Διπλή «επίθεση» μέσα σε δάστημα λίγων ωρών εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της ΤουρκίαςΟντζού Κετσέλι, κατά της χώρας μας. 

Ο Τούρκος εκπρόσωπος με αναρτήσεις του στο Χ κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να επιβάλει τις «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» της στην ΕΕ και διαμαρτύρεται για τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη»

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως θα πρέπει να ισχύει για όλους» τόνισαν διπλωματικές πηγές απαντώντας στη σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Οντζού Κετσελί, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο καθώς και την Ελλάδα και την Κύπρο για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας στην ΕΕ». Οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι «η επίκληση του διεθνούς δικαίου προϋποθέτει τούτο να υιοθετείται καθ′ ολοκληρίαν» και προσέθεσαν:

Advertisement
Advertisement

«Πρακτικές όπως η μη υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν υιοθετήσει 168 χώρες, η ανατροπή του καθεστώτος αιώνων σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, η απειλή με πόλεμο σε περίπτωση άσκησης δικαιώματος που απορρέει από το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπουν υποδείξεις».

Να σημειώσουμε πως το απόγευμα του Σαββάτου, ο Κετσέλι χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με υπόθεση του «Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών τουρκικής καταγωγής της Επαρχίας Ξάνθης».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης εμποδίζεται να ασκήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες της».

Ο Κετσέλι κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί πλήρως με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, σημειώνοντας πως πρόκειται για την τέταρτη καταδίκη της χώρας σε παρόμοια υπόθεση.

Όπως ανέφερε, η Αγκυρα αναμένει από την Αθήνα να προχωρήσει «χωρίς διακρίσεις» στην καταχώριση των οργανώσεων της «Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

«Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της στην ΕΕ»

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Κετσελί με ανάρτησή του στο Χ απέρριψε την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μνημόνιο του 2019 με τη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας τη θέση αυτή ως «μη χρήσιμη για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα»,αναφερόμενος στα συμπεράσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 Ιουνίου.

Advertisement

Σε έντονο ύφος κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για τη στάση της απέναντι στο λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς και την Ελλάδα και την Κύπρο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας στην ΕΕ.

 

Advertisement

«Εντελώς νόμιμη συμφωνία»

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο είναι μια ”εντελώς νόμιμη συμφωνία” βάσει του διεθνούς δικαίου, που αποδεικνύει ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει ποτέ την παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της. Οι προκατειλημμένες δηλώσεις της ΕΕ, που καθοδηγούνται από πολιτικά κίνητρα σε ένα ευαίσθητο ζήτημα όπως η θαλάσσια οριοθέτηση, η οποία έχει νομικές και τεχνικές διαστάσεις, δεν εξυπηρετούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», σημειώνει ο Κετσελί, καταλήγοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο, αντί να υποστηρίζει νομικά άκυρους ισχυρισμούς, η ΕΕ θα πρέπει να καλέσει όλα τα μέλη της να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Δυσφορία Τουρκίας για την αμερικανική Chevron

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία έχει προκαλέσει αίσθηση το ότι η Ελλάδα έστειλε τρία πολεμικά πλοία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, θεωρώντας ότι το μεταναστευτικό αποτελεί πρόφαση για την συγκεκριμένη κίνηση της Αθήνας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις έρευνες που έχει ανακοινώσει ο αμερικανικός κολοσσός Chevron, ανοιχτά της Κρήτης, φαίνεται πως έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό της Άγκυρας, κάτι που εκφράζεται πλέον και από επίσημα χείλη.

 Με πληροφορίες από DW

Advertisement