Ο Πούτιν προμήθευσε τους πυραύλους που κατέρριψαν την πτήση ΜΗ17, λένε διεθνείς ερευνητές

Ωστόσο η έρευνα ολοκληρώνεται χωρίς περαιτέρω διώξεις.
Open Image Modal
Piroschka Van De Wouw via Reuters

Διεθνείς εισαγγελείς είπαν την Τετάρτη πως είχαν βρει «ισχυρές ενδείξεις» πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τη χρήση στην Ουκρανία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 (Malaysia Airlines) πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014.

Ωστόσο, είπαν πως τα αποδεικτικά στοιχεία περί εμπλοκής του Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων δεν ήταν αρκετά συμπαγή για να οδηγήσουν σε καταδίκη, και ότι θα ολοκλήρωναν την έρευνά τους χωρίς περαιτέρω διώξεις.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή στην κατάρριψη του επιβατηγού αεροσκάφους, όπου σκοτώθηκαν 298 επιβάτες και μέλη πληρώματος.

«Η έρευνα έχει πλέον φτάσει στο όριό της» είπε η εισαγγελέας Ντίγκνα βαν Μπετζελάερ σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη. «Τα ευρήματα είναι ανεπαρκή για τη δίωξη νέων υπόπτων».

Τον Νοέμβριο ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ένα Ουκρανό ηγέτη αυτονομιστών για δολοφονία, λόγω της βοήθειας που παρείχαν ως προς την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος BUK που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροπλάνου. Οι τρεις άνδρες, που δικάστηκαν ερήμην, κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Όταν το αεροπλάνο καταρρίφθηκε οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούσαν κατά υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Αν και η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία τον Μάρτιο του 2014, αρνείται πως είχε στρατιωτική εμπλοκή στις συγκρούσεις στο Ντονέτσκ κατά την περίοδο εκείνη. Ωστόσο, στο πλαίσιο της καταδίκης των τριών ανδρών τον Νοέμβριο, το ολλανδικό διακστήριο αποφάνθηκε πως η Ρωσία είχε στην πραγματικότητα «συνολικό έλεγχο» των αυτονομιστικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ, αρχίζοντας από τον Μάιο του 2014.

Με πληροφορίες από Reuters