Οκτώ προτάσεις για να φτιάξουμε τα καλύτερα, υγιεινά σάντουιτς

Καλό είναι να μαγειρεύουμε μόνοι μας το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε.
Open Image Modal
Getty

Ακούμε καθημερινά πως πρέπει να αλλάξουμε την διατροφή μας. Να την κάνουμε πιο υγιεινή. Αυτό δεν σημαίνει όμως, σύμφωνα με τους διατροφολόγους πως πρέπει να αποχωριστούμε τα αγαπημένα μας σάντουιτς.

Απλά βοηθάει σημαντικά η επιλογή των κατάλληλων υλικών, όπως για παράδειγμα το ψωμί, ενώ καλό είναι να μαγειρεύουμε μόνοι μας το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε. 

Αυτές είναι οκτώ προτάσεις για φτιάξουμε τα καλύτερα  «υγιεινά» σάντουιτς.

Είμαστε επιλεκτικοί με το ψωμί

Open Image Modal
Saurav Pandey Photography via Getty Images
Chicken parm sandwich on a plate against a gray background. Some of the ingredients include chicken, onions, green peppers, mozzarella

«Η χρήση ψωμιού ολικής αλέσεως είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βάλουμε στην διατροφή μας φυτικές ίνες και πληθώρα από θρεπτικές ουσίες», λέει η διατροφολόγος Ρέιτσελ Χάρτλεϊ και συγγραφέας του βιβλίου «Gentle Nutrition».

Μια άλλη πολύ καλή επιλογή είναι, «αυτό με προζύμι, για άτομα με διαβήτη ή άλλες παθήσεις που επηρεάζουν την γλυκόζη στο αίμα».

Διαλέγουμε τορτίγιας αντί για ψωμί για μεσημεριανό γεύμα

Open Image Modal
Saurav Pandey Photography via Getty Images

Η Βανέσα Ρισέτο, ιδρυτής του Culina Health, προτείνει τορτίγιας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

«Είναι ο ιδανικός τρόπος για να εξοικονομήσουμε θερμίδες και να προσθέσουμε φυτικές ίνες που θα μας προσφέρουν ευεξία».

Μαγειρεύουμε το κρέας αντί να αγοράσουμε αλλαντικά

Open Image Modal
Roberto Moiola / Sysaworld via Getty Images

Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως τα επεξεργασμένα κρέατα, δηλαδή δημοφιλή αλλαντικά όπως το ζαμπόν και το μπέικον, κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών, καθώς ποσότητα μόλις 50 γραμμαρίων την ημέρα φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στα αλλαντικά και τον καρκίνο του παχέος εντέρου», εξηγεί η Βανέσα Ρισέτο.

Γι′ αυτό μας προτείνει να ζητάμε από τον χασάπη να μας δίνει φέτες από ωμή γαλοπούλα ή κοτόπουλο που θα μαγειρέψουμε εμείς, κάτι που «θα ελαχιστοποιούσε την επεξεργασία». Θα μπορούσαμε επίσης να μαγειρέψουμε το δικό μας κοτόπουλο ή χοιρινό και να κόψουμε στην συνέχεια μόνοι μας τις φέτες.

Η προσθήκη λαχανικών κάνει οποιοδήποτε σάντουιτς πιο θρεπτικό

Open Image Modal
Anna Blazhuk via Getty Images

Όπως μας λέει η Ρέιτσελ Χάρτλεϊ, διαλέγουμε σπανάκι, ψητές κόκκινες πιπεριές, αγγούρια, λάχανο ή ντομάτες.

«Η προσθήκη λαχανικών στο σάντουιτς μας είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να προσθέσετε μια δροσερή γεύση με θρεπτικά συστατικά».

Η διατροφολόγος Κέιτ Γκέιγκαν και συγγραφέας του βιβλίου «Go Green, Get Lean», μας προτρέπει μάλιστα να δημιουργήσουμε - καλλιεργήσουμε το δικό μας μποστάνι.

Η κατάλληλη σως μπορεί να προσθέσει ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο σάντουιτς μας

Open Image Modal
LauriPatterson via Getty Images

Επιλέγουμε πουρέ αβοκάντο, γκουακαμόλε, χούμους, πέστο ή ψητή κόκκινη πιπεριά, προτείνει η Βανέσα Ρισέτο.

Μια ακόμα πολύ υγιεινή επιλογή είναι η μουστάρδα. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο και φώσφορο, καθώς και αντιοξειδωτικά. 

Για απώλεια βάρους χρησιμοποιούμε μόνο ένα υλικό με υψηλά λιπαρά

Open Image Modal
Phamai Techaphan via Getty Images

Οι περισσότεροι θέλουμε στο σάντουιτς μας τυρί, αβοκάντο και μαγιονέζα, λέει η Βανέσα Ρισέτο 

«Και δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτό μας αρέσει γευστικά. Αλλά αν ο στόχος μας είναι η απώλεια βάρους , τότε αυτό δεν είναι καλό. Θα πρέπει να διαλέξουμε ένα υλικό μόνο».

Για παράδειγμα, αν μας αρέσει πολύ η μαγιονέζα, τότε επιλέγουμε τυρί με χαμηλά λιπαρά. Αν προτιμάμε το αβοκάντο, τότε ο συνδυασμός τυρί με χαμηλά λιπαρά και μουστάρδα, είναι ιδανικός. 

Δίνουμε γεύση με λίγο ελαιόλαδο

Open Image Modal
artur carvalho via Getty Images

«Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λίπη, τα οποία όχι μόνο είναι γνωστά ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και καταπολεμούν την φλεγμονή αλλά είναι απαραίτητα για χτίσουμε ένα ενός ισχυρό ανοσοποιητικό συστήμα», μας λέει η Κέιτ Γκέιγκαν. 

Μας προτρέπει να επιλέγουμε ελαιόλαδο για το ψωμί αντί μαγιονέζας ή αντί για βούτυρο αν πρόκειται να το ψήσουμε.

Συνοδεύουμε το σάντουιτς μας με σαλάτα 

Open Image Modal
Simon McGill via Getty Images

Περισσότερα λαχανικά, περισσότερα τα οφέλη για την υγεία μας τονίζει η Ρέιτσελ Χάρτλεϊ.

Ενώ η Βανέσα Ρισέτο εξηγεί ότι,  «Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσουμε περισσότερες φυτικές ίνες στην διατροφή μας».

Και αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος, «είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσουμε αυτό που μας αρέσει χωρίς να χαλάσουμε την διατροφή μας». 

Πηγή: Insider.com