Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων : 65,3 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη είναι πρόσφυγες και κάποιοι πέρασαν από δίπλα μας

65,3 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη είναι πρόσφυγες και κάποιοι πέρασαν από δίπλα μας
|

65,3 εκατομμύρια άνθρωποι, όσο δηλαδή είναι περίπου ο πληθυσμός της Γαλλίας. 1 στους 113 κατοίκους αυτής της γης. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες. Έγκυες και λεχώνες, άτομα με ειδικές ανάγκες όσο και υγιείς αλλά και ταλαιπωρημένοι. Μορφωμένοι και απόφοιτοι πανεπιστημίου όσο και έφηβοι που δεν πρόλαβαν να τελειώσουν το σχολείο. Τραυματισμένοι ψυχικά ή/και σωματικά, φοβισμένοι αλλά με το ένστικτο της επιβίωσης να τους αναγκάζει να συνεχίσουν. Παρά τις δυσκολίες του ταξιδιού και το εχθρικό κλίμα που συχνά συναντούν απ' όπου περνούν ή προσπαθούν να χτίσουν μια νέα ζωή από την αρχή.

Αυτοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, είναι οι πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης ασύλου ή αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν από τις πόλεις και τα χωριά τους αλλά παραμένουν στη γενέτηρά τους. Αυτό το πλήθος προσφύγων είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μετά τον Β' Παγκόσμια Πόλεμο. Και, συνιστούν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που καλείται να χειριστεί πρωτίστως η Δύση οφείλοντας να δώσει παράλληλα τη μάχη της με την ενίσχυση της ακροδεξιάς, εθνικιστικής, ξενοφοβικής ρητορικής και συχνά «πρακτικής» αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό...

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων λοιπόν και μάλλον είναι η πρώτη φορά από το 2001 και μετά, οπότε η 20η Ιουνίου καθιερώθηκε ως τέτοια από τον ΟΗΕ, που η Ελλάδα μπορεί να καταλάβει πλέον, πραγματικά και ουσιαστικά, τι σημαίνει. Γιατί για πρώτη φορά στην μεταπολεμική περίοδο είδε να περνούν από τα εδάφη της, τις γειτονιές της, τα χωράφια της ή και τα σπίτια της περισσότεροι από 836.000 πρόσφυγες μέσα στο 2015. Για πρώτη φορά βρέθηκε μπροστά στη φρίκη των άψυχων ή σχεδόν ξεψυχισμένων κορμιών ανθρώπων που προσπαθούσαν να διασχίσουν το Αιγαίο, σε ένα ταξίδι προς την σωτηρία και κυρίως: για πρώτη φορά, ένας τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών στάθηκε αλληλέγγυος και μοιράστηκε όχι μόνο τρόφιμα και ρούχα, παιχνίδια ή είδη πρώτης ανάγκης αλλά συχνά μοιράστηκε τη λύπη τους, το θρήνο τους αλλά και την πρόσκαιρη χαρά τους στη θέα πχ ενός παιχνιδιού που έδινε ένας άγνωστος άνδρας σε ένα άγνωστο σε αυτόν κορίτσι.

Η κρίση όμως, που έγινε αισθητή ήδη από τα τέλη του 2014 στην Ιταλία και στη συνέχεια πέρασε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην Ελλάδα, κυρίως από την άνοιξη του 2015 δεν έχει τελειώσει. Οι ροές προς τη χώρα μας, μέσω Τουρκίας μπορεί να περιορίστηκαν σημαντικά εξαιτίας της αμφισβητούμενης συμφωνίας της Άγκυρας με την ΕΕ. Τίποτε όμως δεν τελειώνει πραγματικά απλά επειδή δεν το βλέπεις να περνά έξω από το σπίτι σου ή δεν είναι πρώτο θέμα κάθε ημέρα στα δελτία ειδήσεων των 8μμ.

Γιατί 65.300.000 άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί έξω...Χωρίς ένα δικό τους σπίτι, με ένα μπόγο στο χέρι, φοβισμένοι, μόνοι αν και μαζί με πολλούς.

Όπως ήταν και όλοι αυτοί που πέρασαν το 2015 και το 2016 από τη δική μας πατρίδα αναζητώντας ένα μέρος για να ξεκουραστούν. Όπως τα πρόσωπα που θα δείτε σε αυτές τις 30 φωτογραφίες που επέλεξαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ελληνικό τμήμα), θέλοντας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων να μας «δείξουν» τη δική τους ματιά και να μας θυμίσουν πως κάθε πρόσφυγας έχει ένα πρόσωπο, ένα παρελθόν και οφείλουμε να του χαρίσουμε ένα μέλλον.

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων, Γιατροί χωρίς Σύνορα
Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα με τα μάτια των ΓΧΣ(01 of30)
Open Image Modal
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήταν από τις πρώτες διεθνείς οργανώσεις που από τις αρχές του 2015 ανταποκρίθηκαν με επείγουσες παρεμβάσεις στην προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Με δράσεις στα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Αθήνα, τον Πειραιά, την Ειδομένη, τα Γιάννενα, τις Θερμοπύλες, έχουν περιθάλψει περισσότερους από 55.000 πρόσφυγες και έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 88.000 ανθρώπους. Επίσης, μέσα σε 4 μήνες, συνέβαλαν στη διάσωση περισσοτέρων από 18.000 ανθρώπων στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν δεχθεί καμία θεσμική χρηματοδότηση για τη δράση τους στο προσφυγικό, αλλά στηρίζονται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς πόρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη και αμερόληπτη δράση με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. (credit:© Anna Surinyach / MSF)
Ιούλιος 2015(02 of30)
Open Image Modal
Μωρό από τη Συρία βρίσκεται ξαπλωμένο στο έδαφος του καταυλισμού Καρά Τεπέ. Η οικογένειά του δεν έχει χρήματα ούτε για γάλα. «Είμαι εδώ με την οικογένειά μου. Είμαστε μέρος μιας ομάδας 19 ανθρώπων από τη Συρία. Όλοι μας κοιμόμαστε σε μία σκηνή. Παντού βλέπεις βρώμικο νερό και σκουπίδια. Δεν υπάρχουν τουαλέτες. Υπάρχει μόνο μια μικρή βρύση από την οποία πίνουμε νερό και πλενόμαστε. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος να μας δώσει κάποια πληροφορία και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Καμία αρχή, καμία αστυνομία, καμία πληροφορία, τίποτα», αναφέρει ο 26χρονος πατέρας του μωρού Ντεσεβάν. (credit:© Georgios Makkas/Panos Pictures)
Ιούλιος 2015(03 of30)
Open Image Modal
Πρόσφυγες από το Ιράκ φτάνουν με πλαστικές βάρκες χαμηλής ποιότητας στο νησί της Κω. Χρειάστηκε να κωπηλατήσουν για έξι ώρες από το Μποντρούμ της Τουρκίας. (credit:© Alessandro Penso)
Αύγουστος 2015(04 of30)
Open Image Modal
Η ένταση αυξάνεται εσωτερικά και εξωτερικά του Δημοτικού Σταδίου στην Κω. Χιλιάδες πρόσφυγες δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία για τη διαδικασία καταγραφής και έχουν παραμείνει εκεί εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 24ώρες χωρίς φαγητό. (credit:© Mikael Mangold/MSF)
Σεπτέμβριος 2015(05 of30)
Open Image Modal
Ο Αντνάν, πέντε χρονών, είναι από το Χαλέπι της Συρίας. Μαζί με τη μητέρα, τον πατέρα, τους παππούδες, τη μικρότερη αδελφή του και το τεσσάρων μηνών μωρό της οικογένειας, ο Αντνάν κοιμόταν στο έδαφος στην πόλη της Κω για εννέα νύχτες. Πριν από περίπου 18 μήνες, μια βόμβα χτύπησε το σπίτι του. Ο Αντνάν ήταν μόνος στο δωμάτιό του εκείνη την στιγμή και τραυματίστηκε σοβαρά. Η θεία του και δύο ξαδέλφες του σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη. Η μητέρα του έπαθε σοβαρά εγκαύματα. (credit:© Alva White/MSF)
Σεπτέμβριος 2015(06 of30)
Open Image Modal
Ο χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Δημήτρης Γιαννούσης, παίζει ποδόσφαιρο με τα παιδιά των προσφύγων στο λιμάνι της Μυτιλήνης. «Τα παιδιά βιώνουν αυτό που συμβαίνει βουβά, γεγονός που εκδηλώνεται με ψυχοσωματικές ασθένειες». (credit:© Georgios Makkas/Panos Pictures)
Σεπτέμβριος 2015(07 of30)
Open Image Modal
Προβλέποντας την ανάγκη για προσωρινή διαμονή και προστασία από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στήνουν την πρώτη σκηνή στον καταυλισμό της Ειδομένης. (credit:©Borja Ruiz Rodriguez/MSF)
Σεπτέμβριος 2015(08 of30)
Open Image Modal
Νεαρός άνδρας με ειδικές ανάγκες διασχίζει τα σύνορα στην Ειδομένη. Από τα νησιά μέχρι τα σύνορα τον κουβάλησαν στους ώμους τους οι φίλοι του. (credit:© Borja Ruiz Rodriguez/MSF)
Οκτώβριος 2015(09 of30)
Open Image Modal
Αφγανός πρόσφυγας φοράει σακούλα σκουπιδιών, προκειμένου να προστατευθεί από την καταιγίδα που ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, καθώς περιμένει για τα έγγραφά του. (credit:© Alessandro Penso)
Οκτώβριος 2015(10 of30)
Open Image Modal
Στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εγκαινιάζουν το πρώτο ελληνικό "hotspot". Παράλληλα, οι πρόσφυγες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και υγειονομικές εγκαταστάσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται έξω από τον καταυλισμό, ευάλωτοι σε ασθένειες και παθήσεις. (credit:© Alessandro Penso)
Νοέμβριος 2015(11 of30)
Open Image Modal
Το πρώτο κλείσιμο των συνόρων για όσους δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πρόσφυγες από το Ιράν διαμαρτύρονται στη συνοριακή γραμμή της Ειδομένης. Ορισμένοι ράβουν τα στόματά τους. (credit:© Alex Yallop/MSF)
Νοέμβριος 2015(12 of30)
Open Image Modal
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Greenpeace ξεκινούν κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα για την παροχή βοήθειας σε βάρκες που βρίσκονται σε κίνδυνο στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου στην Ελλάδα. (credit:© Will Rose)
Δεκέμβριος 2015(13 of30)
Open Image Modal
Μέσα στο 2015, περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες διέσχισαν το Αιγαίο για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι προέρχονται από εμπόλεμες χώρες. Το ταξίδι τους είναι δύσκολο και επικίνδυνο, κυρίως το χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Ένα από τα απαραίτητα εργαλεία των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που διενεργούν επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο σε συνεργασία με την Greenpeace, είναι οι ισοθερμικές κουβέρτες, καθώς πολλοί από τους διασωθέντες υποφέρουν από υποθερμία. (credit:© Will Rose)
Νοέμβριος 2015(14 of30)
Open Image Modal
Σκηνές χαλάρωσης από τη ζωή των προσφύγων στο λιμάνι Βαθύ της Σάμου. Σαν μια προσπάθεια να ξορκίσουν το άγχος του θαλάσσιου περάσματος με διασκέδαση. (credit:© Aurelie Baumel/MSF)
Νοέμβριος 2015(15 of30)
Open Image Modal
Μια βάρκα μόλις έφτασε σε βόρεια ακτή της Σάμου. Οι άνθρωποι σε αυτήν τη βάρκα είναι κυρίως Αφγανοί με λίγους Ιρανούς. Ο νοσηλευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δίνει τις πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένη γυναίκα. (credit:© Aurelie Baumel/MSF)
Δεκέμβριος 2015(16 of30)
Open Image Modal
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeace σπεύδουν στα ανοιχτά της Λέσβου,καθώς μια ξύλινη βάρκα γεμάτη με πρόσφυγες έχει ανατραπεί και όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο νερό. Ακολουθεί μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μαζί με τη Frontex, τη SeaWatch και την Proactiva. Συνολικά διασώθηκαν 83 άνθρωποι. Ένας 80χρονος άνδρας κι ένα βρέφος 9 μηνών δεν θα τα καταφέρουν, πνίγονται. (credit:© Will Rose)
Δεκέμβριος 2015(17 of30)
Open Image Modal
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeace σπεύδουν στα ανοιχτά της Λέσβου καθώς μια ξύλινη βάρκα γεμάτη με πρόσφυγες έχει ανατραπεί και όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο νερό. Ακολουθεί μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μαζί με τη Frontex, τη SeaWatch και την Proactiva. Συνολικά διασώθηκαν 83 άνθρωποι. Ένας 80χρονος άνδρας κι ένα βρέφος 9 μηνών δεν θα τα καταφέρουν, πνίγονται. (credit:© Will Rose)
Ιανουάριος 2016(18 of30)
Open Image Modal
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ειρήνης από τη Λέσβο. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeace σχηματίζουν το σύμβολο της ειρήνης με 3000 σωσίβια προσφύγων σε πλαγιά της Λέσβου, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης για τη νέα χρονιά. (credit:© Florian Asis Schulz/MSF / Greenpeace)
Ιανουάριος 2016(19 of30)
Open Image Modal
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν με κάθε μέσο στην Ειδομένη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, διανύοντας αμέτρητα χιλιόμετρα μέχρι την «Ωραία Πύλη», όπως συχνά αποκαλούν την ψυχρή συρμάτινη πόρτα της συνοριακής γραμμής. (credit:© Konstantinos Tsakalidis/SOOC)
Ιανουάριος 2016(20 of30)
Open Image Modal
Νεαρή κοπέλα από το Αφγανιστάν παίζει με τον αδερφό της στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Μανταμάδο, αμέσως μετά την άφιξή τους στη Λέσβο. (credit:©Alessandro Penso/MSF/Greenpeace)
Φεβρουάριος 2016(21 of30)
Open Image Modal
Αγόρι στην Πλατεία Βικτωρίας δείχνει φωτογραφίες στο κινητό του από το θαλάσσιο πέρασμα με τη βάρκα. (credit:© Georgios Makkas)
Φεβρουάριος 2016(22 of30)
Open Image Modal
Το σύνορα της ΠΓΔΜ κλείνουν και για τους Αφγανούς πρόσφυγες. (credit:©Konstantinos Tsakalidis/SOOC)
Μάρτιος 2016(23 of30)
Open Image Modal
Μετά τη νέα συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας τα σύνορα κλείνουν οριστικά και για τους Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες. Κορίτσι από τη Συρία στην Ειδομένη κρατάει πλακάτ που γράφει «Ευρώπη, Τουρκία: Δεν είμαστε εμπόρευμα». Η νέα συμφωνία μετατρέπει τους ανθρώπους σε απλούς αριθμούς, στερώντας τους την ανθρώπινη μεταχείριση και το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι αριθμοί, είναι άντρες, γυναίκες, παιδιά και οικογένειες. (credit:© Gemma Gillie/MSF)
Μάρτιος 2016(24 of30)
Open Image Modal
Γυναίκα από το Αφγανιστάν διδάσκει αγγλικά σε άλλους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά. (credit:© Mohammad Ghannam/MSF)
Μάρτιος 2016(25 of30)
Open Image Modal
Από τις 20 Μαρτίου, εφαρμόζεται η νέα συμφωνία μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά στέλνονται πλέον σε κλειστά κέντρα κράτησης. Ανάμεσά τους γυναίκες και βρέφη, αλλά και δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, για την προστασία των οποίων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη. (credit:© Mohammad Ghannam/MSF)
Μάρτιος 2016(26 of30)
Open Image Modal
Ο Ιμπραήμ έφυγε από τη Συρία με την ελπίδα να βρει την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται. Πλέον κρατείται στο hotspot της Σάμου. (credit:© Mohammad Ghannam/MSF)
Μάιος 2016(27 of30)
Open Image Modal
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού που έχει κάνει ποτέ η οργάνωση σε ευρωπαϊκό έδαφος, εμβολιάζοντας περισσότερα από 3,000 παιδιά για τη θωράκισή τους απέναντι σε 10 ασθένειες. (credit:©Rocco Rorandelli/Terra Project)
Μάιος 2016(28 of30)
Open Image Modal
Στο Ελληνικό φιλοξενούνται περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν (credit:© Laetitia Martin/MSF)
Μάιος 2016(29 of30)
Open Image Modal
Το τέλος της Ειδομένης, καθώς οι αρχές προχωρούν σε εκκένωση του καταυλισμού που στέγαζε μέχρι και 15.000 ανθρώπους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την υποχρεωτική μεταφορά χιλιάδων προσφύγων, την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τους προορισμούς τους, καθώς και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκένωσης. (credit:© Amir Karimi/MSF)
Μάιος 2016(30 of30)
Open Image Modal
Γυναίκα κλαίει σε ένα βενζινάδικο κοντά στον καταυλισμό της Ειδομένης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, απλά μετακινήθηκε μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. (credit:©Jodi Hilton/Pulitzer Center on Crisis Reporting)