Alasia: Η παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα συναντά την νέα γενιά

Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο στον Πειραιά, ξυπνά μνήμες μαμαδίστικων γεύσεων από το νησί της Αφροδίτης.
.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
.

Μια χώρα με πλούσια ιστορία και γεωγραφική θέση που την τοποθετούν στο σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών, όπως η Κύπρος, δεν θα μπορούσε παρά να έχει μια κουζίνα που χαρακτηρίζεται από μεγάλο ενδιαφέρον και το σημαντικότερο από βαθειά νοστιμιά.

Στην κυπριακή κουζίνα ανακαλύπτεις όχι μόνο επιρροές από τη Δύση και την Ανατολή αλλά και κατάλοιπα της βυζαντινής κουζίνας με αυθεντικές συνταγές που δίνουν το στίγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Υλικά γνωστά και αγαπημένα όπως το χαλούμι το εθνικό τυρί της Κύπρου είναι ένας από τους πλέον χαρακτηριστικούς κρίκους που συνδέουν την γαστρονομία με την παράδοση της χώρας.

Οι γεύσεις της Κύπρου είναι στα γονίδια της Παναγιώτας Βασιλειάδη, που αναζητά με πάθος την καλή πρώτη ύλη για να βγάλει τον πλούτο και την νοστιμιά στα πιάτα που σερβίρει στο δημιούργημά της, το καινούργιο (του κουτιού) και νόστιμο all day Alasia Cypriot Kitchen and Coffee στον Πειραιά.

Στους λίγους μήνες λειτουργίας του έχει αποδειχθεί ότι είναι «ευκολοφόρετο» για όλους όπως ένα καλό, αγαπημένο τζιν παντελόνι.

.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
.

Το Alasia ταιριάζει με κάθε διάθεση, κάθε ώρα, κάθε ηλικία και προσφέρεται για το προσφιλές σπορ του «τσιμπολογήματος» με κυπριακές σπεσιαλιτέ, πιάτα με υγιεινή προσέγγιση, εξαιρετικό καφέ taresso, φρέσκους χυμούς, smoothies.

.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
.

Ένα περιβάλλον που το αισθάνεσαι να σε κρατά χαλαρό είτε πίνεις τον πρωινό καφέ σου, είτε απολαμβάνεις το πλούσιο brunch, είτε αφήνεσαι να δοκιμάσεις την κουζίνα που κάνει βουτιά στις κυπριακές γεύσεις και τις αποδίδει με μια πιο σύγχρονη πινελιά.

Φυσικός χυμός root Με καρότο, παντζάρι, σέλερι & ginger
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Φυσικός χυμός root Με καρότο, παντζάρι, σέλερι & ginger
.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
.

Αυτό σκέφτομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι το γουστόζικο χώρο του all day Alasia για να πάρω θέση στα μοντέρνα σκαμπό στην ξύλινη μπάρα και να απολαύσω ένα ποτήρι δροσερή μπύρα που θα ακομπανιάρει τι άλλο; Τις αγαπημένες μου κούπες, όπου κρούστα από πλιγούρι, σε σχήμα μινιόν οβίδας, φυλακίζει στην καρδιά της ζουμερό ευωδιαστό κιμά.

Κούπα (κρούστα από πλιγούρι με γέμιση κιμά ή μανιτάρια)
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Κούπα (κρούστα από πλιγούρι με γέμιση κιμά ή μανιτάρια)

Πριν όμως βυθιστώ στα πιάτα του μενού ταξιδεύω στη Κύπρο μέσα από την ονομασία Αλάσια ή Αλασία που είναι το αρχαίο όνομα της Κύπρου ή κατά κάποιους ερευνητές το αρχαίο όνομα της σημερινής περιοχής του χωριού της Καλαβασού.

Η Παναγιώτα Βασιλειάδη αναλαμβάνει να με ξεναγήσει στο χωριό καταγωγής της λέγοντας: «Η Καλαβασός, είναι όμορφο χωριό με ιστορία από το 4.000 π.Χ., αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες εμπορίου και ανάπτυξης, καθώς διέθετε μεταλλεία χαλκού. Αδιάψευστη μαρτυρία για την παλαιότητα του εποικισμού της περιοχής είναι ο νεολιθικός οικισμός της Τέντας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημερινό χωριό» και συνεχίζει με χαμόγελο «Ο αρχαιολογικός χώρος, είναι προστατευμένος από μία τεράστια τέντα που από ψηλά σου θυμίζει την σπείρα του Αρχιμήδη, έναν ήλιο, που χάρισε και την έμπνευση στο λογότυπό του μαγαζιού μου. Το μενού εμπνέεται από τις γεύσεις και την αγάπη μου για την Κύπρο, την πατρίδα της Μάρως, της μητέρας μου».

Η γεύση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της μνήμης, μάς θυμίζει τόπους, πρόσωπα, καταστάσεις. Επιτυχία είναι να κάνεις ένα φαγητό που ο άλλος θα το θυμάται και θα χαμογελάει. Τα πιάτα του Alasia, έρχονται να ερεθίσουν πρώτα το μάτι πριν πάρει την σκυτάλη η γεύση για να συναρπάσει τις υπόλοιπες αισθήσεις σου.

Σεφταλιές Alasia
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Σεφταλιές Alasia

Οι μοσχομυριστές σεφταλιές βάζουν σε δοκιμασία τους σιελογόνους και σερβίρονται μέσα σε πληθωρική κυπριακή πίτα με ντομάτα, πικάντικο γιαούρτι που χαρίζει νότες δροσιάς, κρεμμύδι και μαϊντανό.

Κυπριακή πίτα με σεφταλιές
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Κυπριακή πίτα με σεφταλιές

Γεύση που κρατά ιδανικά τις ισορροπίες των υλικών και το καλό χέρι του μάγειρα τα ακουμπά τόσο απαλά και με τέχνη όσο χρειάζεται για να αναδείξει την ποιότητά τους. Ξεχειλίζουν βαθιά νοστιμιά. Πίσω από την εξαιρετική δουλειά της κουζίνας βρίσκεται η τεχνική και η δημιουργικότητα του executive chef Κώστα Τσίγκα, που έχει επιμεληθεί το μενού.

Ο χώρος είναι cozy, χαρούμενος σαν ανοιξιάτικη λιακάδα, με την γυάλινη προθήκη που μέσα φιγουράρουν λιμπιστική τυρόπιτα με φέτα, μυζήθρα και γίδινο τυρί, μπουγάτσα vegan με κρέμα αμυγδάλου αλλά και κολοκωτή, που είναι γλυκιά κολοκυθόπιτα σε χειροποίητο φύλλο.

Τυρόπιτα Με φέτα, μυζήθρα & γίδινο τυρί
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Τυρόπιτα Με φέτα, μυζήθρα & γίδινο τυρί
Κολοκοτή (κυπριακή κολοκυθόπιτα)
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Κολοκοτή (κυπριακή κολοκυθόπιτα)

Η Παναγιώτα πρόσχαρη οικοδέσποινα και φιλόξενη αναλαμβάνει να σε ξεναγήσει στις γεύσεις. Πώς όμως μια μηχανικός του Πολυτεχνείου επέλεξε να ακολουθήσει το μονοπάτι της γεύσης και της εστίασης; «Η ενασχόληση μου με την κουζίνα και την εστίαση ήταν μάλλον ντετερμινιστική υπόθεση τώρα που το σκέφτομαι. Μάλλον εκεί ήταν η κλίση μου από την αρχή.

Θυμάμαι τη μητέρα μου να μας βάζει στην κουζίνα σε ηλικία τεσσάρων πέντε χρονών με την αδερφή μου, για να κάτσουμε λίγο ήσυχα, να φτιάχνουμε μαζί υπέροχες παρασκευές όπως ελιωτές και κολοκοτές, να τυλίγουμε σεφταλιές και άλλα τέτοια, έτσι για παιχνίδι» λέει και ξεφυλλίζει τις αναμνήσεις της: «Θυμάμαι ακόμα να παίζω με τα ζυμάρια και να κοιτώ μέσα από την δαντελωτή μπόλια, την αδερφή μου Σοφία, στην άλλη άκρη του τραπεζιού. Το ίδιο την χαζεύω και τώρα, σαν τυλίγω τις σεφταλιές για το μαγαζί.

Όταν είχαμε τη δυνατότητα να κατέβουμε στην Κύπρο επιλέγαμε την περίοδο του Πάσχα. Τότε που όλο το χωριό μυρίζει φρεσκοφτιαγμένη φλαούνα ανακατεμένη με τα αρώματα από τα λουλούδια στις γλάστρες του χωριού που μόλις έχουν ανθίσει.

Αυτές οι αναμνήσεις και η αγάπη μου για το χωριό μου και την Κύπρο, με έσπρωξαν στην αλλαγή καριέρας. Και η ανάγκη μου να τις μοιραστώ με οδήγησε στο να ξεκινήσω το Alasia. Έτσι λοιπόν με χαμόγελο, καλή διάθεση, υλικά φερμένα από το νησί μας και άπειρη αγάπη ξεκινά για εμάς καθημερινά το πιο γλυκό ταξίδι σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν».

Super food- Σαλάτα με avocado, πλιγούρι, quinoa, ρεβύθια, μπρόκολο, κουκουνάρι, σπόρους chia, ξινόμηλο, ρόκα & vinaigrette λευκού βαλσαμικού
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Super food- Σαλάτα με avocado, πλιγούρι, quinoa, ρεβύθια, μπρόκολο, κουκουνάρι, σπόρους chia, ξινόμηλο, ρόκα & vinaigrette λευκού βαλσαμικού

Στο μενού θα βρεις γευστικές επιλογές όπως από αφράτη ομελέτα με λούντζα, χαλούμι και μανιτάρια, ή Ομελέτα με ασπράδια, καπνιστό σολομό, τυρί cottage, αγγούρι, κάπαρη και κρεμμύδι, ποικιλία σε κυπριακή πίτα ή wraps με κοτόπουλο ψητό, χαλούμι, αβοκάντο, πράσινα φύλλα, θυμάρι, honey mustard Vinaigrette ή Tuna salad με σέλερι και πικάντικη μαγιονέζα.

Ομελέτα με λούντζα Ομελέτα με ασπράδια αυγών, λούντζα, χαλούμι & μανιτάρια
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Ομελέτα με λούντζα Ομελέτα με ασπράδια αυγών, λούντζα, χαλούμι & μανιτάρια
Κυπριακή πίτα με φαλάφελ
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Κυπριακή πίτα με φαλάφελ

Καθημερινά η κουζίνα σερβίρει και δύο προτάσεις με πιάτα ημέρας που κλείνουν το μάτι στην κουζίνα της μαμάς.

Στήθος κοτόπουλου Alasia
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Στήθος κοτόπουλου Alasia
Quinoa Σαλάτα με quinoa, ψητό κοτόπουλο, μπρόκολο, ντοματίνια & vinaigrette cranberries
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Quinoa Σαλάτα με quinoa, ψητό κοτόπουλο, μπρόκολο, ντοματίνια & vinaigrette cranberries

Γλυκός επίλογος με εθιστικό ταχινοπιτάκι με καστανή ζάχαρη, ραντισμένο διακριτικά με σιρόπι σφενδάμου, δεν θέλεις να τελειώσει.

Ταχινοπιτάκι Με καστανή ζάχαρη & σιρόπι σφενδάμου
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Ταχινοπιτάκι Με καστανή ζάχαρη & σιρόπι σφενδάμου

Το Alasia, δέχεται και τηλεφωνικές παραγγελίες, φέρνοντας στο χώρο σας ζεστά όλα αυτά που θα θέλαμε να τρώμε κάθε μέρα, όλη μέρα, φτιαγμένα με τις πιο επιλεγμένες πρώτες ύλες, με ολόφρεσκα υλικά και με μία σύγχρονη, δημιουργική πινελιά. Το Alasia Cypriot Kitchen and Coffee, εύκολα μπαίνει στην ατζέντα σου για πολλές γευστικές εμπειρίες.

Alasia, Cypriot Kitchen and Coffee, Νοταρά 94, Πειραιάς , τηλ. 210 4112565