Βορειοκορεατικά πολεμικά αεροπλάνα κοντά στη Νότια Κορέα μετά τους πυραύλους

Δώδεκα αεροσκάφη πέταξαν κοντά στα σύνορα.
Open Image Modal
.
Lee Jin-man via AP

Η Βόρεια Κορέα έστειλε 12 πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα την Πέμπτη, με αποτέλεσμα η Νότια Κορέα να απαντήσει απογειώνοντας 30 αεροσκάφη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Σεούλ. Το εν λόγω ασυνήθιστο περιστατικό έλαβε χώρα ώρες αφού η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στη θάλασσα, στον έκτο γύρο πυραυλικών δοκιμών μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Οκτώ βορειοκορεατικά μαχητικά και τέσσερα βομβαρδιστικά πέταξαν σε σχηματισμό και θεωρείται πως πραγματοποίησαν ασκήσεις για πλήγματα κατά στόχων εδάφους, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι απάντησαν απογειώνοντας 30 μαχητικά και άλλα αεροσκάφη, αν και δεν υπήρξε σύγκρουση με τα βορειοκορεατικά αεροπλάνα. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως πχ το πόσο κοντά στα σύνορα πέταξαν τα βορειοκορεατικά αεροπλάνα.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς το πρόσφατο «μπαράζ» πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είχε ως αποτέλεσμα η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ να κάνουν κοινές ασκήσεις ως απάντηση.

Νωρίτερα την Πέμπτη η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο μικρής εμβέλειας βαλλιστικούς πυραύλους στα ανατολικά της ύδατα. Οι εκτοξεύσεις έλαβαν χώρα αφού οι ΗΠΑ έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο ως απάντηση στην εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή πάνω από την Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει αριθμό ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών φέτος. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι λένε ότι η Πιονγκγιάνγκ ίσως αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις κάνοντας δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ή κάνοντας την πρώτη της πυρηνική δοκιμή από το 2017.

Με πληροφορίες από Associated Press