Οκτώ απλοί και πανέξυπνοι τρόποι για να περάσουμε πολύ καλύτερα σε μια πτήση

Εάν το ταξίδι μας προκαλεί άγχος, αυτές οι συμβουλές από ειδικούς μπορούν να μας κάνουν να ταξιδεύουμε άνετα.

Το να πετάμε με αεροπλάνο μπορεί να είναι συναρπαστικό - ειδικά αν ταξιδεύουμε σε ένα νέο μέρος ή πρόκειται να επισκεφθούμε ανθρώπους που αγαπάμε - αλλά μπορεί να είναι ταυτόχρονα αγχωτικό. Καθώς οι καθυστερήσεις, οι ακυρώσεις και η Covid -19 εξακολουθούν να παραμονεύουν, ας καταλάβουμε  ότι είναι εντάξει να έχουμε αισθήματα αβεβαιότητας. Δεν είμαστε οι μόνοι. 

Το να έχουμε μια ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης κατά την πτήση μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Αυτές οι μικρές ενέργειες για να φροντίσουμε το σώμα και το μυαλό μας μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε την αίσθηση της ηρεμίας και να μειώσουμε το άγχος του ταξιδιού.

Για να μην αναφέρουμε ότι μια πτήση μπορεί να είναι η μόνη φορά που πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας.

Μιλήσαμε με ειδικούς για να λάβουμε τις συμβουλές τους σχετικά με το το πως μπορούμε να είμαστε χαλαροί και να ανανεωθούμε χωρίς να ενοχλήσουμε τον διπλανό μας. Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές που μας έδωσαν: 

Ας γράψουμε στο χέρι

Μπορεί να είναι δελεαστικό να ξεκινήσουμε να γράφουμε αξιοποιώντας το wi-fi στον αέρα μόλις μας επιτραπεί να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή. Ωστόσο, ας κάνουμε μια παύση κι ας σκεφτούμε αν είμαστε σε θέση να αποσυνδεθούμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα επαγγελματικά μέιλ σύμφωνα με τα όσα λέει η δρ. Νίνα Βασάν, διευθύντρια ιατρικού προσωπικού στο Real μια πλατφόρμα για την ψυχική υγεία. 

Προτείνει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο εκτός ίντερνετ ώστε να εστιάσουμε στην στιγμή και σε ένα ημερολόγιο για το πώς αισθανόμαστε (στο τώρα). Να γράψουμε για τα πράγματα που μας ενθουσιάζουν ή για κάτι που μας ανησυχεί προσφάτως. Μπορούμε επίσης να ασχοληθούμε με μερικές προτροπές, όπως ”Αν κάποιος με περιέγραφε, τι θα έλεγε;” ή ”Όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη, τι βλέπω;”»

Αν, παρ′ όλα αυτά, αυτές δεν είναι οι ταχύτητές μας, ας δοκιμάσουμε να γράψουμε ένα γράμμα σ′ ένα φίλο. Η σκέψη ενός αγαπημένου προσώπου συνδέεται με περισσότερο θετικά συναισθήματα — ας τα συνδυάσουμε με τα θεραπευτικά αποτελέσματα της γραφής και έχουμε έναν ευεργετικό τρόπο για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση των λεπτών του ταξιδιού μας.

Ας δοκιμάσουμε την τεχνική αναπνοής box breathing

Η βαθιά αναπνοή είναι μια πρακτική που μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση χαλάρωσης. Η Ισρα Νασίρ, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του «The Well.Guide», συνιστά να δοκιμάσουμε μια άσκηση box breathing προκειμένου να ηρεμήσει με φυσιολογικό τρόπο το σώμα μας.

«Η τεχνική περιλαμβάνει εισπνοή μετρώντας τέσσερα δευτερόλεπτα, κράτημα της αναπνοής μετρώντας τέσσερα δευτερόλεπτα και εκπνοή μετρώντας τέσσερα δευτερόλεπτα είτε από το στόμα είτε από τη μύτη», λέει. Επαναλαμβάνουμε όσο συχνά χρειάζεται για να νιώσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώνει.

Ας αφεθούμε σε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας 

«Μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος είναι μια μορφή αυτο-φροντίδας που μπορεί να είναι θεραπευτική και καταπραϋντική», δηλώνει δρ Ζέιν Χουσέιν, δερματολόγος στο Νιου Τζέρσεϊ. Αφιερώνοντας χρόνο για να περιποιηθούμε το δέρμα μας μπορεί να μας βοηθήσει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε ή ακόμα να χαλαρώσουμε για να ξεκουραστούμε.

Όταν πετάμε, ας αδράξουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια μάσκα προσώπου ή να κάνουμε μασάζ στο δέρμα μας με έναν ορό προσώπου. «Τα αεροπλάνα μπορεί να είναι ξηρά περιβάλλοντα, οπότε ας θυμηθούμε να κρατάμε το δέρμα μας ενυδατωμένο εφαρμόζοντας μια ενυδατική κρέμα όπως χρειάζεται», λέει ο Χουσέιν.

Ας πάρουμε έναν υπνάκο 

Τα ταξίδια μπορεί να είναι ταραχώδη και πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε συμβιβασμούς, ειδικά με θέματα ύπνου. Το να κλείσουμε για τα καλά τα μάτια μας είναι μια σημαντική πτυχή της αυτοφροντίδας που ξεκουράζει και επαναφορτίζει το σώμα μας.

«Ας χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο της πτήσης για να κλείσουμε τα μάτια μας, να κερδίσουμε λίγο ύπνο ή απλώς να ξεκουραστούμε. Ας φορέσουμε ωτοασπίδες ή  ας ακούσουμε λίγη χαλαρωτική μουσική που θα μας βοηθήσει να αποδεσμευτούμε από τον κόσμο γύρω μας», λέει η Βασάν.

Για μεγαλύτερη άνεση, η Νασίρ συνιστά να φοράμε μάσκα ύπνου για να βοηθήσουμε το σώμα μας να χαλαρώσει.

Ας μείνουμε ενυδατωμένοι  

Η φροντίδα του εαυτού μας συνεπάγεται ενυδάτωση καθώς το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για τη θετική σωματική και ψυχική υγεία, δηλώνει η Σιπρίγια Λαλ, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η αφυδάτωση μπορεί να συμβάλει σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας και πονοκεφάλους.

Αφού περάσουμε το σημείο ελέγχου ασφαλείας, ας θυμηθούμε να πάρουμε ένα μπουκάλι νερό ή να ξαναγεμίσουμε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε νερό κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας ποτών κατά την πτήση, όταν βρισκόμαστε στο αεροπλάνο. 

Open Image Modal
Mongkol Chuewong via Getty Images
.

Ας δοκιμάσουμε το διαλογισμό μέσω χρωματισμού 

Ο διαλογισμός μέσω χρωματισμού είναι μια πρακτική που προξενεί ησυχία και επίγνωση ξεκουράζοντας το μυαλό μας, εξηγεί η Νασίρ. Δημιουργεί έναν χώρο που μας επιτρέπει να εκφράσουμε δημιουργικά τα συναισθήματά μας ενώ τονώνει τη διάθεσή μας. Η έρευνα δείχνει ότι ο χρωματισμός μπορεί επίσης να ανακουφίσει το άγχος και μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικειωθούμε με την ατέλεια (ποιος πραγματικά χρωματίζει ακριβώς στις γραμμές;) - όλα τα σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία.

Η Νασίρ προτείνει να πάρουμε μαζί μας λευκές σελίδες και χρωματικά εργαλεία κατά τη διάρκεια της πτήσης

Ας διαβάσουμε ένα βιβλίο 

Ας εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας επιλέγοντας ένα βιβλίο του αγαπημένου μας είδους για να το διαβάσουμε «εν πλω». Η ανάγνωση μπορεί να μας επιτρέψει να εστιάσουμε και να αναπτύξουμε μια αίσθηση ηρεμίας, λέει η Βασάν. Επιπλέον, είναι μια μεγάλη απόδραση από τον πραγματικό κόσμο (ο οποίος σίγουρα δεν είναι ήρεμος αυτή τη στιγμή).

Αν δεν έχουμε χρόνο να αποκτήσουμε ένα βιβλίο λόγω της επιβίβασής μας στο αεροπλάνο, ας στοχεύσουμε στο να κατεβάσουμε ένα e-book στο κινητό ή το τάμπλετ μας.  

Ας φάμε κάτι νόστιμο 

Το να τρώμε όταν είμαστε πεινασμένοι είναι μια σημαντική πτυχή φροντίδας του εαυτού μας. «Ωστόσο, αυτό μπορεί να ενέχει μια πρόκληση καθώς ταξιδεύουμε λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στις ζώνες ώρας, τις πιθανές καθυστερήσεις και την διαθεσιμότητα των επιλογών φαγητού που έχουμε στο αεροπλάνο», λέει η Λαλ. 

Οταν πακετάρουμε, ας θυμηθούμε να έχουμε μαζί μερικά σνακ για να ικανοποιήσουν την πείνα μας, συνιστά. Η ας πάρουμε μια λιχουδιά να απολαύσουμε από το αεροδρόμιο που δεν συνηθίζουμε να τρώμε στην καθημερινότητά μας. 

Ας χρησιμοποιήσουμε αυτό ως χρόνο χωρίς περισπασμούς για να απολαύσουμε αυτό που νιώθουμε, αντί να βιαστούμε.