Παρουσία του τελευταίου εν ζωή καταδρομέα της Απόβασης της Νορμανδίας η 79η επέτειος

Ο Λεόν Γκοτιέ, το τελευταίο εν ζωή μέλος των Γάλλων κομάντος που εισέβαλαν στις ακτές της Νορμανδίας, συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης δίπλα στον Μακρόν.
Open Image Modal
POOL via Reuters

Ο Λεόν Γκοτιέ, το μοναδικό εν ζωή μέλος των Γάλλων κομάντος που εισέβαλαν στις ακτές της Νορμανδίας εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων του Αδόλφου Χίτλερ το 1944, συμμετείχε την Τρίτη μαζί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην εορταστική τελετή για την 79η επέτειο από την απόβαση της Νορμανδίας.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο εκατοντάχρονος χάρισε σε έναν νεοσύλλεκτη πεζοναύτη τον πράσινο μπερέ του σε μια παρέλαση στο Κολβίλ-Μονγκομερί, κοντά στο σημείο όπου ο Γκοτιέ σε ηλικία 17 ετών είχε αποβιβαστεί στην παραλία Γκολντ μέσα σε ένα κατακλυσμό από εχθρικά πυρά.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Γκοτιέ ήταν ένας από τους 177 Γάλλους πρασινοσκούφηδες υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φιλίπ Κίφερ που έλαβαν μέρος στην απόβαση στη Νορμανδία. Περισσότερα από 150.000 συμμαχικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Γαλλία για να εκδιώξουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας.

Στην τελετή της Τρίτης, ο νεαρός πεζοναύτης που έλαβε τον μπερέ, γονάτισε για να βοηθήσει τον Γκοτιέ, που καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι στο πλευρό του προέδρου Μακρόν, να ισιώσει τον μπερέ του.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Το 2019, ο Γκοτιέ είχε αφηγηθεί με αφορμή την 75η επέτειο της “D-Day” πώς οι Γάλλοι στρατιώτες ήταν οι πρώτοι που πάτησαν στην παραλία Σουόρντ.

″Στο τέλος της ημέρας δεν μου είχαν μείνει πολλές σφαίρες”.