Λετονία: Γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επαναφέρει το lockdown λόγω του νέου κύματος Covid

Μια από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Open Image Modal
Αυτοσχέδια κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοϊό (COVID-19) στέκονται στο αίθριο του κλινικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Pauls Stradins στη Ρίγα, Λετονία 20 Οκτωβρίου 2021. REUTERS/Janis Laizans
Janis Laizans via Reuters

Η Λετονία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλει lockdown λόγω της COVID-19 από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου, ώστε να επιβραδύνει την αύξηση των λοιμώξεων. Η χώρα της Βαλτικής γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που επαναφέρει εκτεταμένους περιορισμούς εν μέσω ενός νέου κύματος κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο

″Το σύστημα υγείας μας κινδυνεύει ... Η μόνη διέξοδος από αυτήν την κρίση είναι ο εμβολιασμός”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρισιάνις Καρίνς μετά από έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση, λέγοντας ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ήταν η αιτία για την άνοδο των νοσηλειών.

Η Λετονία μία από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς μόνο το 54% των Λετονών ενηλίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (74%), όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ε.Ε.

 

Open Image Modal
Kόσμος περιμένει να μπει μέσα σε ένα κινητό λεωφορείο εμβολιασμού για την ασθένεια του κορωνοϊού (COVID-19) δίπλα στο εμπορικό κέντρο στη Ρίγα της Λετονίας, 19 Οκτωβρίου 2021. Οι πινακίδες σε ένα λεωφορείο γράφουν "Είμαστε πιο κοντά" και "Ελάτε να εμβολιαστούμε". REUTERS/Ints Kalnins
Ints Kalnins via Reuters

″Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τους ήδη εμβολιασμένους”, δήλωσε ο Kαρίνς, ανακοινώνοντας ότι τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα σχολεία και η ψυχαγωγία θα είναι κλειστά, ενώ θα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 5 π.μ. Μόνο οι απαραίτητες υπηρεσίες και εργασίες θα επιτρέπεται να συνεχίζονται αυτοπροσώπως.

Ένα από τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ρίγα άρχισε να εγκαθιστά πρόχειρα κρεβάτια για ασθενείς με COVID-19 στο αίθριο του για να αντιμετωπίσουν την εισροή, ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Δεν ανακοινώθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Τα νέα κρούσματα στη Λετονία αυξήθηκαν κατά 49% την εβδομάδα έως την Κυριακή, δήλωσε η υγειονομική αρχή της, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BNS. Η κυβέρνηση της Λετονίας ακύρωσε τις περισσότερες προγραμματισμένες νοσοκομειακές λειτουργίες την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξημένης ανάγκης για κρεβάτια και προσωπικό καθώς αυξάνονται τα κρούσματα COVID-19.

Η χώρα είχε αναφέρει τον δεύτερο χειρότερο αριθμό μολύνσεων στην ΕΕ, μετά τη γειτονική Λιθουανία, το δεκαπενθήμερο έως τις 10 Οκτωβρίου, με 864 νέα κρούσματα ανά 10.000 άτομα.

Πηγή: Reuters