Το λέω από τώρα – το σπανάκι θα είναι το αγαπημένο μας πράσινο λαχανικό φέτος και θα βρίσκεται σχεδόν σε όλα μας τα γεύματα.

Θα το ρίχνουμε …απερίσκεπτα σε κάθε αλμυρό πιάτο που τρώμε και ίσως ακόμη και να τρώμε φύλλα απευθείας από τη σακούλα (σημαντικό, να τα έχουμε πλύνει βέβαια), ενώ περιμένουμε να ετοιμαστεί το φαγητό μας.

Advertisement
Advertisement

Λοιπόν, το σπανάκι είναι «ευπροσάρμοστο», συχνά αρκετά φθηνό και έχει ήπιο άρωμα, πράγμα που σημαίνει ότι αν το συμπεριλάβουμε στις αγαπημένες μας σούπες και μαγειρευτά φαγητά δεν θα αλλάξει τη γεύση τους, αλλά θα τα κάνει λίγο καλύτερα για εμάς.

Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα μεγάλα σούπερ-μάρκετ πωλούν σακούλες κατεψυγμένου σπανακιού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το ευπροσάρμοστο λαχανικό χωρίς να φαλιρίσουμε. 

Επιπλέον, το κατεψυγμένο σπανάκι είναι εξίσου καλό με το φρέσκο όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά. Μιλώντας για αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ο καλύτερος λόγος για να ενσωματώσουμε το σπανάκι στη διατροφή μας είναι ότι είναι απίστευτα ευεργετικό για την υγεία και την ευεξία μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/treis-loyoi-poe-einai-entelos-lathos-na-chresimopoioeme-to-kineto-yia-xepneteri_gr_6798e8e3e4b0e3bbf46cbe4d

Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης σπανακιού

Τα πλεονεκτήματα κατανάλωσης σπανακιού ως προς την υγεία μας είναι πραγματικά το καλύτερο κομμάτι που αφορά το συγκεκριμένο λαχανικό και μπορούν να μας κινητοποιήσουν να εντάξουμε το σπανάκι στην διατροφή μας: 

Σύμφωνα με το BBC Good Food, το σπανάκι μπορεί: 

Advertisement

Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής όρασης
Μπορεί να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας
Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών
Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου
Έχει προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Είναι χρήσιμη πηγή φυτικών ινών
Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους
Μπορεί να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική υγεία

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature διαπίστωσε μάλιστα ότι «η κατανάλωση περίπου μιας μερίδας πράσινων φυλλώδων λαχανικών και τροφίμων πλούσιων σε φυλλοκινόνη, λουτεΐνη, νιτρικά, φυλλικό οξύ, α-τοκοφερόλη και καεμφερόλη την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής με τη γήρανση».

Βασικά… είναι αυθεντική και η καλύτερη υπερτροφή.

Advertisement

Τι θα συμβεί αν καταναλώσουμε πολύ σπανάκι; 

Όσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά θα πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα κατανάλωσης κάτω από 100 mg την ημέρα – ή 50 mg εάν είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν. Το ωμό σπανάκι περιέχει 970 mg ανά 100 γραμμάρια σύμφωνα με το Clinical Nutrition Research.