«Απογειώνονται» τα ελληνικά Black Hawk: Προχωρά η αγορά 35 ελικοπτέρων- πότε αναμένονται

Σε τι σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες, πότε αναμένεται να καταφθάσουν τα πρώτα.
via Associated Press

Την έναρξη μιας νέας εποχής για τον στόλο ελικοπτέρων του Ελληνικού Στρατού αναμένεται να σημάνει η προμήθεια 35 ελικοπτέρων αμερικανικής προέλευσης UH-60M Black Hawk, η οποία εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τις διαδικασίες να προχωρούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της συμφωνίας κινείται γύρω στα 1,15 δισ. ευρώ, με την προμήθεια να αναμένεται να εγκριθεί σύντομα και από το ΚΥΣΕΑ. Από τα 35 ελικόπτερα του τύπου τα 4 αναμένεται να έχουν διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα πρώτα 4 επιδιώκεται να καταφθάσουν κατά τα τέλη του 2025, με την προμήθεια να ολοκληρώνεται το 2027. Επισημαίνεται πως τα ελικόπτερα αυτά αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο ως προς τον εκσυγχρονισμό του στόλου ελικοπτέρων του στρατού, που περιλαμβάνει ακόμα παλαιά Huey, τα οποία υπηρετούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και δεκαετίες. Μεταξύ άλλων, τα UH-60M προορίζονται και για αποστολές SAR (search and rescue- έρευνας και διάσωσης) και CSAR (combat search and rescue).

Στιγμιότυπο από άσκηση στα Αραβικά Εμιράτα με Sikorsky UH-60 Black Hawk. (AP Photo/Jon Gambrell)
Στιγμιότυπο από άσκηση στα Αραβικά Εμιράτα με Sikorsky UH-60 Black Hawk. (AP Photo/Jon Gambrell)
via Associated Press

Τα Huey (UH-1) έγιναν ιδιαίτερα γνωστά διεθνώς από την υπηρεσία τους στον πόλεμο του Βιετνάμ, και χιλιάδες μοντέλα κατασκευάστηκαν και τέθηκαν σε υπηρεσία ανά τον κόσμο. Στην Αεροπορία Στρατού τα ελικόπτερα γενικής χρήσης UH-1H άρχισαν να παραδίδονται σταδιακά από το 1969 μέχρι το 1981, ενώ το 1993 παρελήφθη αριθμό μεταχειρισμένων ελικοπτέρων από τον στρατό των ΗΠΑ. Σε χρήση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι και το Agusta Bell-205 (AB-205), πολιτική έκδοση του UH-1H. Άλλα μεταφορικά ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι το γνωστό CH-47D Chinook και το ΝΗ-90.

To Black Hawk της Sikorsky, που υπάγεται στη Lockheed Martin, είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και 40 χρόνια, ενώ βρίσκεται και στις ένοπλες δυνάμεις δεκάδων άλλων χωρών- μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Πάνω από 4.000 ελικόπτερα του τύπου είναι σε υπηρεσία ανά τον κόσμο σήμερα. Σημειώνεται πως το ΠΝ χρησιμοποιεί ήδη τον τύπο S-70, που είναι της ίδιας «οικογένειας», ενώ προμηθεύεται και ΜΗ-60R Romeo (επίσης της ίδιας «οικογένειας»)- μια εξέλιξη αυξάνει την ομοιοτυπία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα αυτό, με σημαντικά οφέλη.

Δημοφιλή