Διακήρυξη της Ουάσινγκτον: Υποβρύχια των ΗΠΑ με πυρηνικά στη Νότια Κορέα μετά από 40 χρόνια

Τα σχέδια Ουάσινγκτον – Σεούλ για πυρηνική αποτροπή.
KEVIN LAMARQUE via Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Γιουν Σουκ Γέολ, ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως οι δύο χώρες θα ενισχύσουν την απάντησή τους στη διαρκή πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας με μια συμφωνία η οποία περιλαμβάνει σχέδια για αποστολή αμερικανικών υποβρυχίων οπλισμένων με πυρηνικά όπλα για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, ενίσχυση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών και βελτίωση του διαμοιρασμού πληροφοριών μεταξύ των συμμάχων.

Η νέα προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πυρηνικής αποτροπής παρουσιάστηκε κατά την επίσκεψη του Γιουν στις ΗΠΑ, εν μέσω μιας περιόδου αυξημένης ανησυχίας για την αύξηση των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Πιονγκγιάνγκ, λέγοντας πως «μια πυρηνική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα κατά των ΗΠΑ ή των συμμάχων και εταίρων τους είναι απαράδεκτη και θα καταλήξει στο τέλος οποιουδήποτε καθεστώτος προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια».

Ο Γιουν είπε ότι η νέα δέσμευση από την «ενάρετη συμμαχία» περιλαμβάνει σχέδια για διμερείς προεδρικές συνομιλίες σε περίπτωση μιας βορειοκορεατικής πυρηνικής επίθεσης, τη δημιουργία μιας ομάδας διαβούλευσης για πυρηνικά θέματα και τον βελτιωμένο διαμοιρασμό πληροφοριών για σχέδια επιχειρήσεων με πυρηνικά και στρατηγικά όπλα.

Συνεργάτες του Μπάιντεν και του Γιουν δούλευαν πάνω σε λεπτομέρειες του σχεδίου για μήνες και συμφώνησαν ότι «περιστασιακές» και «πολύ ξεκάθαρες επιδείξεις της ισχύος» των αμερικανικών δυνατοτήτων αποτροπής έπρεπε να είναι ουσιώδης πλευρά της συμφωνίας, σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η αποκαλούμενη Διακήρυξη της Ουάσινγκτον είχε σκοπό να καθησυχάσει τους φόβους της Νότιας Κορέας για το επιθετικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας και να αποτρέψει την επανέναρξη του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο είχε εγκαταλείψει πριν από περίπου 50 χρόνια. Ο Γιουν είχε πει νωρίτερα μέσα στο έτος ότι η χώρα του εξέταζε το ενδεχόμενο ανάπτυξης δικών της πυρηνικών όπλων ή αιτήματος προς τις ΗΠΑ να στείλουν δικά τους στην Κορεατική Χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα συντονίζονται επίσης στενότερα στη στρατηγική πυρηνικής απάντησης σε περίπτωση που ο Βορράς επιτεθεί στον Νότο, μα ο επιχειρησιακός έλεγχος τέτοιων όπλων θα παραμείνει στα χέρια των ΗΠΑ και δεν θα αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στις ακτές της Νότιας Κορέας. «Δεν θα εγκαταστήσουμε πυρηνικά όπλα στη χερσόνησο» υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή