Λουθηρανική εκκλησία στη Νορβηγία πραγματοποίησε τελετή αλλαγής ονόματος διεμφυλικού

Ο πρωτοπόρος πάστορας και οι αντιδράσεις από τους συντηρητικούς της Εκκλησίας."Είμαι χριστιανή. Ηταν σημαντικό για μένα"
Open Image Modal
https://www.tv2.no

Λουθηρανική εκκλησία στη Νορβηγία πραγματοποίησε ειδική τελετή αλλαγής ονόματος για 49χρονο/η τρανσέξουαλ, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα προηγούμενο στην σκανδιναβική χώρα και φυσικά ανοίγει μια νέα σελίδα στους κόλπους της Εκκλησίας για την αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 

Η Ελιν Στίλλινγκεν, έζησε τα πρώτα 40 χρόνια της ζωής της ως άντρας και άλλαξε το όνομα και το φύλο της πέρυσι, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες. 

Τώρα όμως έγινε δεκτή και στο ποίμνιο της μεσαιωνικής εκκλησίας Χοφ στα βόρεια της νορβηγικής πρωτεύουσας, Όσλο.

Η Στίλλινγκεν δήλωσε, πως η τελετή αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εκείνη και πως όλη η διαδικασία αλλαγής του ονόματος κατέστη εφικτό να γίνει μέσα στην εκκλησία.

«Είμαι μέλος της νορβηγικής εκκλησίας και τώρα αποκαλύψω την ταυτότητά μου και ως χριστιανή,  οπότε αυτή η τελετή είναι σημαντική για μένα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό TV2.

Δείτε εδώ το βίντεο από την τελετή και τις δηλώσεις 

Η τελετή έγινε από πάστορας Στέιν Όβενσεν που προχώρησε στον σχεδιασμό της μαζί με το Ίδρυμα Stensveen, μια νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση που υποστηρίζει άτομα με θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. 

«Γνωρίζω ότι τόσοι πολλοί είναι ευγνώμονες που όλο αυτό έγινε πραγματικότητα, γιατί είναι κάτι αφορά βαθιά στη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε ο Όβενσεν.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι δεν ήθελαν όλοι να επιτρέψουν την διεξαγωγή αυτής της τελετής εντός της εκκλησίας.

«Στη συντηρητική πτέρυγα, θα βρείτε ιερείς που ανησυχούν βαθιά για αυτό που κάνουμε σήμερα. Αλλά για μένα αυτή είναι μια σημαντική πράξη που εκφράζει τη χάρη και την ειλικρίνεια που μου δείχνει ο Θεός», είπε ο πάστροας

Σε βίντεο από το TV2 η Στίλλιγκεν εμφανίζεται να γονατίζει μπροστά από την πάστορα Όβενσεν, σε μια εκκλησία γεμάτη από φίλους και μέλη της οικογένειάς της. 

Μετά την τελετή, ο Στίλινγκεν είπε πως «αισθάνεται ότι αυτό που έγινε ήταν πολύ σωστό» αλλά και «είμαι πολύ, πολύ χαρούμενη».

Οι Νορβηγοί, όπως οι Σκανδιναβοί γείτονές τους στη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, είναι κατά κύριο λόγο Λουθηρανοί. Οι φιλελεύθερες σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν ένθερμα τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τα δικαιώματα των γυναικών.