Λέσβος: Μεγάλη φωτιά στη Μόρια με τους 12.000 πρόσφυγες - Άγνωστο εάν υπάρχουν θύματα

Ο πανικός για την εξάπλωση του κορονοϊού και η αγωνία για την σφράγιση της δομής. Τεράστιες οι καταστροφές και έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Σε μια τεράστια πύρινη κόλαση μετατράπηκε η «ζούγκλα» της Μόριας που επεκτάθηκε και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Λέσβο που επίσης παραδόθηκε στις φλόγες τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες.

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη δομή και κινήθηκαν προς τα βουνά, τους επαρχιακούς δρόμους, σε γειτονικές περιοχές και κάποιοι προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς την πόλη του νησιού, ανεπιτυχώς. Άγνωστο παραμένει εάν υπήρξαν θύματα. 

Open Image Modal
Ένα αγόρι κουβαλάει στην αγκαλιά ένα μικρότερο παιδί, καθώς οι μετανάστες εγκαταλείπουν το στρατόπεδο της Μόρια μετά τη φωτιά, στο νησί της Λέσβου στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. - Χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί της Λέσβου έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους, όταν τεράστια φωτιά έσπασε το στρατόπεδο της Μόριας, στη μεγαλύτερη εγκατάσταση φιλοξενίας μεταναστών της χώρας. (Φωτογραφία: ANGELOS TZORTZINIS / AFP) (Φωτογραφία από ANGELOS TZORTZINIS / AFP μέσω Getty Images)
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

 

 Οι φλόγες στη Μόρια, που φαίνεται να έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του καταυλισμού, όπως ανέφερε ο Γ.Γ Υποδοχής Αιτούντων ’Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης που μετέβη στο νησί, βάζουν φωτιά και στην ίδια τη διαχείριση του προσφυγικού αφού εκεί ζούσαν περί τα 12.000 με 13.000  άτομα- τόσο στην βασική εγκατάσταση όσο και στον απαράδεκτο καταυλισμό που με τον καιρό διαμορφώθηκε πέραν αυτών.

 

Αν και δεν υπάρχει πλήρης εικόνα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο εξωτερικός καταυλισμός κάηκε ολοσχερώς αλλά δεν καταστράφηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης. Ωστόσο φαίνετα να καταστράφηκε  ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης. 

Η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες ενώ ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου,  με τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας Μεταναστευτικής Πολιτικής,  του διοικητή της ΕΥΠ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ καθώς πρέπει να βρεθούν λύσεις για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία όσων διέμεναν στη Μόρια αλλά και να μην ξεσπάσουν ταραχές στη Λέσβο από αντιδράσεις των πολιτών.  

Χιλιάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες με μωρά παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ανάπηροι έτρεχαν μέσα στη νύχτα πανικόβλητοι να σωθούν και κατέληξαν για μια ακόμη φορά στην άκρη του δρόμου χωρίς έστω τα λιγοστά υπάρχοντα που είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν κατά την μακρά παραμονή τους στη Μόρια, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες των πρακτορείων, σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικών μέσων ενημέρωσης όπως το Lesvospost. 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο κορονοϊός άναψε το φιτίλι; 

Πληροφορίες αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν από τον ξεσηκωμό που σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση των 35 κρουσμάτων κορονοϊού.

Οι φορείς θα μεταφέρονταν σε ξεχωριστό χώρο μαζί με τους οικογένειες τους και άτομα με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή.

Πανικός άρχισε να εξαπλώνεται στη Μόρια, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που φοβήθηκαν πως θα κολλήσουν ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο υγειονομικός αποκλεισμός του ΚΥΤ λόγω των εξελίξεων αφού υπήρχαν ανησυχίες πως και οι υγιείς θα εγκλωβιστούν επί μακρόν στη Μόρια. Ίσως ρόλο έπαιξαν ακόμη και οι συχνές αναφορές του Υπ.Μετανάστευσης, το τελευταίο διάστημα με αφορμή και την πανδημία, πως πλέον στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η δημιουργία κλειστών δομών.

Ομάδα προσφύγων, φαίνεται πως κινήθηκε απειλητικά προς τον χώρο που μεταφέρονταν οι φορείς του ιού-χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα- και ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως φυλασσόταν από άλλους πρόσφυγες και όχι από τις αρχές.

Οι τελευταίοι όταν είδαν πως η κατάσταση εξελισσόταν επικίνδυνα φαίνεται πως αποχώρησαν και αργότερα ξέσπασαν ακόμη πιο σοβαρές ταραχές που οδήγησαν και σε εμπρησμούς.

Επίσης υπήρξαν αναφορές πως κάποιοι από του φορείς του ιού ή τις επαφές τους, που κλήθηκαν να μπουν σε καραντίνα, αντέδρασαν στην απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν  κινούμενοι προς τα βουνά νομίζοντας πως ότι έτσι θα είναι ασφαλείς από τον κορονοϊό.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Η φωτιά, ή μάλλον οι φωτιές,  επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και στις βασικές εγκαταστάσεις του ΚΥΤ. 

Η φωτιά έκαιγε μέχρι αυτή την ώρα ενώ η πυροσβεστική δίνει μάχη για την πλήρη κατάσβεση ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν αναφορές για μεγάλη καθυστέρηση γενικότερα των αρχών, να ανταποκριθούν. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχειρούν 25 πυροσβέστεςμε 10 οχήματα, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. ενώ κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης απωθήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μετά τις 2.30 τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινείτο προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έκοψαν την κυκλοφορία αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη ενώ κάτοικοι του νησιού είχαν βγει στους δρόμους. 

Τώρα οι αστυνομικές εμποδίσουν τη διέλευση προσφύγων από σημεία που οδηγούν στην πόλη. Ένα μπλόκο έχει στηθεί μισό χιλιόμετρο από το ΚΥΤ όπου βρίσκονται περί τους 4.000 πρόσφυγες και ένα δεύτερο στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Πολλοί πρόσφυγες είναι διάσπαρτοι κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα και σε χωράφια. 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS
Open Image Modal
MANOLIS LAGOUTARIS via Getty Images
Open Image Modal
MANOLIS LAGOUTARIS via Getty Images
Open Image Modal
MANOLIS LAGOUTARIS via Getty Images
Open Image Modal
MANOLIS LAGOUTARIS via Getty Images
Open Image Modal
MANOLIS LAGOUTARIS via Getty Images
Open Image Modal
MANOLIS LAGOUTARIS via Getty Images
Open Image Modal
MANOLIS LAGOUTARIS via Getty Images