To πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θα καταβάλει 490 εκατ. $ σε πάνω από χίλια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Αφορά τις ασελγείς πράξεις του αθλητικού γιατρού Ρίτσαρντ Άντερσον, ο οποίος εργαζόταν το διάστημα μεταξύ 1966-2003.
Open Image Modal
Emily Elconin via Reuters

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 490 εκατομμύρια δολάρια σε 1.050 άτομα, κυρίως άνδρες αθλητές, που κατηγορούν έναν πρώην αθλητικό γιατρό του ιδρύματος για σεξουαλική κακοποίηση, σε μια υπόθεση δεκαετιών. 

Το πανεπιστήμιο είπε ότι η συμφωνία,  απόρροια δύο ετών διαπραγματεύσεων με τους δικηγόρους των θυμάτων, θα διευθετήσει όλες τις αξιώσεις κακοποίησης από τον αείμνηστο Δρ. Ρόμπερτ Άντερσον, και θα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών.

«Ελπίζουμε ότι αυτός ο διακανονισμός θα ξεκινήσει τη διαδικασία επούλωσης για τους επιζώντες», δήλωσε ο Τζόρνταν Άκερ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, 460 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν στους 1.050 ενάγοντες και 30 εκατομμύρια δολάρια θα τεθούν σε αποθεματικό για τυχόν άγνωστα θύματα που θα εμφανιστούν έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Ο Άντερσον, ο οποίος ήταν γιατρός για την ομάδα ράγκμπι και άλλα αθλητικά προγράμματα στο πανεπιστήμιο, όπου εργάστηκε από το 1966 έως τη συνταξιοδότησή του το 2003, πέθανε πέντε χρόνια αργότερα.

Αυτός ο διακανονισμός σεξουαλικής κακοποίησης είναι ο τελευταίος που αφορά ένα διάσημο ακαδημαϊκό ίδρυμα των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια συμφώνησε να πληρώσει 852 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση αγωγών που υποβλήθηκαν από 710 γυναίκες που κατηγόρησαν τον Τζορτζ Τίνταλ, πρώην γυναικολόγο, ότι τις κακοποίησε και το σχολείο ότι προσπάθησε να το καλύψει.

Προηγήθηκε ένας διακανονισμό του 2018, στον οποίο το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συμφώνησε να πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε εκατοντάδες γυναίκες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον γιατρό γυμναστικής Λάρι Νασάρ.

Ο Πάρκερ Στίναρ, δικηγόρος που εκπροσωπεί περίπου 200 ενάγοντες στον διακανονισμό του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είπε ότι η πληρωμή των 490 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν η μεγαλύτερη που αφορούσε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα των ΗΠΑ, μ′ έναν μόνο θύτη και θύματα κυρίως άνδρες.

Ο Στινάρ είπε ότι ελπίζει ότι η υπόθεση θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των ανδρών επιζώντων σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζονται λιγότερο με συμπόνια από την κοινωνία και μπορεί να είναι απρόθυμοι να εμφανιστούν.

Πολλές από τις κατηγορίες εναντίον του Άντερσον αφορούσαν περιττές εξετάσεις στα γεννητικά όργανα. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων ήταν άνδρες αθλητές, συμπεριλαμβανομένων μελών της ποδοσφαιρικής ομάδας που συνέχισαν να παίζουν επαγγελματικά.

 Πηγή: Reuters