«Έκπτωτος Άγγελος» στο κυνήγι της παιδικής πορνογραφίας

«Έκπτωτος Άγγελος» στο κυνήγι της παιδικής πορνογραφίας
|
Open Image Modal
Guy checking internet with laptop at late night with dark room, view from above. Internet addiction.
Artur Debat via Getty Images

Τρία άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Fallen Angel» (Έκπτωτος Άγγελος), για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας στο Ίντερνετ.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, διεξήχθησαν στοχευμένες έρευνες σε πανελλαδικό επίπεδο, με στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διεξάγουν διαδικτυακές έρευνες, μέσω του ειδικού λογισμικού CPS (Child Protection System), για τον εντοπισμό περιπτώσεων ανταλλαγής σεσημασμένων αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Αναλυτικότερα, εξακριβώθηκε ότι χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποιώντας 339 διαφορετικές IP διευθύνσεις, που ανήκουν σε διάφορες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, κατείχαν αρχεία (εικόνες και βίντεο) με σκληρότατο υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, πρόσφορα για διαμοιρασμό.

Ακολούθησαν έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων ταυτοποιήθηκε η η εμπλοκή έξι χρηστών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Τρίπολης, της Κομοτηνής και της Ρόδου.

Στα σπίτια 53χρονου υπηκόου Πολωνίας, σε περιοχή της Αθήνας, 45χρονου ημεδαπού, στην Τρίπολη και 25χρονου ημεδαπού, στην Κομοτηνή βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο) - συνολικού μεγέθους άνω του ενός Terabyte - υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, εντός ψηφιακών αποθηκευτικών μέσων που κατείχαν και για το λόγο αυτό συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Επιπλέον, για άλλους δύο χρήστες – ιδιοκτήτες συνδέσεων διαδικτύου, συγκεκριμένα για 50χρονο ημεδαπό, στη Ρόδο και 26χρονο ημεδαπό, σε περιοχή της Αθήνας πρόεκυψε ότι είχαν διαγράψει τα επίμαχα αρχεία καθώς και το πρόγραμμα που χρησιμοποιούσαν για το κατέβασμα και το διαμοιρασμό αυτών και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία τακτικής διαδικασίας.

Τέλος, αναζητείται ένας ακόμη χρήστης, τα στοιχεία του οποίου ακόμη δεν έχουν διακριβωθεί από την μέχρι σήμερα ψηφιακή αστυνομική έρευνα.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 15 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και τέσσερις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα οποία θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις.

Οι τρεις συλληφθέντες με την αυτόφωρη διαδικασία, θα οδηγηθούν ενώπιον των κατά τόπους αρμοδίων Εισαγγελικών Αρχών, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.