Αφγανές θάφτηκαν ζωντανές μετά τον σεισμό επειδή φοβούνταν να βγουν από το σπίτι χωρίς χιτζάμπ

Οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από οδηγία των Ταλιμπάν, που απαγορεύει στις γυναίκες και στους άνδρες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους να αναμειγνύονται.
via Associated Press

Αφγανές γυναίκες θάφτηκαν ζωντανές στα σπίτια τους μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε το Αφγανιστάν στις 7/10, καθώς φοβόντουσαν να βγουν έξω χωρίς το χιτζάμπ τους.

Οι προσπάθειες διάσωσης μετά τον σεισμό ο οποίος έπληξε το δυτικό Αφγανιστάν και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, παρεμποδίστηκαν επίσης από μια οδηγία των Ταλιμπάν, που απαγορεύει στις γυναίκες και στους άνδρες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους να αναμειγνύονται.

Μια ανώνυμη γυναίκα διασώστης δήλωσε στην Telegraph ότι οι αυθαίρετοι κανόνες σήμαιναν ότι οι άνδρες διασώστες ήταν απρόθυμοι να βοηθήσουν τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των γυναικών.

via Associated Press

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ δήλωσαν ότι το 90% των θυμάτων σε μια μεγάλη πόλη, τη Χεράτ, ήταν γυναίκες και παιδιά, αναφέρει η Daily Mail.

«Οι περισσότεροι πληγέντες ήταν γυναίκες και παιδιά επειδή βρίσκονταν στο σπίτι τους όταν χτύπησε ο σεισμός», δήλωσε ο Dr. Qasem Sadat, αξιωματούχος του τομέα της υγείας στην περιοχή.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ υποστήριξε ότι αν ο σεισμός είχε χτυπήσει το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων θα ήταν πολύ λιγότερο έντονη, καθώς οι άνδρες θα βρίσκονταν στο σπίτι, αντί να εργάζονται.

via Associated Press

Αυτό προκύπτει, καθώς ο ΟΗΕ αποκάλυψε πως αρκετές γυναίκες που επλήγησαν από τον σεισμό δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια χωρίς την βοήθεια ενός άνδρα συγγενή. Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες περιορίζονται όλο και περισσότερο στα σπίτια τους, επειδή οι Ταλιμπάν έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες τους σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι πολιτιστικοί κανόνες κατέστησαν αδύνατο για τις γυναίκες να μοιράζονται τις σκηνές με τους γείτονές τους ή άλλους συγγενείς τους, ανέφερε ο ΟΗΕ. «Όταν οι φυσικές καταστροφές συμβαίνουν, οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο και συχνά θεωρούνται λιγότερο σημαντικές στην αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε η Άλισον Νταβιντιάν, ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, σε μήνυμά της προς το Associated Press, την εποχή του σεισμού.

Οι σεισμοί, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση και την κρίση για τα δικαιώματα των γυναικών, έχουν καταστήσει την κατάσταση όχι μόνο δύσκολη για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και θανατηφόρα.

Δημοφιλή