Aπίστευτη δήλωση Τραμπ: Ο Μακρόν «γλύφει» τον πρόεδρο της Κίνας

Αφορμή η τοποθέτηση του γάλλου προέδρου μετά το ταξίδι του στο Πεκίνο πως η ΕE δεν πρέπει να μετατραπεί σε "ακόλουθο" των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν.
Οι δύο πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ σε συνάντηση τους το 2019.
Οι δύο πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ σε συνάντηση τους το 2019.
via Associated Press

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν πως «γλύφει» τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ μετά την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και μεταδόθηκε χθες Τρίτη.

Ο Μακρόν δέχεται επικρίσεις από αρκετές πλευρές, και κυρίως Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, εξαιτίας της τοποθέτησής του με την οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μη μετατραπεί σε «ακόλουθο», ούτε της Αμερικής, ούτε της Κίνας, ιδίως για το ζήτημα της Ταϊβάν, μετά την επιστροφή του από την Ασία.

«Ο Μακρόν, που είναι φίλος μου, πάει στην Κίνα και γλύφει (τον Σι Τζινπίνγκ)», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος πρόσαψε στην κυβέρνηση του δημοκρατικού διαδόχου του Τζο Μπάιντεν πως αποδυνάμωσε τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, σε βαθμό που χάνουν την υποστήριξη παραδοσιακών συμμάχων τους.

«Ο κόσμος έχει παλαβώσει, ανατινάσσεται παντού, κι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν λόγο», υποστήριξε ο κ. Τραμπ.

Και επέστρεψε στο θέμα Μακρόν: «Είπα ‘οκέι! Η Γαλλία πάει στην Κίνα τώρα’».

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας πως η διμερής σχέση με τη Γαλλία είναι εξαίρετη.

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις, η γαλλική προεδρία υπερασπίστηκε τη θέση του Μακρόν, κρίνοντας πως «πρέπει να ακούγεται η ιδιαίτερη φωνή» της Ευρώπης.

Η Κίνα εκθειάζει τον Μακρόν

Αν και οι απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν για την Ταϊβάν προκάλεσαν αντιδράσεις στη Δύση, οι Κινέζοι εξήραν «τις πολύ καλές ιδέες» του Γάλλου προέδρου περί ΕΕ και Ταϊβάν.

Οι δηλώσεις αυτές είναι «προφανώς καρπός μιας μακροχρόνιας παρατήρησης και σκέψης», εκτίμησε η Global Times, εφημερίδα που πρόσκειται στην κινεζική κυβέρνηση. «Κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα της Ευρώπης στην κοινή γνώμη και να κρύψουν τις πραγματικές φωνές και συμφέροντα» των Ευρωπαίων, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν, «το χειρότερο θα ήταν εμείς, οι Ευρωπαίοι, να μετατραπούμε σε ακόλουθους» και «να προσαρμοστούμε στους αμερικανικούς ρυθμούς και στην κινεζική υπεραντίδραση», είχε δηλώσει ο Μακρόν, τασσόμενος υπέρ μιας «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.

«Μη ρεαλιστικό»

Αυτή η άποψη του Γάλλου προέδρου «θα αποδειχθεί ότι είναι μια καταπληκτική απόφαση», διότι μεταφράζεται «σε μια αντίθεση σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», σχολίασε ο δημοσιογράφος Τσαν Ουεϊχούα, ανταποκριτής της China Daily στις Βρυξέλλες.«

Οι ιδέες του Μακρόν είναι πολύ καλές», εκτίμησε χρήστης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Ωστόσο «δεν είναι ρεαλιστικό» να πιστεύει κανείς ότι η Γαλλία θα συνταχθεί στο πλευρό της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Χου Σιζίν, πρώην διευθυντής σύνταξης της Global Times.Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «έχουν κοινές αξίες και συνδέονται μέσω του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Σύγχυση στην Ταϊβάν

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της βουλής της Ταϊβάν Γιου Σι-κουν σε ανάρτησή του στο Facebook χθες, Τρίτη, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Μακρόν του προκαλούν «σύγχυση».

Το «‘ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη’ είναι εκτός μόδας;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στο εθνικό σύνθημα της Γαλλίας.«Δεν πειράζει να το αγνοούμε μόλις γίνει μέρος του Συντάγματος; Ή προηγμένες, δημοκρατικές χώρες μπορούν να αγνοούν τη ζωή και τον θάνατο λαών σε άλλες χώρες;», πρόσθεσε ο Γιου, ένας από τους ιδρυτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.«Οι ενέργειες του προέδρου Μακρόν (…) μου προκαλούν σύγχυση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή