Χάρβαρντ: Ερευνα-σοκ για τη ζημιά που προκαλεί το κόκκινο κρέας 2 φορές την εβδομάδα

Συνδέει το κόκκινο κρέας με μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκόσμιες απειλές για την ανθρώπινη υγεία.
Tatiana Ebel via Getty Images

Η πιθανότητα να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα στην περίπτωση που καταναλώνουμε κόκκινο κρέας έστω και δύο φορές την εβδομάδα, αποκαλύπτουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, όπως ξηρούς καρπούς και όσπρια, υπόσχεται να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της εν λόγω πάθησης και παράλληλα να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκόσμιες απειλές για την ανθρώπινη υγεία. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί, ενώ εκατομμύρια ασθενείς εκτιμάται ότι νοσούν δίχως καν να το γνωρίζουν. Κι αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, καθώς ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις κυριότερες αιτίας τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.

Ευτυχώς όμως, τα νέα δεν είναι αμιγώς δυσάρεστα, υπό την έννοια ότι ο περιορισμός των πιθανοτήτων είναι στο χέρι μας. Η έρευνα δείχνει ότι ένα από τα πιο πολύτιμα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καθώς και για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, είναι να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.

Πιο συγκεκριμένα, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αλλά οι ερευνητές εγγυώνται ότι η νέα έρευνα του Χάρβαρντ, μας προσφέρει ακόμα πιο αξιόπιστα δεδομένα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 216.695 συμμετέχοντες. Όσοι από αυτούς έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο κρέας.

Mάλιστα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ κάθε επιπλέον μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πώς θα δράσουμε

Η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μια άλλη πηγή πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, συσχετίστηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων, συνδέθηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

(Mε πληροφορίες από Guardian).