερο και ψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο έχει εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα.

Το KCNA μετέδωσε ότι οι θεατές στην παρέλαση χειροκροτούσαν δυνατά όταν είδαν το Hwasong-17, το οποίο, όπως ανέφερε δείχνει «την απόλυτη δύναμη της Juche (αυτοδυναμίας), της Κορέας και τη στρατηγική θέση της δημοκρατίας μας στον κόσμο».