Αντιπύρ, δασοκομάντος και πρόληψη

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.
Eurokinissi

Τη στρατηγική για την εφετινή αντιπυρική περίοδο παρουσίασαν το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι συναρμόδιοι υπουργοί, τονίζοντας τα νέα δεδομένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Eurokinissi

Για πρώτη φορά αναμένεται το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, περίοδο με τις περισσότερες πυρκαγιές, να προ-εγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη 250 πυροσβέστες από έξι χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Φινλανδία και Νορβηγία), οι οποίοι θα μεταφέρονται αεροπορικώς στα πύρινα μέτωπα, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Eurokinissi

Καινοτομία χαρακτήρισε ο Χρήστος Στυλιανίδης τη θεσμοθέτηση της τεχνικής «αντιπύρ» ως μέσου κατάσβεσης. Οι πυροσβέστες, δηλαδή, θα βάζουν φωτιά σε συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση πεντακοσίων δασοκομάντος, εκ των οποίων οι εξήντα είναι δασοπόνοι/δασολόγοι. Και αυτοί θα μεταφέρονται με ελικόπτερα όπου και όταν κρίνεται αναγκαίο.

Eurokinissi

Αυξημένος θα είναι για την αντιπυρική περίοδο του 2022 ο στόλος των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, με το κόστος να αυξάνεται κατά τριάντα τοις εκατό. Θα ενοικιαστούν 46 ελικόπτερα και αεροπλάνα, έναντι 31 το 2021. Αυτά θα προστεθούν στα 40 αεροσκάφη, τα οποία διαθέτει η χώρα μας, και κάθε φορά που θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς κάποια εναέρια θα περιπολούν προληπτικά, ώστε να γίνεται άμεσα η πρώτη ρίψη νερού.

Eurokinissi

Οι υπεύθυνοι για την αντιπυρική προστασία της χώρας δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη. Για αυτό ήδη έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών και των δασικών δρόμων, στον τομέα ευθύνης τους, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει πρόγραμμα για τον καθαρισμό και την περιποίηση αντιπυρικών ζωνών. Περισσότεροι εθελοντές εντάσσονται στην Πολιτική Προστασία, ενώ και το σύνολο της Δασικής θα χρησιμοποιηθεί.