Δίκη για το Μάτι: "Υπήρχε χρόνος στις υπηρεσίες να ειδοποιήσουν, αλλά παρατηρούσαν τον κόσμο να καίγεται"

Η συγκλονιστική μαρτυρία συγγενούς θύματος.
Στιγμιότυπο από το Μάτι Αττικής την Κυραική 21 Ιουλίου 2019, όπου κάτοικοι, συγγενείς και φίλοι των 102 θυμάτων πραγματοποιούν εκδηλώσεις μνήμης για τον ένα χρόνο από τη φονική πυρκαγιά. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από το Μάτι Αττικής την Κυραική 21 Ιουλίου 2019, όπου κάτοικοι, συγγενείς και φίλοι των 102 θυμάτων πραγματοποιούν εκδηλώσεις μνήμης για τον ένα χρόνο από τη φονική πυρκαγιά. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Eurokinissi

«Εύχομαι να μη ζήσει κάποιος αυτό που έζησα εγώ και η οικογένειά μου. Δεν γνωρίζουν πως είναι να μαζεύεις μισοκαμένα παιχνίδια από τον κήπο» είπε συγκλονίζοντας στη δίκη για το Μάτι ο Αριστείδης Χερουβίμ ο οποίος έχασε, κατά τη φονική πυρκαγιά, την μητέρα του, την αδελφή του και τις δυο ανιψιές του.

«Όσοι μείναμε πίσω ζούμε ένα μαρτύριο. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ σαν και εμένα που πρέπει να μας προστατεύσετε, εμείς είμαστε τα θύματα κ. πρόεδρε. Κάποιοι από τους κατηγορούμενους θα έπρεπε να είναι στη φυλακή και σίγουρα όλοι την επόμενη ημέρα θα έπρεπε να είχαν ξηλωθεί από τις θέσεις τους» είπε συγκινημένος ο μάρτυρας.

Ξεκινώντας την κατάθεση του, ο κ. Χερουβείμ υποστήριξε ότι εκείνο το απόγευμα τη Μάτι έμεινε αφύλακτο. «Έχω ζήσει όλες τις φωτιές τα καλοκαίρια. Πάντα υπήρχε πυροσβεστικό όχημα παρκαρισμένο. Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε. Η Λεωφόρος Μαραθώνος θεωρείτο σαν ζώνη πυρόσβεσης. Όλα αυτά τα καλοκαίρια που είμαστε εκεί κάναμε αγώνα να καθαρίζουμε τα ξερόχορτα. Εγώ μένω στην Αθήνα. Είχε βγει στη τηλεόραση ο κ. δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου και έλεγε ότι δεν χρειάζεται εκκένωση, μας ζητούσε μάλιστα να μην κυκλοφορούμε για να μην εμποδίζουμε τα πυροσβεστικά. Υπήρχαν ελικόπτερα που ποτέ δεν σηκώθηκαν. Υπήρχε χρόνος σε όλες τις υπηρεσίες να ειδοποιήσουν τον κόσμο αλλά αυτοί παρατηρούσαν τον κόσμο να καίγεται. Έλεγαν ότι η φωτιά κινείται προς το Διόνυσο. Η φωτιά έκαιγε ψηλά μέχρι εκείνη την ώρα».

Δίκη για το Μάτι: Η αναγνώριση των σορών

Όταν διαπίστωσε ότι η φωτιά προχωράει προς το Μάτι, ο μάρτυρας επικοινώνησε με τη μητέρα του η οποία του είπε ότι στις 18.30 το απόγευμα έβλεπαν φλόγες. «Της είπα «σηκωθείτε και φύγετε». Δεν έπιασα κουβέντα γιατί κάθε δευτερόλεπτο ήταν κρίσιμο. Κατάφεραν να φύγουν μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά. Εκεί συνάντησαν κάποιους άλλους ανθρώπους. Το αυτοκίνητο του ενός ζευγαριού έπιασε φωτιά και σε λίγο μαζί με την οικογένεια μου κάηκαν» ανέφερε φορτισμένος.

Ο μάρτυρας εξιστόρησε και όσα πέρασε ο ίδιος αργότερα προκειμένου να μάθει τι έχει συμβεί στην οικογένεια του. «Κάλεσα την πυροσβεστική αμέτρητες φορές. Κάποια στιγμή πήρα και το Λιμενικό αλλά μετά από αμέτρητες φορές δεν απάντησε ποτέ. Η Άμεση Δράση μου είπε ότι δεν είναι αρμόδια και να πάρω στο αστυνομικό τμήμα Νέας Μάκρης. Από εκεί μου είπαν να πάρω στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, τα νοσοκομεία που μάζευαν τις σορούς. Όπως έμαθα αργότερα από εθελοντή γύρω στις 21.00 μια ομάδα εφέδρων καταδρομέων προσφέρθηκε να βοηθήσει την Πυροσβεστική για να ψάξει να βρει τα πτώματα. Ανοργανωσιά και παντελής έλλειψη συντονισμού. Όλο αυτό το θέατρο που παίχτηκε ενώ ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί.».

Τις δραματικές στιγμές που βίωσε κατά την αναγνωρίση των σορών των δικών του ανθρώπων περιέγραψε στη συνέχεια εξηγώντας ότι αναγνώρισε τη μητέρα, την αδελφή του και το ένα παιδί. «Το άλλο παιδάκι δεν το αναγνώρισα γιατί ήταν πάρα πολύ καμένο. Η περισυλλογή των σορών έγινε στις επτά το απόγευμα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα γιατί κάποιοι στην Πυροσβεστική θεώρησαν σωστό να γίνει απευθείας ανάθεση σε ένα συγκεκριμένο γραφείο τελετών έναντι 62.009 ευρώ, παρά το ότι είχαν προσφερθεί και άλλα γραφεία να βοηθήσουν δωρεάν».

″Κάποιοι έπρεπε να είναι φυλακή”

Κλείνοντας την κατάθεση του, ο μάρτυρας ξέσπασε εξηγώντας ότι τα θύματα εκείνου του απογεύματος δεν είναι μόνο 104. «Σήμερα ήρθαμε εδώ να κάνουμε μια δίκη αλλά δεν ξέρουμε πόσα θύματα υπάρχουν. Τα θύματα είναι 104. Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν μιλάει για τα θύματα που δεν ταυτοποιήθηκαν. Επί 4, 5 χρόνια η δικογραφία για το Μάτι έγινε μπαλάκι. Δεν κατηγορώ το δικαστήριο σας αλλά το νομικό πλαίσιο. Οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι μέχρι απόδειξης ενοχής αλλά υπάρχουν άνθρωποι σαν εμάς που είμαστε τα θύματα. Κάποιοι φταίνε περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Κάποιοι θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουν ξηλωθεί την επόμενη μέρα. Δεν πιστεύω στη δικαίωση από την απόφαση του δικαστηρίου έχοντας υπόψη μου τη απόφαση για τη δίκη στη Μάνδρα» κατέληξε ο κ. Χερουβείμ.

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή