Άδεια για χρήση ρομπότ που σκοτώνουν πήρε η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο

Πώς λειτουργούν τα killer-robots, ποιοι οι κίνδυνοι. Πολίτες σε πολλές χώρες ζητούν την απαγόρευσή τους κάνονας λόγο για στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας.
Killer robots που έχει στην διάθεσή της η αστυνομία του Ντάλας.
Killer robots που έχει στην διάθεσή της η αστυνομία του Ντάλας.
Andy Cross via Getty Images

Άδεια στην αστυνομία να κάνει χρήση ρομπότ που μπορεί να σκοτώσουν δίνουν οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο με σχετικό ψήφισμα του κυβερνώντος συμβουλίου εποπτών.

Η απόφαση θα επιτρέπει στην αστυνομία να αναπτύσσει, σε κρίσιμα περιστατικά, ρομπότ εξοπλισμένα με εκρηκτικά.

Η αστυνομία της πόλης (SFPD) είπε στο BBC ότι αυτή τη στιγμή δεν χειρίζεται κανένα ρομπότ εξοπλισμένο με θανατηφόρα δύναμη ωστόσο μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά σενάρια στα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

″Τα ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά για να παραβιάζουν χώρους όπου έχουν οχυρωθεί άτομα βίαια, επικίνδυνα και οπλισμένα” εξήγησε ένας εκπρόσωπος της SFPD ενώ τονίστηκε ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ”αδρανοποιήσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, ένοπλους, επικίνδυνους υπόπτους σε περιπτώσεις που ενέχουν κίνδυνο απώλειας ζωής”.

Οι υποστηρικτές του μέτρου είπαν ότι θα χρησιμοποιούνται μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Διαμαρτυρία με αίτημα την απαγόρευση των killer robots στο Βερολίνο
Διαμαρτυρία με αίτημα την απαγόρευση των killer robots στο Βερολίνο
picture alliance via Getty Images

Οι επικριτές του πάλι υποστηρίζουν ότι τέτοιες επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε μια περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της αστυνομίας.

Το μέτρο πέρασε, με μια τροπολογία που διευκρινίζει ότι οι αξιωματικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ρομπότ που ασκούν θανατηφόρα δύναμη μόνο αφού εφαρμόσουν εναλλακτικές τακτικές αποκλιμάκωσης.

Το συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τη χρήση τους.

Αυτός ο τύπος ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε άλλα πολιτείες της Αμερικής.

Το 2016, η αστυνομία στο Ντάλας του Τέξας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ οπλισμένο με εκρηκτικό C-4 για να σκοτώσει έναν ελεύθερο σκοπευτή που είχε σκοτώσει δύο αξιωματικούς και είχε τραυματίσει αρκετούς ακόμη.

Το SFPD είπε ότι το τμήμα δεν διαθέτει επί του παρόντος κανένα ρομπότ με αυτές τις δυνατότητες αλλά μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον. ”Καμία πολιτική δεν μπορεί να προβλέψει κάθε πιθανή κατάσταση ή εξαιρετική περίσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αξιωματικοί. Το SFPD πρέπει να είναι προετοιμασμένο και να έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται αναλογικά”, είπε εκπρόσωπος του.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από καιρό χορηγήσει εξοπλισμό στρατιωτικού επιπέδου, στολές παραλλαγής, τεθωρακισμένα οχήματα κ.α για να ενισχύσει τοπικές αστυνομικές αρχές.

Όμως, ένας νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνια που ψηφίστηκε φέτος απαιτεί τώρα από τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης να κάνουν απογραφή εξοπλισμού στρατιωτικής ποιότητας και να ζητούν έγκριση για τη χρήση τους.

Η δρ. Κάθριν Κόνελλι, από την εκστρατεία Stop Killer Robots σχολιάζοντας την απόφαση στο BBC, είπε θα μπορούσε ”να κρατήσει τους ανθρώπους όλο και πιο μακριά από τη χρήση βίας και τις συνέπειες της χρήσης βίας” αλλά και ό,τι θα μπορούσε να καταστήσει ”ευκολότερη την λήψη αποφάσεων για την άκριτη άσκηση θανατηφόρου επιπέδου βίας”.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή