Πάσχα: Θα ξοδέψουμε περίπου 190 ευρώ, δεν θα ταξιδέψουμε και θα μαγειρέψουμε στο σπίτι για λίγους

Ερευνα του ΙΕΛΚΑ για το πώς θα περάσουν φέτος το Πάσχα οι περισσότεροι Έλληνες. Τι λένε οι πολίτες για την "έξοδο", το σούβλισμα, το γιορτινό τραπέζι και τα δώρα.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά δεν θα ταξιδέψουν το Πάσχα. Οι περισσότεροι θα συμμετάσχουν σε ”μικρά” οικογενειακά τραπέζια, θα μαγειρέψουν οι ίδιοι αποφεύγοντας τις εξόδους σε καταστήματα εστίασης ενώ μόλις τρεις στους δέκα προτίθενται να σουβλίσουν. Κάπως έτσι θα περάσουν τις γιορτινές οι μέρες τα περισσότερα νοικοκυριά που υπολογίζουν μάλιστα ότι η μέση δαπάνη για το Πάσχα θα τους στοιχήσει περίπου 190 ευρώ. 

Αυτό προκύπτει από την έρευνα καταναλωτών που διεξήγαγε το  ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών)  για τις αγορές της περιόδου του Πάσχα στο πλαίσιο της καταγραφής των διατροφικών και καταναλωτικών τάσεων στην Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο σε δείγμα 800 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα τόσο σε σχέση με τις διατροφικές όσο και σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες των πολιτών. Από την έρευνα προκύπτουν μάλιστα αλλαγές σχετικά με τα σχέδια των καταναλωτών για το φετινό Πάσχα.  

 

Συγκεκριμένα:

-Μόλις 1 στα 4 νοικοκυριά (26%) δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί. Το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%. 

-Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Μόνο 43% δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019.

-Αυξάνεται η τάση Do-It-Yourself (DIY) όσον αφορά τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Δηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι ανεβαίνει από το 43% στο 50% και το βάψιμο αυγών ανεβαίνει από το 62% στο 79%.

Open Image Modal
ΙΕΛΚΑ
ΙΕΛΚΑ

 

-Όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι, το σούβλισμα του αρνιού αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι 32% το 2023, όταν το ποσοστό 2019 ήταν στο 67%. Το ψήσιμο στο φούρνο καταγράφεται αυξημένο από 40% σε 46%. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερες ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές. Το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σουπερμάρκετ.

-Τέλος, ένα μειωμένο ποσοστό 9% (έναντι 12% το 2023) δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα στον κλάδο της εστίασης. 

Όσον αφορά τις αγορές του Πάσχα συγκεκριμένα:

πλειοψηφία των αγορών θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα μόνο το 35% θα κάνει τις αγορές νωρίτερα. Το 4% θα κάνει τις αγορές του ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το 53% την Μεγάλη εβδομάδα και το 9% τελευταία στιγμή.

συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή (σχήμα 3) με μία τάση μείωσης με βάση τις απαντήσεις των καταναλωτών. Το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη.

-Τέλος, μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό (σχήμα 4) θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα.

 

Open Image Modal
Open Image Modal
ΙΕΛΚΑ
ΙΕΛΚΑ